Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксина

Начало » Дерматология » Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксина
Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксинаПроучване, публикувано в International Journal of Dermatology, изследва резултатите от интралезионално инжектиране на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) при упорити вирусни брадавици.
 
Проучването обхваща 65 пациенти с резистентни на лечение вирусни брадавици. Най-голямата по размер брадавица се инжектира с 0.3 ml MMR ваксина на интервали от две седмици до пълно изчистване на лезиите, като максималният брой процедури е пет.

При 63% от пациентите се наблюдава пълно изчистване на лезиите, при 23% частичен отговор на лечението, а при 9 пациенти (14%) методът не показва резултат. Наблюдавани са леки странични ефекти като болка по време на инжекциите, сърбеж, еритем и оток на мястото на убождане и грипо-подобни симптоми. Рецидив се наблюдава едва при двама пациенти.

В заключение авторите отбелязват, че интралезионалната имунотерапия с MMR ваксина е обещаващ, ефективен и безопасен метод за лечение на упорити брадавици.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени