Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Нивата на алдостерон са повишени при пациенти с андрогенна алопеция

Начало » Дерматология » Научни статии » Нивата на алдостерон са повишени при пациенти с андрогенна алопеция
Нивата на алдостерон са повишени при пациенти с андрогенна алопецияВ литературата съществуват данни за повишена честота на хипертония между пациентите с андрогенна алопеция. Едно от предположенията е , че и двете състояния се дължат на наличието на хипералдостеронизъм. До момента обаче липсват публикувани данни за нивата на алдостерон при пациентите с андрогенна алопеция.

Тази публикация представлява едно пилотно проучване,  поставящо си за  цел да определи нивата на алдостерон и наличието на хипертония при пациенти с андрогенна алопеция и при здрави контроли.

Авторите провеждат случай-контрол проучване включващо 40 пациента с андрогенна алопеция и 40 здрави контроли от Клиниката по дерматология на Cecilio Hospital, Granada, Испания.

Пациентите с андрогенна алопеция показват значително завишени стойности на систолното кръвно налягане (136·23 vs. 124·10 mmHg, P = 0·01) и нивата на алдостерон (197·35 vs. 133·71 pg mL−1, P = 0·007) в сравнение с контролите.

Повишените нива на алдостерон при тези пациенти могат да допринасят заедно с други механизми за развитието на андрогенна алопеция и могат също така да обяснят по-високата честота на хипертония.
Скрининг на пациентите с андрогенна алопеция ще позволи ранна диагноза на една неразпозната до момента хипертония и започване на подходящo лечение.

References:

Elevated aldosterone levels in patients with androgenetic alopecia
S. Arias-Santiago, M.T. Gutiérrez-Salmerón, L. Castellote-Caballero and R. Naranjo-Sintes
British Journal of Dermatology
Volume 161 Issue 5, Pages 1196 - 1198






 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени