Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология във филмите

Начало » Дерматология » Любопитно » Дерматология във филмите

Дерматология във филмитеУважаеми колеги,

представяме ви реферат на статия описваща отношенията на дерматология и кино.

Dermatology at the movies
Conner Chan, MD, Richard F. Wagner Jr, MD, JD⁎
Clinics in Dermatology (2009) 27, 419–421


Кожните болести са изобразявани често във филмите. Сценарии включващи кожата и умственото състояние изглеждат привлекателни за сценаристите поради лесното  им обрисуване във филма.
Психолозите и психиатрите анализират филми с поведенческо съдържание, съдържащи теми по които те са експерти,като критикуват артиситичното описание на умствените разстройства.

Дерматолозите също могат да се възползват от филми включващи кожни заболявания в сценария си. Това би им позволило да развият "дерматолгичната си грамотност" в контекста на публичнито възприемане на дадена кожна болест. Точно както дерматолозите разшириха разбиранията си за историческото и социално въздействие на кожната болест от изящните изкуства и литературните творби така могат да разширят и погледа си изучавайки дерматологията в класическите и настоящи филми.

Оскар Уаилд проницателно отбелязва, че "Живота имитира изкуството далеч повече, отколкото изкуството имитира живота". Публичното влияние на един кинематографски портрет на кожна болест, видяна през недерматологичния поглед на кино режисьорите е широко достъпна и може сериозно да повлияе  дерматологичната практика и възприятията на пациента за кожно здраве и болест.

Филмите повлияват възприемането на кожните болести.


Негативното възприемане на дадена кожна болест създадено от популярните филми и други медии като телевизия и интернет може да навреди на самовъзприемането на пациента.
Един неперфектен изглед, най-вече засягащ кожата на лицето може да доведе до дискриминация във важни сфери на живота като академични, социални, професионални.

Ако кожните болести се възприемат като маловажни от взимащите решения в здравеопазването, то това повлиява дерматологичната практика, публичната политика и може да компроментира проучванията върху превенцията и лечението им.

Едно от предизвикателствата в US е публичното  възприятие на кожните болессти, включително и междупрофесионалното общуване с други лекари. Въпреки, че дерматолозите знаят, че кожните болести водят до значителна болестност за пациентите, дистрес и финансови разходи, то много от взимащите решения в зравеопазването гледат на тях като на относително маловажни, което води до по-малко клнични и научни ресурси към нашата специалност.

Включването на кожните болести в комедийните и драматични изкуства не е нищо ново. Уилям Шекспир използва голям брой кожни състояния в много от неговите пиеси, за да направи запомнящо се впечатление на неговата аудитория. Съвременните филмови режисьори, разбират, че различните филмови жанрове позволяват гъвкаво да се изобрази една и съща кожна боелест по драстично различни начини. Болестта на Hansen e третирана комично (Живота на Браян, 1979 ) или като повод за филм на ужасите (Мъглата, 2005 ). Като втората най-често обрисувана в киното болест лепрата по-често е описвана в исторически и драматични филми (Кралство в рая, 2005 ).

Лицевото изражение играе ключова роля в актьрството. Когато кожна болест е описвана в киното, обикновено лицевата локализация е правило. Парадоксално, употребата на театрален реквизит като превръзки (Пеещият детектив, 2003), протези за очи и носове (Развратника, 2004 ) или дори сребърни маски (Кралство в рая, 2005 ), носени от актьрите, по-скоро засилва, отколкото да намалява любопитсвото на публиката и влиянието върху увредената кожа.

Демонизация на албинизма


Филмите и другите форми на изящно изкуство са познати за способността им да повдигат човешкия дух, но за нещастие те могат също да допринесат и за несправедливо поддържане на стигми за хора засегнати от специфични кожни състояния като албинизъм.

Дерматолога д-р Ваил Рийз е документирал, че от 1912 г насам има пуснати 87 филма, които  обрисуват албиносите в негативна светлина. Той е намерил само един научно-фантастичен филм (Матрицата, 1999 ) в който малката роля на  албиноса, Суич е трагична и героична.

Националната организация за албинизъм и хипопигментация National Organization for Albinism and Hypopigmentation (NOAH) е доброволна група, която помага на хора и семейства засегнати от албинизъм. Според тях 2004 е първата година след 1987, когато кино индустрията не е пуснала филм с албинос злодей.

Интерено е , че въпреки знанието за негативния стереотип за ролите с албинизъм, както и призивите за обръщане на статуквото,  все липсва позитивна роля за албинизъм.
Ако филмовата индустрия открие, че образите с кожни заболявания като албинизъм могат да са герои вместо злодеи или се изобразяват в по-емпатична светлина, негативните социални възгледи към това заболяване ще намалеят.

Емпатия или антипатия

Филмите могат да разсеят всеобщото мнение, че кожните заболявания са прекалено незначителни, за да се притесняват хората за  тях.

Много от наскоро произведените драми, обрисуват смъртта на главния герой от заболявания с кожни прояви като лепра (Кралство в рая, 2005 ), изгаряния (Английския пациент, 1996 ), сифилис (Равратника, 2004 ) и сарком на Капоши (Филаделфия, 1993 ) по начин ангажиращ емпатията на публиката.

Това създаване на емпатия директно контрастира със случаите, когато кожни болести са негативно обрисувани като невуси ("Бемката" в Златния член, 2002 ) или хирзутизъм ("Фредерик в Момчешко братство, 2002 ).

Подобни негативни визуални образи, обвързани с комедиен контекст, окуражават зрителите да се присмиват над социални проблеми или психологически дистрес поради кожна болест. Те могат негативно да повлияят емпатията на аудиторията промотирайки злорадство.

Текста е рефериран с някои съкращения. Статията е налична на This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Dermatology at the movies
Conner Chan, MD, Richard F. Wagner Jr, MD, JD⁎
Clinics in Dermatology (2009) 27, 419–421

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени