Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Микоплазма гениталиум сравнена с хламидия, гонорея и трихомонас като етиологичен агент

Начало » Дерматология » Научни статии » Микоплазма гениталиум сравнена с хламидия, гонорея и трихомонас като етиологичен агент
Микоплазма гениталиум сравнена с хламидия, гонорея и трихомонас като етиологичен агентЕдно проучване, в което авторите си поставят за цел да изследват разпространението на Mycoplasma genitalium,  Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae и Trichomonas vaginalis, честотата на ко-инфекциите и асоциацията на различните микроорганизми при мъже с уретрити.

Авторите провеждат трансверзално проучване върху 290 мъже на възраст между 19-34 години, посещаващи Балтиморските клиники по половопредавани болести. M genitalium, C trachomatis, N gonorrhoeae и T vaginalis са изследвани с тестове амплифициращи нуклеинови киселини ( nucleic acid amplification tests (NAATs). Проучени са 153 пациента с уретрит и 137 без уретрит. Демографските характеристики и рисковите фактори са взети по внимание.

Процентното разпределение на инфекциите с C trachomatis, N gonorrhoeae, T vaginalis и M genitalium е съответно 20.3%, 12.8%, 3.4% и 15.2%. Процентът на ко-инфекции е висок. Всички мъже с N gonorrhoeae  имат уретрит. C trachomatis и M genitalium са значително асоциирани с уретрит.

Според авторите, асоциацията на M genitalium с уретрит в това проучване потвърждава важността на скрининга за M genitalium като причина за негонококов уретрит  и евентуалното провеждане на лечение за причинители различни от гонококи и хламидия.

 

References: 

Mycoplasma genitalium compared to chlamydia, gonorrhoea and trichomonas as an aetiological agent of urethritis in men attending STD clinics
C Gaydos1,N E Maldeis2, A Hardick1, J Hardick1, T C Quinn1,3
Sex Transm Infect 2009;85:438-440 doi:10.1136/sti.2008.035477
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени