Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Инфекция с Helicobacter pylori и кожните болести

Начало » Дерматология » Научни статии » Инфекция с Helicobacter pylori и кожните болести
Инфекция с Helicobacter pylori и кожните болестиВ литературата се натрупват все повече проучвания според, които инфекцията с Helicobacter pylori играе роля в патогенезата на различни кожни болести. Най-много доказателства за такава връзка съществуват за две заболявания, а именно хронична уртикария (наскоро в сайта беше разгледана публикация на тази тема) и имунна тромбоцитопенична пурпура.

Съществуват и други болести, за които е подозирана подобна връзка, но все още не е доказана - пруритус, болест на Бехчет, нодуларно пруриго и лихен планус.

Консенсус на Европейската група за проучване на Helicobacter pylori от 2007, препоръчва ерадикация на инфекцията при пациенти с хронична индиопатична тромбоцитопенична пурпура, базирайки се на доказателства в литературата.

Единични или малко описателни съобщения в литературата са документирали асоциация между Helicobacter pylori и розацея, афтозен стоматит, атопичен дерматит, алопеция ареата, пурпура на Schoenlein-Henoch  и синдром на  Sjögren. Систематични проучвания обаче не съществуват. Необходими са изследвания на връзката между H. Pylori и тези заболявания, както и евентуалното им повлияване от ерадикация на инфекцията.

 

References:

 Helicobacter pylori infection and dermatologic diseases

Ana C Hernando-Harder, Nina Booken, Sergij Goerdt, Manfred V Singer, Hermann Harder
European Journal of Dermatology. Volume 19, Number 5, 431-44, September-October 2009

Пълната статия е безплатна и може да бъде прочетена  тук

 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени