Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Новини

Начало
 Дата: 2019-04-25
Евромеланома 2019

Уважаеми колеги и приятели,

 

Имаме удоволствието да представим на Вашето внимание списъка с дерматолозите, които са заявили участие в европейската кампания Евромеланома 2019.

В България кампанията се организира от Българското Дерматологично Дружество, със съдействието на Лаборатории Avene.

Моля да обърнете вниамние, че някои от колегите са заявили дата различна от тази на кампанията. Препоръчваме да следите за промяна в списъка, тъй като предстоят актуализации на списъка. 
коментари: (0)
 Дата: 2019-04-01
Руски хакери със зрелищен провал
Небезизвестна руска хакерска група "их-там-нетимоуз" се е провалила в неколкократните си опити да хакне сървърите на НЗОК. Оказало се, че компютрите в касата работят с операционна система, която е била актуална няколко години преди повечето членове на групата да са били родени. Единствена лична информация, до която са успяли да се доберат от их-там-нетимоуз са логовете с рекордите на Спайдер Солитер на Гинка от отдел работа с пациенти.
От пресцентъра на НЗОК съобщиха, че няма повод за притеснение, тъй като най-важната информация е изключително сложно криптирана и не може да бъде хакната. "Всичко се пише на ръка от отегчени бивши участъкови лекари с тремор. Информацията може да бъде разкодирана само от магистър фармацевти с над 30 години стаж в разчитане на рецепти" съобщи ръководен кадър на НЗОК. На въпросът как правят бекъп на цялата информация, отговорът бе изненадващо прост и поднесен с усмивка: "Е, как... с индиго разбира се!"

Автор: Първан Априлов
коментари: (0)
 Дата: 2019-04-01
НЗОК въвежда промени в някои клинични пътеки
Във връзка с новия закон за вероизповеданията и предстоящото приемане на нови стандарти за отделните медицински специалности, НЗОК въвежда следните проемни: за изпълненние на КП №78 "Оперативни процедури върху мъжка полова система", за извършване на хирургична процедура циркумцизио, вече ще е необходимо в структорното звено да е назначен специалист ходжа. За извършването на амбулаторни процедури свързани с лечение на полово-предавани заболявания пък ще е необходимо задължително преминаване през процедура за пречистване със светена вода, която също ще трябва да бъде извършена от специалист с духовнически сан. Кандидати запознати и можещи да наричат небезизвестния псалм №91 ще се ползват с предимство.
В същото време от ЦК на БСП съобщиха, че намират терминa "червен вятър" за обиден. Причината за това е, че от червената централа намират за недостойно с този вдъхновяващ термин да се означава едно съвсем обикновено кожно заболяване. Те предлагат в духа на историята на пролетарското движение с този термин да се кръсти някое психиатрично заболяване или поне венерическа болест. Това съобщение идва на фона на простести от страна на БХК срещу названието "розов лишей", което според тях обиждало гей общността в България. Разноцветен лишей също навявало асоциации с флага на ЛГБТ движението. По този повод те предложиха наскоро двете заболявания да се прекръстят на съответно на: "черно-бял лишей" и "някакъв съвсем обикновен лишей"

Автор: Първан Априлов
коментари: (0)
 Дата: 2019-04-01
Игра на Дружества
Българското дерматологично дружество обяви, че при записване за участие на Ноемврийски дни 2019 г., за да могат делегатите да се възползват от намалена такса, ще се изискват доказателства за членство в дружеството през последните 10 години (от 2010 г. до 2019 г. включително). При липса на платежни бележки, на място на регистрационното бюро ще се изисква плащане на годишните такси за съответните години, като изискваната сума не може да надвишава 500 лв. С намаление ще се ползват студенти, пенсионери и хабилитирани преподаватели. По този повод, от новосформираното Българското езотерично дружество по дерматологична козметика обявиха, че предлагат бърза професорска програма с гарантирана хабилитация до професор в рамките на 14 дни и до академик за 20 дни, но във втория случай при задължително условие кандидатът да е завършил 7-ми клас. Цената е по договаряне. Това доведе и до експресно контрапредложение от Българското дружество за експресна дерматология (ДЕД), публикувано в Grabo с 30% намаление на цената. От ДЕД припомниха, че вече имат първо хабилитирано лице, защитило голяма дисертация на тема "Приложение на дипрофос и флостерон при акутна диагностична инсуфициенция".
 
Автор: Първан Априлов 

коментари: (0)
 Дата: 2019-04-01
Изкуствен интелект напусна Министерство на здравеопазването
Експериментално въвеждане на Изкуствен интелект (ИИ), който да подпомага ръководните кадри в Министерство на здравеопазването, претърпя пълен провал, след като същият изненадващо подаде оставка само след седмица работа. Въвеждането на програмата е имало за цел повишаване на ефективността и подобряване на адекватността при взимане на решения за бъдещето на здравеопазването в България. "Аз може да съм изкуствен, но все пак съм интелект" е заявил ИИ, който е попълнил в молбата си за напускане като причина "Непреодолими различия"

автор: Първан Априлов
коментари: (0)
първа предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 следваща последна
 
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени