Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Инфекция с Helicobacter pylori при пациенти с хронична уртикария

Начало » Дерматология » Научни статии » Инфекция с Helicobacter pylori при пациенти с хронична уртикария

Инфекция с Helicobacter pylori при пациенти с хронична уртикарияИнфекция с Helicobacter pylori при пациенти с хронична уртикария: връзка с патологичната находка в стомашни биопсии.

Хроничната уртикария е персистиращо повече от 6 седмици заболяване, засягащо около 20% от популацията. Като причина за заболяването са докладвани различни инфекциозни агенти включително Helicobacter pylori, която е честа световно разпространена бактериална инфекция. Неговата роля в индуцирането на алергични реакции като хронична уртикария е предложена в някои съобщения и игнорирана в други.

Целта на това проучване е да се определи разпространението  на инфекцията с  H. Pylori при пациенти с хронична уртикария , както и да се изследва възможна етиопатогенетична връзка между тях.

При 35 пациента страдащи то хронична уртикария и 10 нормални контролни индивида е направена горна ендоскопска гастрална биопсия, за да се определи наличието и количеството на H. Pylori инфекция и да се открият други патологични отклонения. Използвани са рутинни  оцветявания - Хематоксилин-еозин и Гимза .

Авторите получават следните резултати:  40 % от контролите и 57% от пациентите са позитивни за H. Pylori инфекция, но тази разлика не достига статистически значими нива (р=0,47). Тежестта на уртикариалните симптоми е по-висока при позитивните за H. Pylori  пациенти  в сравнение с негативната група(P = 0.019). Тежката бактериална колонизация (P = 0.008) и интензивното стомашно възпаление (P < 0.0001) са асоциирани значително с тежки клинични прояви.
80% от H. Pylori позитивните пациенти с уртикария влизат в пълна ремисия след ерадикираща терапия за H. Pylori.

Заключение: H. Pylori може да играе роля в обострянето на уртикариалните симптоми, дори да не е директно замесен в етиологията и неговата ерадикация може да доведе до подобрение на симптомите при значителен брой инфектирани пациенти с уртикария.
Тежестта на симптомите зависи от гъстотата на бактериалната инфекция и интензивността на възпалителния инфилтрат в стомашната биопсия.

Helicobacter pylori infection in patients with chronic urticaria: correlation with pathologic findings in gastric biopsies.
Abdou AG, Elshayeb EI, Farag AG, Elnaidany NF.

Department of Pathology, Faculty of Medicine, Menofiya University, Shebein Elkom, Egypt. This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Int J Dermatol. 2009 May;48(5):464-9.Click here to read
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени