Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Розацеята е свързана с повишен риск от глиома?

Начало » Дерматология » Научни статии » Розацеята е свързана с повишен риск от глиома?
Розацеята е свързана с повияен риск от глиома?
Екип от датски учени е установил връзка розацеята и един от най-често срещаните тумори на мозъка при възрастни. Въпреки че абсолютният риск а развитие на глиома при пациенти с розацея остава сравнително нисък, все пак изглежда, че в патогенезата на двете заболявания има доста сходни моменти. Става въпрос за повишена металпротеиназна активност, обща и за двете заболявания. 
Особено алармиращи са симптоми като главоболие, загуба на паметта, припадъци, загуба на контрол върху мускулатурата, проблеми със зрението, дизартрия и характеропатии, които изискват консултация с невролог. Учените наблягат на факта, че тази асоциация е много по-честа при мъже, въпреки че поотделно двете заболявания като цяло са по-чести при жени. Тази асоциация е по-силна и при пациенти с т.нар. неврогенна розацея, често асоциираща се със симптоми от страна на нервната система като парене и бодежи по кожата, мигрена и невропсихиатрична симптоматика.
 
 
Egerberg A. et al. Association of Rosacea With Risk for Glioma in a Danish Nationwide Cohort Study. JAMA Dermatol. Published online January 27, 2016. doi:10.1001/jamadermatol.2015.5549
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени