Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 2

Начало » Дерматология » Научни статии » Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 2

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 2Прополис

Съществуват малко докладвани случаи на контактен дерматит към прополис при музиканти и производители на инструменти, като например случай на виолонист развил алергичен контактен дерматит към прополис , който е компонент на Италианския лак. Прополисът се използва като компонент на лака за цигулки от векове. Смята се , че Страдивари го е използвал при направата на неговите инструменти. Прополисът е познат още като пчелно лепило се произвежда от пчелите по време на строежа на кошера, за да се запълват празнините.

Той има приблизително 50 съставки, най вече смоли и растителни балсами (50%), восъци (30%), есенциални и ароматни масла (10%) и полени (5%). Още от антични времена тази съставка е била част от многобройни медицински и козметични продукти тъй като се е считало, че е мощен антисептик с противовъзпалително действие, локален анестетик, адстрингент и антиоксидант. Прополисът може да бъде намерен в пастата за зъби, разтвори за плакнене на уста, кремове за лице, дъвки, лустро. Тъй като струнните музиканти , като виолонисти и челисти, както и производителите на такива инструменти могат да са значително изложени на прополис съдържащ се в лака, то хроничната екзема при тези индивиди е вероятно да е алергичен контактен дерматит към прополис. При пациентите с алергия към прополис, може да има кръстосани реакции с перувиански балсам.

Парафенилендиамин


Някои от поставките за брадичка от абанос са оцветявани с багрило "Ursol-Echtschwarz", което съдържа парафенилендиамин - чест алерген с кръстосана реактивност към парабени, бензокаин и сулфонамиди. Описан е и случай на челист с дерматит на левия палец, показалец и среден пръст на дясната ръка държаща лъка, оцветен с парафенилендиамин.

Калиев дихромат


Калиевия дихромат се използва при обработката на струни. В литературата е описан случай на арфистка с екзематозен обрив по върховете на пръстите позитивна на калиев дихромат.
Смяна на струните може да бъде полезна при подобни случаи.
Хексавалентният хром има по-силни сенсибилизиращи свойства от тривалентния, тъй като по-лесно прониква в кожата особено при запотяване. Музикантите свирещи на електрически китари са изложени на риск не само към хромна, но и към никелова алергия поради интензивния контакт с хромираните компоненти на инструмента, както и хромираните му аксесоари.

Виж първа част тук

 Contact dermatitis and other skin conditions in instrumental musicians

Thilo Gambichler1 email, Stefanie Boms2 email and Marcus Freitag2 email

1Dermatology Out-Patient Clinic, Oldchurch Hospital, Waterloo Road Romford, RM7 OBE, London, United Kingdom

2Department of Dermatology and Allergology, Ruhr-University Bochum Gudrunstr. 56, D-44791 Bochum, Germany

 

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени