Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Ювенилен булозен пемфигоид: Клинична картина и проследяване на 6 случая

Начало » Дерматология » Научни статии » Ювенилен булозен пемфигоид: Клинична картина и проследяване на 6 случая
Ювенилен булозен пемфигоид: Клинична картина и проследяване на 6 случаяЮвенилният булозен пемфигоид (ЮБП) е много рядка автоимунна булозна дерматоза. До момента са описани 81 случая.

В това изследване авторите искат да опишат хистологичните и имунопатологичните характеристики на пациентите си с ювенилен булозен пемфигоид, отговорът им на терапията и клиничния ход на заболяването. Те искат да покажат и рядкостта на ЮБП в популацията. По дизайн проучването е ретроспективно и обхваща всички пациенти диагностицирани с ювенилен булозен пемфигоид в педиатричното отделение на института по дерматовенерология в Сърбия, Белград. Пациентите са проследявани от 6 месеца до 24 години.

Описани са 6 пациента с ЮБП - 4 момичета и 2 момчета на възраст от 2 до 17 години. Диагнозата е потвърдена хистологично и чрез директна имунофлуоресценция. Лечението на пациентите е със системни и локални кортикостероиди, като 3 от тях получават дапсон.

На базата на тези болни авторите имат следните наблюдения:
Контрол на заболяването се установява след 2 седмици до 2,5 месеца от началото на терапията. Лечението продължава между две седмици и 4,5 месеца (средно 1,8 месеца). От началото на лечението до пълна ремисия изминават от 1,5 месеца до 5 години, средно 14 месеца. При едно от момчетата, родителите прекъсват терапията, като след 5 години болестта оздравява спонтанно.

Според опита на авторите, ЮБП може спонтанно да влезе в ремисия за 5 години. Заболяването има сравнително вяло и самоограничаващо се протичане. Поради тези причини болните не трябва да бъдат лекувани твърде агресивно. Така ще се избегнат страничните ефекти на терапията.

References:
Juvenile bullous pemphigoid: the presentation and follow-up of six cases
M Gajic-Veljic, M Nikolic*, L Medenica
Department of Dermatology, School of Medicine, Pasterova 2, Belgrade, Serbia

Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology
Volume 24 Issue 1, Pages 69 - 72

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени