Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Приберете си "ПЕС"-а

Начало » Дерматология » Приберете си "ПЕС"-а
Приберете си ПЕС-а
Уважаеми колеги,

Уважаеми пациенти,

Като председател на Фондация „Псориазис“ и като дерматолог искам да изкажа възмущението си от Заповед № РД-09-647 от 03.05.2018 г. утвърдена от Проф. Камен Плочев, управител на НЗОК, касаеща изискванията на НЗОК при лечение на тежък псориазис в извънболничната помощ и влязла в сила на 15.05.2018 г. В тази заповед се въвеждат промени в реда за утвърждаване и заверяване на протоколите за лечение с adalimumab, infliximab, ustekinumab и secukinumab. Основната промяна е по отношение на специализираните комисии, които издават решенията за започване на лечение с биологични препарати, промяна в дозовия режим или спиране на лечението и смяна на един лекарствен продукт с друг. Съгласно новите изисквания единствената комисия, която има право да извършва тази дейност е тази в УМБАЛ „Александровска“ гр. София. Останалите три комисии ще имат право единствено да издават решения за продължаване на терапията, което изцяло обезсмисля тяхната дейност. За целта комисията в УМБАЛ „Александровска“ гр. София ще изпълнява ролята на Постоянен експертен съвет по кожни и венерически болести (ПЕС), чийто състав се определя от националния консултант по кожни и венерически болести и председателя на Българското дерматологично дружество (БДД).

Приберете си ПЕС-а
Този дуумвират е напълно привиден, тъй като и в рамките на ККВБ на УМБАЛ „Александровска“ (където служител е и председателят на БДД) и в рамките на самата комисия решенията се взимат еднолично от ръководителя на клиниката и председател на комисията Проф. Л. Митева, която съвместява и длъжността национален консултант по кожни и венерически болести. Накратко това означава, че отпускането на скъпо струващи медикаменти за лечение на тежки форми на псориазис в момента зависи от един единствен човек. Подобна концентрация на правомощия е сериозна предпоставка за поява на корупционни практики и значително затруднява достъпа на пациентите до скъпо-струващи медикаменти.

Скъпи пациенти,
Всички ние, които лекуваме заболяването, сме наясно колко сериозно състояние може да бъде една тежка форма на псориазис. Наясно сме с физическия и психическия отпечатък, който това оставя върху Вашия живот. Наясно сме и с тежката, тромава, продължителна и често унизителна процедура, през която се налага да преминете, за да получите полагащото Ви се по право лечение. Наясно сме, защото сме с Вас във всички стъпки, през които трябва да преминете и сме свидетели на жертвите, които трябва да направите. Всеки ден при мен идват хора с тежки форми на псориазис, толкова тежки, че да могат да покрият най-рестриктивните критерии в Европа за отпускане на биологична терапия, хора без възможност да се лекуват с конвенционална системна терапия, хора които разбират, че през следващите няколко месеца, докато получат евентуално своето лечение, тяхното състояние още ще се влоши. От 15 май 2018 г. НЗОК Ви отнема правото да изберете в коя комисия да подадете Вашите документи. Независимо в коя част на България живеете, независимо от състоянието на Вашата кожа и Вашите стави, Вие ще трябва да пътувате до София, където решението за Вашето бъдещо лечение ще се взима персонално и авторитарно. Всички ние, Вашите лекуващи лекари, ще носим част от вината за това, ако позволим подобно безобразие да се случи.

Уважаеми колеги,
Подобни „приятни изненади“ от страна на управата на НЗОК не са рядкост, но за първи път до такава степен впечатляват със своята арогантност. Тепърва ще стане ясно какви ще са последствията от тази заповед, но подобни действия повдигат някои въпроси:
1. Какво налага промяната в досегашния ред за утвърждаване и заверяване на протоколите за лечение с биологични средства? – Никъде в протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 03.05.2018, на което е взето решение № РД-НС-04-28/03.05.2018 г. не се споменава, какво налага тези промени.
2. Кой е авторът на тези промени? – Бенефициентът е ясен, мотивът също е ясен, но кой е прекият извършител остава загадка.
3. Кои точно са консултантите на НЗОК по въпросите, касаещи лечението на дерматологичните заболявания? – Някой е дал този акъл или най-малкото не е видял нищо нередно в подобно действие. Би било добре да се запознаем с неговите/техните мотиви и да разберем чии точно интереси защитава. Интересно дали консултантите работят в същата клиника и какви са професионалните им взаимоотношения с Проф. Л. Митева.
4. Защо точно комисията в УМБАЛ „Александровска“ изпълнява ролята на ПЕС? – ККВБ е клиниката с най-лоши финансови резултати в рамките на УМБАЛ „Александровска“ – точно тази комисия ли ще взима най-важните решения за отпускане на терапия за милиони левове?
5. Каква е позицията на председателя и на управителния съвет Българското дерматологично дружество по този въпрос?
6. Най-важният въпрос обаче остава как е възможно такива правомощия да се концентрират в ръцете на човек, чийто съпруг е главен обвиняем по дело свързано с най-големия корупционен скандал, разтърсвал някога не само Медицинският университет, но и висшето образование в България изобщо?

Колеги, от трезвата преценка на този един човек ли очаквате да зависи лечението на Вашите тежко болни пациенти? Въпросът не е дали това е законно, а дали е морално. Аз лично много се гордея със специалността си и възможността да я упражнявам без да се налага да правя компромиси с личното си достойнство и правото ми да изказвам мнение. По тази причина не виждам как мога да се примиря с подобно нагло присвояване на средства за упражняване на влияние, както върху пациенти, така и върху дерматолози, а без съмнение и върху представителствата на фармацевтичните фирми, производители на биологични препарати. Приемем ли тази наглост като нещо нормално то тя няма да е последна и никога повече няма да се отървем от това неприятно усещане – „Усещане за корупция“.

Д-р Иван Богданов, дм
Председател на фондация „Псориазис“
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени