Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016

Начало » Дерматология » Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016
Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016
Проф. Арт Каплан от катедрата по Медицинска етика New York University Langone Medical Center предупреждава, че Бразилия няма възможност да си позволи да финансира пълномащабна програма за превенция на разпространението на епидемията от Зика вирус в страната по време на олимпиадата през август. Проф. Каплан напомня, че повечето спортни обекти, в които ще се провеждат състезания по водни спортове се намират на места с висока степен на замърсяване и тяхното почистване няма да бъде възможно в кратките срокове, оставащи до началото на олимпиадата. Това ще постави в опасност както състезателите, така и многобройната публика. 
Отлагането на игрите с 6 до 9 месеца би дало достатъчно време за по-качествено почистване на водоемите, за по-ефективна борба с комарите, които са преносител на заболяването, както и за създаване на по-добри тестове за диагностика и скрининг на заболяването. В последните седмици бе съобщено за пренасяне на вируса при полов акт, а се подозира и възможност за пренасяне и при кръвопреливане. 

Инфекцията със Зика вирус не е животозастрашаващо заболяване - често преминава само с грипоподобна симптоматика и дисеминиран дребно-папулозен обрив. Проблемът е в нарастващият брой доказателства за неговата тератогенност и асоциацията му с микроцефалия. Пълният геном на вируса бе установен при деца с тази малформация.
Предполага се, че заболяването е пренесено от Африка в Южна Америка, а оттам и в Северна Америка, където се очаква силно нарастване на случаите със Зика вирус през лятото. И докато в Африка вече има развита някаква форма на резистентност към вируса, то в останалата част от света хората нямат никакъв имунитет към заболяването. За момента все още няма данни колко време вирусът може да остане в организма и кога евентуално можа да бъде дадена зелена светлина за забременяване при жени изложени на инфекцията.
Все пак вероятността за отлагане на игрите е изключително малка, поради огромните разходи, които Бразилия вече направи за провеждането им и риска от покачване на общественото недоволство при евентуални финансови загуби, каквито такова отлагане неминуемо ще донесе. 
 
 Zika Danger: We Should Postpone the 2016 Rio Olympics Now. Medscape. Feb 12, 2016.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени