Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

За нацистите, оставили имената си в историята на медицината (засега...)

Начало » Дерматология » Любопитно » За нацистите, оставили имената си в историята на медицината (засега...)
НацистиСъвсем скоро, по време на обучение, посветено на псориатичния артрит, споменаването на синдрома на Райтер доведе до остра реакция от страна Проф. Кристиан Райх, водещ на събитието. "Райтер беше един стар нацист и името му не трябва да бъде споменавано" беше краткият, но запомнящ се коментар на Проф. Райх, който е бил на 4 години, когато през 1969 г. Ханс Райтер умира на 88 години в провинциалната си вила.
 
Каква е причината за тази реакция и трябва ли да извадим "синдром на Райтер" и "грануломатоза на Вегенер" от речника си? Преценете сами от кратката биографична справка за Ханс Райтер и Фридрих Вегенер.
 
___ 
 
Ханс Конрад Джулиус Райтер е известен немски лекар, съден за военни престъпления, извършени по време на нацисткия режим в Германия. Райтер учи медицина в Лайпциг и Вроцлав, защитава докторска степен на тема туберкулоза и специализира в Берлин, Париж и Лондон. По време на Първата световна война, Райтер служи в 1-ва Унгарска армия и е разпределен на Балканите, където описва немски лейтенант с негонококов уретрит, артрит и увеит, които се появяват за първи път два дни след диария. Заболяването след това рецидивира многократно в рамките на няколко месеца. Райтер погрешно счита, че състоянието е причинено от спирохета, затова дава на болестта името Spirochaetosis Arthritica. Въпреки че триадата е описана за първи път още през 19-ти век, в медицината се налага терминът "синдром на Райтер".
 
През 1932-ра Ханс Райтер подписва клетва за вярност към Адолф Хитлер и нацистката идеология, след което кариерата му се развива стремително. Назначен е за директор на Института по експериментална медицина Кайзер Вилхем. По-късно става професор и председател на Здравната администрация на Райха. Райтер участва активно във въвеждането на закони против тютюнопушенето в нацистка Германия. Автор е на книга за "расова хигиена".
 
По време на Втората световна война, Райтер участва в провеждането на медицински експерименти. След загубата на войната от нацистите, Райтер е заловен от Съветската армия и осъден на процесите в Нюрнберг. Сам признава, че с негово знание са извършвани стерилизация, евтаназия и убийства над психиатрично болни. Райтер е участвал като офицер по "контрол на качеството", както и при събирането на статистически данни. Самият той е изготвил дизайна и е участвал в провеждането на опит с експериментална ваксина против тиф в лагера Бухенвалд, при който са загинали 200 души.

През 1977 г. започва кампания за промяна на термина "Синдром на Райтер" с "реактивен артрит", която почти заличава името на Ханс Райтер от съвременните официални източници на медицинска информация.

___

НацистиПо-спорно изглеждат нещата с друг известен немски лекар от това време - патолога Фридрих Вегенер, описал през 1936 г. васкулит на малките съдове с грануломатозно възпаление, който през 1954 г. получава името "грануломатоза на Вегенер".

През 1989 г. Вегенер получава престижна награда от The American College of Chest Physicians. Година по-късно умира на 83 години. През 2000 г. наяве излизат документи за връзката му с нацисткия режим. Вегенер е бил член на Националсоциалистическата германска работническа партия и на Щурмабтайлунг (щурмови отряд) още от 1932 г., преди Хитлер да стъпи на власт.

В последващите години след 2000 г., задълбочено разследване показва, че Фридрих е бил последовател на нацисткия режим за известно време, подобно на хиляди други лекари в нацистка Германия. Менторът на Вегенер, Мартин Щемплер, е бил отявлен привърженик на расовата хигиена. Самият Вегенер е работил съвсем близо до гетото в Лодз, през което са преминали повече от 200 хиляди полски евреи. Според някои писма Вегенер е имал интерес към въздушния емболизъм, вероятно свързани със смъртоносни нацистки експерименти с хора на голяма надморска височина.

Въпреки всички тези косвени доказателства, не са открити преки такива, че д-р Вегенер е участвал във военни престъпления. Все пак, подобно на премахването на синдрома на Райтер от медицинските списания, кампания е подета и за подмяна на термина "грануломатоза на Вегенер" с "ANCA-асоцииран грануломатозен васкулит" или "грануломатоза с полиангиит".
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени