Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Лечение на тежък псориазис на скалпа

Начало » Дерматология » Научни статии » Лечение на тежък псориазис на скалпа
  Лечение на тежък псориазис на скалпаChan CS, Van Voorhees AS, Lebwohl MG, et al
J Am Acad Dermatol. 2009;60:962-971

Работна група на National Psoriasis Foundation Medical Board написа консенсусно изявление по въпроса за терапията на псориазис на скалпа. Извършено е търсене за "псориазис на скалпа" в "MEDLINE" и резултатите са степенувани според нивото на доказателственост разработени от Shekelle и сътр. Препоръките за терапия в консенсуса са разделени на първи и втори ред средства на избор, като първите средства на избор са разделени на подходящи за краткотрайна терапия и такива за дълготрайна.

Препоръчаните средства на първи избор за краткотрайна терапия за псориазис на скалпа са локалните кортикостероиди, които са основно средство за лечение на псориазиса на скалпа от години. Най-слабите локални КС са предпочитани, въпреки че като цяло мощните кортикостероиди могат също да се използват безопасно. Ограничен брой проучвания демонстрират по високата ефикасност на локалните кортикостероиди за псориазис на скалпа в сравнение с други локални агенти.

Основно ограничение на локалните КС, е че суперпотентните са одобрени от FDA за максимален период на последователна  употреба - 4 седмици поради риска от кожна атрофия, стрии и телангиектазии. Не съществуват проучвания, които потвърждават безопасността на тези препарати за употреба в областта на скалпа след този период. Тъй-като стероид облекчаващите лекарства са свързани с по-малко рискове при продължителна терапия, то агенти като калципотриол, салицилова киселина, дитранол, катрани и локални ретиноиди (тазаротен) се препоръчват като средство на първи избор при продължителното лечение на псориазис на скалпа. Комбинираната терапия с гореспоменатите локални агенти има предимства пред монотерапията, поради високата ефикасност минимална токсичност и странични ефекти.

Всички  други опции за лечение за псориазис на скалпа са базирани на единични съобщения и доказателства. Алтернатива на средствата на първи избор могат да бъдат интралезионалните кортикостероиди, които трябва да се използват само за локализирана болест по скалпа поради повишения риск за странични ефекти свързани с този метод на приложение. Други средства на втори избор са фототерапията и системната терапия. Въпреки , че фототерапията е ефективно лечение за псориазис извън скалпа, процедурите трудно се изпозват при скалпа, тъй като наличието на коса блокира необходимата пенетрация на УВ светлина. Към тази дата не съществуват проучвания които специфично изследват системната терапия за псориазис на скалпа. Въпреки това на базата на добре познатата им ефективност при плакататен псориазис, може да се изпробва терапия с тези агенти, когато псориазиса на скалпа не отговаря адекватно на гореспоменатите локални терапии.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени