Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматологичните блогове

Начало » Дерматология » Любопитно » Дерматологичните блогове

Дерматологичните блогове Уважаеми колеги,

Свидетели сме как за 15 години интернет произведе и наложи нови думи и термини, които се просмукаха в българския език. Неологизми, чуждици и простички побългарявания заливат речта ни до степен „Изгубени в превода" (Виж тук).

Ние няма да правим речник на компютърния жаргон (въпреки че идеята не е лоша), а ще се опитаме да сближим малко, понякога доста объркания свят на интернет с дерматологията.

Може би едно от най-големите предимства на интернет е свободата за изява (друг е въпросът кой колко се възползва от нея). Вече не е нужно чичо ти да е главен редактор на „Работническо дело” за да можеш да блеснеш с някоя оригинална мисъл пред широката аудитория. Стигат: компютър + интенет връзка + чувство за ориентация (все пак), за да се пръкне прохождащ журналист.
Дерматологичните блогове

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С други думи днес ще разкажем за „blog”-овете или по-точно за дерматологичните блогове.
“Blog” всъщност означава “web log”, но е съкратено малко странно (оттам и целият този увод за интернет жаргона). Представлява интернет страница обикновено поддържана от един човек с редовни коментари, описания на събития, различни мултимедийни материали като снимки, музика и видео. Блоговете могат да бъдат вашият интернет дневник или нещо като форум – място където да публикувате вашата (разбира се единствено правилна) гледна точка, да критикувате (разбира се основателно) или да похвалите нечия чужда. 

Дерматологичните блогове

Медиците (и особено дерматолозите), особено податливи на тщеславие отдавна са намерили интересно приложение на блоговете. Всеки който е поставил (или поне така си мисли) някоя изключително рядка диагноза може да публикува веднага своя шедьовър и дори да изпитва със злорада усмивка колеги от цял свят на „Познай диагнозата?!”. Вярно, това няма да му вдигне импакт фактора, затова пък самочувствието....:)
Една таква самодоволна физиономия (ако съдя по домейна най-вероятно от Индия) ни гледа от блога, който искам да ви представя днес. Всестранно развита личност – освен с дерматология се занимава и с биоинформатика. 
Дерматологичните блогове 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skin Deep - A Dermatology Blog е обявен като блог, в който дерматолози да публикуват интересни клинични случаи. И такива наистина има и то в изобилие, подкрепени с много снимки и линкове към статии.
В същото време собственикът на блога публикува и собствени статии и проучвания като Research in Cosmetic Dermatology: Reconciling medicine with business или поредицата  Cosmetic Dermatology Made Simple.
В блога има и подблогове също свързани с темата дерматология:
DermaFiction: Patient stories about Dermatological Diseases – Много интересни – понякога забавни, понякога тъжни разкази на пациенти и техните Истории на Заболяването (ИЗ).
Hair Raising Blog! - A Trichology Blog – блог посветен на болестите засягащи космите и окосмените части на тялото.
Applied Bimatics - A Bioinformatics Blog
– Изключително интересен блог – особено ценен заради безплатния софтуер за дерматолози като: Patient manager – програма с която да обработвате и създавате досиета на пациенти, PUVA manager – програма, с която следите и дозирате пациенти лекуващи се с PUVA, Family tree – служи за поддържане на големи пациентски родословни дървета (родословни Боабаби ако щете). Някои програми са под DOS, което малко обезмисля нещата, но има и нови попълнения, като програми за джобни компютри (Виж тук ).
Virtual Dermatologist - A Dermatology Expert System и ONTODerm - A Domain Ontology for Dermatology са проекти, които биха заинтересували по-скоро хора с влечение към биоинформатиката и семантиката.

Дерматологичните блогове 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това може би не е най-подреденият блог, който съм виждал, но авторът определено е постигнал целта си – популяризирал е труда си, а това понякога се оказва по-важно дори и от самия труд.
Правенето на блог не винаги е лесна задача – изисква редовно поддържане, познаване на интернет, интересни теми... С последното съм сигурен, че всеки един потребител на Prodermaclub може да се похвали, за първите две ще помогнем ние. Вашите клинични снимки и интересни диагнози са трамплинът на вашия авторитет – публикувайте ги в Prodermaclub!

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени