Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Наследствени и фактори на околната среда предсказващи риска за ранен атопичен дерматит

Начало » Дерматология » Научни статии » Наследствени и фактори на околната среда предсказващи риска за ранен атопичен дерматит
Наследствени и фактори на околната среда предсказващи риска за ранен атопичен дерматит
Наследствени и фактори на околната среда допринасят за появата на атопичен дерматит (АД).
Взаимодействието между тези два типа фактори обаче не е достатъчно проучено.

Авторите на това проучване си поставят за цел да определят ранните рискови фактори за АД в детска възраст - 6 месеца, както и да развият модел предсказващ евентуалното развитие на АД. 
Те използват националния тайвански регистър по ражданията, за да извадят представителна извадка от двойки - майки с новородени. Информация за факторите - наследствени и на околната среда е събирана с домашно интервю при навършване на 6 месечна възраст на децата.

В статистическата обработка авторите прилагат мултивариабилен регресионен анализ, за да определят рисковите фактори за АД при децата. 
Проучени са общо 20 687 двойки. АД е диагностициран от лекар  при 7% от 6 месечните деца.  Като рискови фактори за АД се обособяват: Наличието на астма при родителите, атопичен дерматит, алергичен ринит, както и нивото на образование на майката.

Между  факторите  от околната среда, значително асоциирани с  ранен АД са: плесен по стените на жилището, ремонти и боядисване по време на бременността. 
 Най-високата вероятност децата да имат АД е определена на 70,1 %  при момчета чиито майки са с образование повече от 12 години, двамата родители имат атопичен дерматит,провеждани са ремонти и боядисване на жилището по време на бременността и има плесен по стените. 

Най-малка вероятност децата да имат атопичен дерматит е определена на 3,1 % при момичета с нито един от гореизброените фактори. 

Авторите смятат , че проучването им може да осигури метод за предсказване на риска от атопичен дерматит базиран на наследствени и фактори от околната среда. Данните могат да се използват за разработване на превантивна стратегия срещу развитието на АД, най-вече при децата с фамилна анамнеза за атопия.
 
References:
 
Predicting risk for early infantile atopic dermatitis by hereditary and environmental factors
British Journal of Dermatology
Volume 161 Issue 5, Pages 1166 - 1172


 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени