Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Рандомизирано контролирано проучване на R-salbutamol за локално лечение на дискоиден лупус

Начало » Дерматология » Научни статии » Рандомизирано контролирано проучване на R-salbutamol за локално лечение на дискоиден лупус
Рандомизирано контролирано проучване на R-salbutamol за локално лечение на дискоиден лупусВ отворено пилотно проучване , R-salbutamol  sulphate,  добре позната молекула с антиинфламаторно действие е тествана успешно при пациенти резистентни на терапия за дискоиден лупус еритематозус (ДЛЕ).

Авторите сравняват ефикасността и безопасността на R-salbutamol крем 0·5%  с плацебо върху ДЛЕ в мултицентрово , двойно-сляпо, рандомизирано проучване от фаза II.
Рандомизирани са 37 пациента с поне една нова лезия на ДЛЕ. 19 са третирани с R-salbutamol крем 0·5%, а 18 с плацебо 2 пъти дневно за 8 седмици. Ефикасността е определена посредством точкуване на еритема, десквамацията/хипертрофията и индурацията както и болката и сърбежа. Цялостното подобрение е точкувано от  изследователя, а цялостното подобрение е определяно и от пациента.

Средната площ под кривата на подобрение за десквамация/хипертрофия, болка, сърбеж и цялостна оценка на пациента е значително по-добра за активно третираните пациенти в сравнение с плацебото.  Освен това процентът пациенти без индурация е значително по-висок при активната група в сравнение плацебо групата, а  статистически значимо намаляване в големината на лезиите се наблюдава  и в общия анализ на лекуваните с R-salbutamol пациенти.
Сериозни странични действия не са наблюдавани.

Апликацията на R-salbutamol крем 0,5 % е безопасна и добре толерирана. Статистически значими са ефектите върху десквамацията/хипертрофията, индурацията, болката и сърбежа както и общата оценка на пациентите. R-salbutamol може да е обещаваща нова алтернатива в локалната терапия на ДЛЕ.

References:

Low-dose methotrexate treatment for moderate-to-severe atopic dermatitis in adults
A Lyakhovitsky*, A Barzilai, R Heyman, S Baum, B Amichai, M Solomon, D Shpiro, H Trau
British Journal of Dermatology
Volume 161 Issue 6, Pages 1365 - 1370

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени