Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Парижки дерматологични дни 2009

Начало » Важни събития » Събития в чужбина » Парижки дерматологични дни 2009

Парижки дерматологични дни 2009Уважаеми колеги,


От 8 до 12 декември в Париж се проведоха редовните Парижки дерматологични дни (Journees Dermatologiques de Paris) – най-големият франкофонски дерматологичен форум. Prodermaclub посети събитието и за нас е удоволствие да споделим с вас нашите впечатления.

автор: Д-р И. Богданов

jdp4.jpgКогато става дума за Парижките дерматологични дни французите изпъчват гърди и гордо заявяват, че качеството на лекциите и изобщо на научната програма е по-високо от това на EADV конгресите. В началото съвсем естествено се усмихвах на подобни високопарни изявления, особено познавайки някои характерни особености на френския национализъм (не случайно петелът им е национален символ) пък и си казвах – с този английски едва ли са разбрали много от лекциите. Е, сега мога спокойно да кажа, че ако не по-добри то поне със сигурност журнетата („les journees”, както ги наричат тука все едно са единствените”дни”на света) не отстъпват по нищо на конгресите на EADV. Всички лекции са на френски (разбира се) и поради тази причина делегатите са предимно от франкофонските страни (каквато е и България – въпреки че това звучи по-скоро като майтап), но не липсваха и гости от Италия, Англия, САЩ. Източна Европа беше представена предимно от Румъния, а от България имаше само 2-ма души.

Парижки дерматологични дни 2009

Събитието се проведе в Palais des congres, за тези които посетиха ЕАDV-конгреса миналата година в Париж – става въпрос за същото място. Изключително удобно разположено на половината път между Триумфалната арка и Дефанс с директен вход откъм метрото и множество хотели, ресторанти, барове и магазини в околността. Самата сграда е много удобна за провеждане на подобни събития – има няколко големи зали с изключително удобни седалки (това е малко опасно защото страхотно унася) и много други по-малки, достъпът до които е лесен и добре обяснен.

Парижки дерматологични дни 2009

Организацията беше на много високо ниво. Таксите са малко високи, но конгресът е безплатен за специализанти и докторанти. Предполагам , че в удостоверение на това се изисква документ, но на мен не ми поискаха такъв, още повече, че се записах на място, на компютър без да чакам на опашка, а любезни госпожици са готови във всеки момент да помогнат, ако се запънете някъде в регистрацията.  В резултат на това се сдобих с пропуск, на който освен името и града има и баркод, който бива сканиран на влизане на всяка една лекция.

Парижки дерматологични дни 2009

Първото нещо, което ми направи не много добро впечатление, беше фактът, че повечето лекции са FMC (Formation medical continue – или Продължаващо медицинско обучение) и съответно са платени (20 евро), което оставя българския специализант с не много богат избор безплатни форуми и лекции. Те обаче плътно могат да запълнят програмата и го отървават от неприятното чувство, че е направил не най-правилния избор и е влязъл на по-скучната лекция. Всъщност тези лекции са понякога наистина доста добри , а на по-скучните, както вече споменах без никакви скрупули можете да му ударите една сладка дрямка в удобните кресла. По обяд има разбира се симпозиуми на фармацевтични и козметични фирми, на които има понякога доста интересни лекци и почти винаги вкусно хапване (по-добре се яде при козметичните фирми – лично наблюдение!). За тези, които планират в бъдеще да посетят журнетата, бих препоръчал с 2 ръце форумите – Tribune libre и Tribune polemique, които са обикновено в края на предпоследния ден. На тези форуми френските клиницисти си мерят ….. познанията с тези на белгийците и швейцарците.

Парижки дерматологични дни 2009

В „tribune libre” се обсъждат интересни клинични случаи от практиката на известни професори (в случая – целият авторски колектив на библията на франкофонската дерматология – учебника на Saurat), на които после се правят коментари, поляти обилно с хумор и сатира. С две думи „дерматологичен спектакъл от най-висока класа”.

На „tribune polemique” се представят някои по новаторски или нетрадиционни мнения и гледни точки, които представящият защитава от трибуната, докато навъздържани консервативни дерматолози отдолу го замерят с неудобни въпроси и развалени яйца – Забавлението е гарантирано!

На входа на всяка зала екзотични красавици от колониите ви сканират баджа и това се прави, за да можете после с вашия номер и име да си изтеглите презентациите на лекциите, които сте посетили от интернет, през страницата на журнетата. Това се прави с цел да не се хаби хартия (практиката иначе е да се раздават разпечатки) и да престанат някои досадни колеги (като мен например) да снимат лекциите и да издават гадни електронни звуци с малките си гадни апаратчета – е! Не престанаха.....

Парижки дерматологични дни 2009

И накрая искам да обърна заслужено внимание на изложбата – между лекциите, разбира се, всички кръжът като пчелички и питат за торбички. Трябва да призная, че в лова на мостри имаше страхотни професиналисти – аз лично видях още първия ден един делегат, който с мъка затваряше един куфар на колелца. Няколко пъти попаднах в неудобната ситуация да изслушам дълга лекция за невероятните свойства на някой крем и когато дойде моментът на заслужената торбичка изведнъж  иззад гърба ми се появяват няколко сръчни ръчички, които бързо прибират всички мостри. Момичето зад щанда с леко неудобство и при вида на стъписаната ми физиономия вследствие на тази подла маневра в гръб ми заявява, че мострите са свършили. Все пак изложбата беше богата и мостри имаше достатъчно дори за заплеси като мене, макар ветерани да казват, че кризата се усеща и едно време са превивали гръбнак под тежестта на торбичките с мостри.

Парижки дерматологични дни 2009

Журнетата приключиха с традиционното  “Quoi de neuf?” (What’s new? или Какво ново?) от областта на клиничната дерматология, дерматологичните проучвания, вътрешната медицина (???), педиатричната дерматология, онкологията и терапията. Очаквайте скоро резюмета на по-интересните случаи на страницата на Prodermaclub.

Парижки дерматологични дни 2009

Не мога да не похваля френските колеги за перфектната организация и високото качество на научната програма. Силно препоръчвам и искрено пожелавам на всеки, който разбира френски и може да си го позволи, да посети това събитие и съм сигурен, че няма да остане разочарован.

Д-р Иван Богданов

(нашият човек в Париж)

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени