Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазис

Начало » Дерматология » Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазис
Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазисMason AR, Mason J, Cork M, Dooley G, Edwards G
Cochrane Database Syst Rev. 2009;(2):CD005028. DOI: 10.1002/14651858.CD005028.pub2.


"Cochrane Collaboration " е независима организация , която всеки 4 месеца създава системни ревюта касаещи интервенциите в здравеопазването наречени "Кохрейн ревюта". Тези ревюта оценяват ефективността и уместността на терапиите по един изчерпателен, безпристрастен и научно валидиран начин. Целта е да се улесни избора на терапия правен от лекарите по отношение на пациентите.Това Кохрейн ревю се фокусира върху локалните лечения за плакатен псориазис с две основни цели: 1. Да се сравни ефективността , толерантността и безопасността на локалните лечения за плакатен псориазис с плацебо.
2. Да се сравнят аналозите на вит. D с други локални терапии.

Резултатите от 13 рандомизирани контролирани проучвания с 21 448 общ брой участници показват следните резултати по отношение на локалните терапии за плакатен псориазис:

1. Всеки от Вит D аналозите, кортикостероидите, дитранола и тазаротена е по-ефективен от плацебо.

2. Сравнението на вит D аналозите, с мощни/много мощни кортикостероиди не показва статистически значима разлика в ефикасността.

3. Комбинацията на вит. D аналог и стероид е по-ефикасна от използването на всеки препарат по отделно.

4. Вит Д аналозите се представят по-добре от катраните.

5. Вит Д аналозите са по-ефективни под оклузия и/или прилагани два пъти дневно.

6. Мощните кортикостероиди по-рядко причиняват локални странични ефекти като дразнене.

7. Няма разлика в честотата на системните странични ефекти между плацебо и всички локални средства. (въпреки , че според авторите от Кохрейн, това може да се дължи на липса на доказателство, отколкото на доказателство за липса)

Едно от ограниченията на тази статия е , че информацията не може да бъде отнесена към дълготрaйна поддържаща терапия, защото проучванията върху тези локални средства със средна продължителност само 6 седмици. Едногодишни данни за безопасност и ефикасност са налични само за вит. Д аналозите. Тези резултати показват , че тези препарати са безопасни и ефективни за повече от една година, а според клиничната практика дори за по-дълги периоди.  Повече по-продължителни проучвания са необходими, най-вече за препарати различни от аналози на вит Д.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени