Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Шоколадово проучване

Начало » Дерматология » Научни статии » Шоколадово проучване
Шоколадово проучване

Яденето на шоколад може значително да предпази кожата от UV лъчи.

 Пресните какаови зърна са значително богати на флаваноли. За нещастие по време на конвенционалното приготвяне на шоколада, този висок антиоксидантен капацитет се понижава многократно.

Целта на това проучване е да се определи фотопротективния потенциал на шоколадовата консумация. Авторите сравняват обикновения тъмен шоколад със специално произведен шоколад със запазени високи нива на флаваноли.

Проведено е двойно сляпо in vivo проучване върху 30 здрави индивида.  Те са рандомизирани по 15 души в две групи приемащи шоколад с високи нива на флаваноли и ниски нива на флаваноли. Всяка група консумира 20 г. от назначения вид шоколад. Измервана е минималната еритемна доза( МЕД) в началото на проучването и след 12 седмици при стандартизирани условия.
 
Авторите установяват, че  в групата приемаща шоколад богат на флаваноли, средната МЕД се увеличава повече от два пъти след 12 седмична консумация. Групата приемаща шоколад с ниски стойности на флаваноли МЕД се запазва без значителни промени.

Проучването показва, че редовната консумация на шоколад богат на флаваноли  ни дава значителна фотопротекция и по този начин можа да е ефективна в защитата на човешката кожа от вредното действие на UV лъчи. Обикновения шоколад няма такъв ефект.
 
Статия за фоторпотективното действие на кофеина беше разгледана по-рано в prodermaclub. Можете да я видите тук .
 
References:
Eating chocolate can significantly protect the skin from UV light
Stefanie Williams, MD 1,2 , Slobodanka Tamburic, PhD 1 , & Carmel Lally, BSc (Hons) 1 
Journal of Cosmetic Dermatology
Volume 8 Issue 3, Pages 169 - 173
Published Online: 1 Sep 2009

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени