Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Локално приложение на кантаридин при molluscum contagiosum

Начало » Дерматология » Научни статии » Локално приложение на кантаридин при molluscum contagiosum
Локално приложение на кантаридин при molluscum contagiosumМолуските са често срещани при деца, като в повечето случаи претърпяват спонтанно обратно развитите за 6-9 месеца. При голяма част от пациентите лечение не се налага, но родителите често търсят медицинска помощ при бързо увеличаване на броя на молуските, наличие на субективни симптоми или страх от заразяване на други деца. Проблемът е по-сериозен при имуносупресирани болни. За премахване на молуски в България най-често се използва кюретажът, но в съображение влизат други деструктивни методи като криотерапия, салицилова киселина или пулсов цветен лазер.

Кантаридинът е фосфодиестеразен инхибитор, който се изолира от бръмбари от род Майки. При контакт с кожата той причинява повърхностен интраепидермален мехур, който зараства без белег.
Според екипа от Катедрата по дерматология на Университета в Северна Каролина, локалното приложение на кантаридин води до сравнително бърз резултат без болка и кървене, което го прави предпочитан метод при molluscum contagiosum. Препаратът се нанася веднъж месечно стриктно върху молуските, щадейки околната кожа.

Цялата статия можете да прочетете тук:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dth.12105/pdf
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени