Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

За световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?

Начало » Дерматология » За световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?
Световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?Ваксинациите са едно от най-великите открития в историята на медицината, довело до спасяването на стотици хиляди човешки животи. За съжаление, колективната памет на човечеството проявява склонност да забравя ужасите, причинени в миналото от болести, които сега приемаме за банални.

Като проява едва ли не на хармонично мислене и съвременно отношение към закономерностите в природата, редица родители пренебрегват имунизационния календар и отказват да ваксинират децата си срещу вирусни заболявания като морбили, рубеола, паротит, полиомиелит или коклюш.
 
Този феномен на съвременното общество е свързан с безкрайния медиен бульон от информация, на повърхността на който неизменно плуват псевдонаучни подправки с натрапчив аромат. Такъв е печалният пример с измамата, сътворена от (вече бившия) британски хирург и изследовател Андрю Уейкфийлд, публикувал в The Lancet изфабрикувана статия, според която комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит може да доведе до аутизъм. В резултат на тази измама, се наблюдава огромен ръст в заболеваемостта от тези заболявания в Обединеното кралство - от 58 случая за цялата 1998 г. до близо 5000 съобщения за заушка само през първия месец на 2005 г. Епидемии от паротит и морбили избухват в Италия, Индия, Австрия, Швейцария и САЩ с редица смъртни случаи и големи медицински и икономически последствия. Въпреки официалното оттегляне на статията от The Lancet през 2010, близо 4 години по-късно, общо-практикуващи лекари и педиатри ежедневно отговарят на загрижени родители относно риска детето им да развие аутизъм след ваксинация. Проблемът не отминава и България, където дезинформацията и вярата в псевдонаучни съобщения цъфтят и се размножават във форуми, блогове и интернет сайтове.

Важно е да се уточни, че в нито едно сериозно проучване от оригиналната статия на Уейкфийлд през 1998 г. досега, не се открива връзка между ваксинациите и аутизма. Призоваваме всеки, който попадне на подобни твърдения в интернет, да подхожда критично към източника на информация. Отказът от ваксинация е личен избор, но представлява риск не само за конкретното дете, а за цялата общност поради намаляване на колективния имунитет. От коклюш по света загиват между 80,000 и 200,000 деца годишно, а се разболяват близо 50 милиона, предимно в бедни региони, в които не се провежда масова имунизация.

Съвета по международни отношения на САЩ публикува карта на света, върху която са нанесени епидемиите, които биха могли да бъдат избегнати чрез програми за ваксинация:
http://www.cfr.org/public-health-threats-and-pandemics/map-vaccine-preventable-outbreaks/p26264
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени