Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Блиц-диагноза: Пиезогенни папули

Блиц-диагноза: Пиезогенни папулиВ новата рубрика на Prodermaclub "Блиц-диагноза" ще ви припомним някои дерматологични състояния с характерни промени по кожата, които позволяват мигновено поставяне на клинична диагноза, често без нужда от допълнителни изследвания.

Започваме с пиезогенните папули (гр. пиезо - налягане), които преставляват болезнени или асимптоматични херниации на мастна тъкан през дермата. Най-често пиезогенните папули (ПП) се появяват по петите и стъпалата, но са описани и в областта на китките.
 
ПП са чести, не се предават по наследство и не са резултат от вроден дефект на съединителната тъкан, въпреки че са описани при пациенти със синдром на Ehlers-Danlos (EDS). Срещат се при голям брой хора без да причиняват симптоми. В някои случаи ПП са болезнени и могат да ограничат физическата активност на пациента. По-често са засегнати жените. 
 
Диагнозата на ПП е лесна поради следните клинични особености: 
- най-често се наблюдават симетрично и са с размер около 2 мм
- най-изразени са в изправено положение, когато цялата тежест на тялото е върху петите
- изчезват при отнемане на натиска
- засягат се медиалната, задна или латерална повърхност на петите, но подобни измемения са описани и върху воларната повърност на китките
 
Предразполагащи фактори са затлъстяването, плоскостъпието и професии, които изискват продължителен изправен стоеж.

В диференциално-диагностично отношение трябва да се споменат т.нар infantile pedal papules при новородени и бебета. Повишеното налягане при тях не играе роля, а лезиите са нодуларни.

Не съществува ефективно локално или системно лечение за ПП. При повечето пациенти проблемът е чисто козметичен, но ако ПП са болезнени може да се наложи консултация с ортопед. При пациенти с EDS добър резултат е постигнат с инжектиране на бетаметазон и бупивакаин в равни дози (1-2 мл на инжекция), като процедурата е повторена на 3-ти и 5-ти месец. Намаляване на теглото и избягване на продължителен натиск върху петите също могат да облекчат симптомите.
 
Снимка: интернет
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени