Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

XII Национална кампания ”ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”.

Начало » Важни събития » Събития в България » XII Национална кампания ”ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”.
XII Национална кампания ”ДИАГНОСТИКА И ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖНИТЕ АЛЕРГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ”.
През месец декември, тази година ще се проведе станалата традиционна ХІІ Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. В годината на пандемията Ковид-19, естествено кампанията е насочена към професионалните кожни странични реакции при медицински специалисти, работещи с Ковид-19 инфекцията.
 
Медицинските специалисти са най-често засегнатата професонална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства (ЛПС) по време на Ковид-19 пандемията през 2020. Установено е, че двама от трима медицински специалисти получават реакция на кожата от ЛПС. Професионалните кожни заболявания по време на пандемията Covid-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи: механично увреждане на кожата, увреждане на кожата, свързано с влага, контактни реакции и обостряне на вече съществуващи дерматози. Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите.

Кампанията е под егидата на БДД и Европейската асоциация за професионални заболявания и ще се проведе през целия месец декември, 2020 г. Инициативите в рамките на кампанията включват:

  • безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти 
  • повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията 
  • повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 9 дермато-венерологични центъра, съответно в София - УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Дерматолична клиника ЕвроДерма, както и университетските кожни клиники в Стара Загора и Плевен, медицински център Кордис – Плевен,  АСИМП – Русе, Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед"- Пловдив, Дерматологична клиника Медидерма - Пловдив. 
По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане. 

Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София 
0884/342246 и 070020017 – Дерматологична клиника ЕвроДерма - София
02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София
032/607300 - Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ "Пълмед"- Пловдив
0885660866 и 0888835403 - Дерматологична клиника Медидерма - Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0877323232 - Медицински център Кордис, Плевен
0888/594144 – АСИМП Русе

Всички пациенти, в изброените клиники и центрове ще получат материали за предпазване на кожата във време на Ковид-пандемия и съвети от специалист-дерматолог.
Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases)“Healthy skin @t work” в която участват 30 европейски страни.

Доц. д-р Ж. Казанджиева, д.м.
Координатор на кампанията
Председател на секцията
по Дерматоалергология към БДД          

Доц. д-р Развигор Дърленски
Секретар на секцията 
по Дерматоалергология към БДД
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени