Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Промени в горния гастроинтестинален тракт и Хеликобактер пилори при болест на Behçet

Начало » Дерматология » Научни статии » Промени в горния гастроинтестинален тракт и Хеликобактер пилори при болест на Behçet
Промени в горния гастроинтестинален тракт и Хеликобактер пилори при болест на BehçetСъществуват малко публикувани клинични проучвания засягащи горния гастроинтестинален тракт (ГИТ) при болес на Behçet . Повечето от тях са правени при пациенти със симптоми от горния ГИТ.
Авторите на това проучване си оставят за цел да определят дали рутинната ендоскопия е показана при асимптоматични пациенти с Behçet и дали H. Pylori играе роля  в патогенезата на заболяването.

Изследвани са 40 пациента с Behçet и 40 съответни по възраст и пол контроли с tinea pedis. Всички пациенти предприемат фиброоптична езофагогастродуоденоскопия. За да се определи H. Pylori е направен дихателен тест с урея.
Отклонения се наблюдават при 37 пациента (93%).  Те са: хиатална хернияc(53%), гастрит на антрума (33%), пангастрит (23%), гастрални улцерации (8%), дуоденални улцерациии (8%). H. Pylori се намира при 26 пациента (65%) с Behçet и 28 контроли (70%) (разликата не е статистически значима).
Авторите намират висока честота на промените с горния ГИТ при Behçet, но те не са специфични за заболяването. Те смятат, че рутинната ендоскопия и скрининга за инфекция с H. Pylori  не са необходими при асимптоматичните пациенти с Behçet.

References:

 Seray Külcü Çakmak, MD, Atıl Çakmak, MD, Ülker Gül, MD, Marlen Sulaimanov, MD, Pelin Bingöl, MD, and M. Selçuk Hazinedaroğlu, MD
Upper gastrointestinal abnormalities and Helicobacter pylori in Behçet's disease
International Journal of Dermatology
Volume 48 Issue 11, Pages 1174 - 1176

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени