Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

EJD публикува ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване”

Начало » Дерматология » EJD публикува ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване”
EJD публикува ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване”
Ревю на книгата “Псориазисът като системно заболяване” под редакцията на Чл. кор. проф. Д-р Николай Цанков, бе публикувано в последното издание на престижното дерматологично списание “European Journal of Dermatology” (EJD). Автор на ревюто е главният редактор на списанието Проф. Жан Канитакис, един от водещите европейски дерматолози. Този обзор идва в отговор на засиления интерес към изданието на книгата на английски език, което бе отпечатано от издателство Ламберт през 2016 година и за което Prodermaclub вече писа и следва ревюто на Доц. К. Праматаров, отпечатано в бр. 1 на списание “Дерматология и Венерология” за 2017 г.


19983424_10155227797455622_2247584014669249667_o.jpg

За нас е удоволствие на представим на Вашето внимание превод на обзора на Проф. Канитакис:
“Книгата е под редакцията на Проф. Николай Цанков в съавторство с осем български дерматолози (Докторите Д. Антонов, И. Богданов, Р. Дърленски, З. Демерджиева, И. Гроздев, Ж. Камарашев, Т. Петков и А. Желязков). Предоставя обзор на заболяването псориазис, неговите придружаващи заболявания и терапевтичните възможности, организиран в 23 глави, разглеждащи псориазиса като системно заболяване. Заедно с “класическите” придружаващи заболявания като заболяванията на сърдечно-съдовата система и метаболния синдром, книгата съдържа и глави разглеждащи други коморбидности като неопластичните заболявания, болестта на Крон, психическите заболявания и проблемите при трансплантирани пациенти и тези на хемодиализа. Книгата съдържа глави с оригинална тематика като кожната бариера при пациенти с псориазис, псориазис и бременност, които са рядко обект на обсъждане в ревюта по темата. Биологичните и биоподобните медикаменти са представени и обсъдени накратко. Обсъждат се и някои редки алтернативни метои на лечение като използването на рифампицин, който може да бъде терапевтична възможност при някои групи от пациенти с псориазис, като се набляга на факта, че е необходимо да се проведат още проучвания по темата, които да изяснят механизма на действие. На последно място, но не по важност е отчетен фактът, че терминът “псориатично сърце” е използван от българската дерматологична школа много преди появата на съвременните научни постижения, разглеждащи атеросклерозата и сърдечносъдовите заболявания като коморбидности на псориазиса.
В края на книгата е отделено специално място посветено на приноса на българската дерматологична школа в проучването и лечението на псориазиса с рифампицин, климатотерапията и връзката на заболяването с някои медикаменти. Значително количество актуална литература е цитирана и обособена в раздел литература в края на всяка глава.
Книгата е издадена в удобно, хартиено издание, на приемлива цена и е лесно и приятно за четене. Всичко това превръща тази книга в изключително полезно четиво за дерматолози и общопрактикуващи лекари, които работят с пациенти с псориазис.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени