БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Отворено писмо до Председателя на БДД

Последни новини

Отворено писмо до Председателя на БДДУважаеми колеги,

Публикуваме отворено писмо от Доц. д-р Георги Пехливанов до Председателя на БДД - Чл. кор. Проф. д-р Николай Цанков, относно "Публикуване на устава на Българското дерматологично дружество в официалния му сайт".

Оригиналният текст на писмото можете да прочетете тук pdf 174.51 Kb

 

Калиева основа за лечение на аногенитални брадавици

Научни статии
Калиева основа за лечение на аногенитални брадавициПроучване, публикувано в International Journal of Dermatology, показва, че локалното приложение на 5% калиев хидроксид (калиева основа, KOH) представлява ефективна терапия на аногенитални брадавици с пълно премахване на лезиите при 70% от третираните пациенти. Методът показва ефективност, подобна на лечението с комбинация от 5-fluorouracil (5-FU) и 10% салицилова киселина. Не се наблюдават сериозни странични ефекти, а допълнително предимство на калиевия хидроксид е ниската му цена.

Авторски колектив от Бразилия потвърждава ефективността на KOH, сравнявайки я с резултатите при криотерапия на аногенитални брадавици. Калиевата основа се използва като 5% воден разтвор и се нанася върху лезиите с памучен апликатор (клечка за уши) докато предизвика слаб възпалителен отговор. Процесът се повтаря в продължение на 3 месеца или до напълно изчезване на брадавиците.

повече информация »
 

Витамин B5 (пантотенова киселина) с добър ефект при акне

Научни статии
Витамин B5 (пантотенова киселина) с добър ефект при акне
Двойно сляпо плацебо-контролирано рандомизирано проучване показва значителено намаляване на възпалението и броя на лезиите при орален прием на витамин B5 за 12 седмици при възрастни пациенти с леко и умерено акне.
Хранителната добавка е прилагана в доза 2,2 грама дневно, разделена в два приема по време на хранене. Проучването обхваща 41 пациенти. Не се наблюдават странични ефекти от лечението.

повече информация »
 

Председателят на БДД – почетен член и на Чешкото дерматологично дружество

Последни новини
Председателят на БДД – почетен член и на Чешкото дерматологично дружество
На 11 април 2014г., по време на 20-я конгрес на Чешката Академия по Дерматология,на тържествена церемония в аулата на Карловия Университет, гр. Прага, Председателят на Българското Дерматологично Дружество – Член Кореспондент Проф. Николай Цанков бе удостоен с почетно членство към Чешката Академия по Дерматология.
Това е четиринадесето поредно почетно членство за Чл. Кор. Проф. Николай Цанков в дерматологични дружества и академии в Европа и САЩ.
 

Помощ за бедстващите след наводненията в Сърбия

Последни новини

Помощ за бедстващите след наводненията в СърбияУважаеми колеги,

Броени дни преди пролетния симпозиум на EADV, градът-домакин на конференцията е приел хиляди хора, сред които бебета и малки деца, евакуирани от засегнатите райони след пороите, заляли страната. Повече от 30 души загинаха, а цели градове в поречието на река Сава бяха евакуирани поради разрушителните наводнения. Кризисните центрове за настаняване в Белград се нуждаят от детски храни, консерви и пакетирана храна, вода, лекарства, одеала, дрехи и обувки, памперси, сапун, паста за зъби, кърпички и други продукти за лична хигиена.

Призоваваме българските дерматолози да помогнат на пострадалите с каквото могат. На страницата по-долу ще откриете карта и списък на всички пунктове за приемане на помощи:

http://www.kurir-info.rs/pomozite-ugrozenima-ovo-je-spisak-punktova-gde-mozete-predati-pomoc-clanak-1372183

повече информация »
 

Дермографизмът като изкуство

Любопитно

Дермографизмът като изкуство Интернет е дом на всякакви странни хрумвания. Блогът "Skin Tome", например, показва прекрасни произведения на изкуството сътворени не чрез мастило или боя, а чрез имуноглобулин E, мастоцити и хистамин. Вместо платно се използват два квадратни метра от любимия ни орган.

Веднъж показах на пациентка с дермографизъм снимка от интернет, на която чрез одраскване на кожата беше изписан международният код на заболяването L50.3. Тя уплашено подскочи от стола и с изумление възкликна "На мен досега букви не са ми излизали по кожата!". За малко не и отговорих, че това е рядко усложнение, а в напреднали случаи е възможно да се появят цели изречения, псалми от Библията или статии от списание "Жената днес". Не подозирах, че е описан случай с изображение на пълната формула на окситоцина, например:

повече информация »
 

Нови насоки за лечение на атопичен дерматит от Американската академия по дерматология

Научни статии
Нови насоки за лечение на атопичен дерматит от Американската академия по дерматологияНа сайта на Американската академия по дерматология (AAD) бяха публикувани обновени гайдлайни за диагностика и лечение на атопичен дерматит. Пълните текстове може да откриете тук:
http://www.aad.org/education/clinical-guidelines

Новите насоки не се различават съществено от старите. Като първи избор за лечение се посочват емолиентите, влажни компреси с емолиенти или разредени кортикостероиди, локални кортикосероиди и калциневринови инхибитори. Обърнато е внимание и на фототерапията и използването на системни имуномодулатори.

повече информация »
 

Напомняне за членски внос към БДД

Последни новини
bdd.1923_slide.jpg
Уважаеми колеги,

На свое заседание Управителният съвет на Българското дерматологично дружество реши единодушно:
- Участието в 9-ти Национален конгрес на БДД да се състои от 30 октомври до 2 ноември 2014 г. в гр. София ще става с членски карти, които БДД ще осигури на своите членове след предоставяне на документ за платен членски внос за 2014 г., както следва:
- специалисти по дерматология – 50 лв.
- специализанти и докторанти – 30 лв.
Членският внос следва да бъде платен индивидуално и поименно по банков път на сметката на дружеството:
Българско Дерматологично Дружество
Първа Инвестиционна Банка
BIC/SWIFT: FINVBGSF
IBAN: BG49FINV91501000227160
Като причина за плащането трябва да бъде упомената “членски внос 2014 г.”
- По време на конгреса ще се проведе отчетно изборно събрание на БДД с избор на нова Управителен съвет. Право на глас ще имат само колегите, заплатили членски внос и притежаващи членски карти.

Чл. кор. проф. Николай Цанков, дмн
Председател на БДД
 

Хомеопатичните продукти не са по-ефективни от плацебо

Научни статии
 Хомеопатичните продукти не са по-ефективни от плацебоНово голямо проучване, този път на Националния съвет по здраве и медицински проучвания на Австралия, не открива ползотворни ефекти от прилагането на хомеопатични средства при 68 състояния, сред които екзема, астма, артрит, простудни заболявания, хронична умора и др. Заключението на съвета е, че "липсват надеждни доказателства за ефективност на хомеопатията".

Тези резултати съответстват на практически всички сериозни проучвания по темата. Предполага се, че само в САЩ са похарчени повече от 2 милиарда долара за изследвания върху различни хомеопатични продукти. Нито един от тях не е показал по-добра ефективност от плацебо.

повече информация »
 

Касата ще плаща за естетични процедури

Любопитно
Касата ще плаща за естетични процедури
От догодина НЗОК предвижда въвеждането на еднодневна клинична пътека за естетична дерматология. Пътеката ще се казва "Социално неприемливи естетични стигми" и ще включва процедури като поставяне на филъри и инжектиране на ботокс. Все още се уточнява точният размер на финансиране, но НЗОК уверява, че проблеми с плащането няма да има.

Проектен вариант на клиничната пътека може да разгледате pdf ТУК 94.94 Kb
 
повече информация »
 

Автоимунен прогестеронов дерматит

Научни статии
prog.jpg
Автоимунният прогестеронов дерматит е рядко кожно заболяване, което се проявява при жени по време на лутеалната фаза на менструалния цикъл (между овулация и менструация), когато нивото на прогестерон се повишава. Развива се автоимунен отговор на организма към хормона, който клинично може да се прояви по различни начини. Най-чест е сърбежът, но в някои случи се наблюдават папуло-везикули (подобно на екзема), ануларен еритем, ангиоедем или ерозии в устата.

Допълнителен рисков фактор е предварителният прием на прогестерон като контрацептивно средство, но това не е задължително условие за развитие на заболяването. Най-често обривът се развива 7 дни преди менструация и трае 1-3 дни след преминаването ѝ.

повече информация »
 

Фондация "Псориазис" с нова интернет страница

Последни новини
Фондация Псориазис с нова интернет страница
Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви представим новата интернет страница на Фондация "Псориазис": www.bg-pso.org . Страницата е ориентирана предимно към пациентите с псориазис и техните близки. На нея може да бъде намерена изчерпателна информация за псориазиса и неговите усложнения, както и за лечението на заболяването и всекидневието на пациентите с псориазис. Публикувани са и практически съвети за подобряване на качеството на живот на пациентите. На страницата има още информация за инициативите на Фондация "Псориазис", както и различни новини свързани с това заболяване.
повече информация »
 

Витамин Д за лечение на хронична уртикария

Научни статии
Витамин Д за лечение на хронична уртикария
Високи дози Витамин Д могат да бъдат ценна добавка към лечението на хроничната уртикария. Това показва проучване на колеги от Университета в Небраска. При пациенти с хронична уртикария са прилагани дози от 4000 UI Vit D3 дневно. Контролната група пациенти е третирана с 600 UI Vit D3  дневно. И двете групи са получавали като основно лечение цитеризин, ранитидин и монтелюкаст. Първите клинични резултати са получени чак на третия месец от започване на лечението поради дългия полуживот на Витамин Д. При пациентите, при които е приложена висока доза е наблюдавано 40% редуциране на симптоматиката в сравнение с пациентите на ниска доза. 
Авторите на статията подчертават, че Витамин Д е допълнително лечение и не бива да се прилага като самостоятелно такова. Друго важно условие е, лечението да продължи повече от 3 месеца.
 

Отново организирано климатолечение в Тузлата

Последни новини
Отново организирано климатолечение в Тузлата
Уважаеми колеги, 

Фондация „Псориазис“ и СБР Тузлата имат удоволствието да Ви съобщят, че тази година отново ще се проведе организирано климатолечение за пациенти с псориазис. Курсът ще е 10 дневен, а първата възможна дата е 14 юли. Курсът може да бъде започнат в периода 14-18 юли.
Очаква се тази година отново СБР Тузлата да подпише договор с НОИ и всички работещи пациенти с платени социални осигуровки да могат да се лекуват на преференциални цени от 170 лв. за 10 дневен престой с включени нощувки, храна и лечебни процедури в реновираните стаи на лечебното заведение. 
За пациенти, които не се осигуряват в НОИ цената на ден с включени нощувки, храна и лечебни процедури в реновираните стаи на лечебното заведение е 56 лв, като при тези пациенти няма ограничение във времетраенето на престоя.
При резервирането на престоя се заплаща такса "Резервация" в размер на 20 лв., която се приспада от общата сметка при нейното плащане.

За информация и резервации: 
Ивелина Йорданова
e-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it  
GSM: 0882 528320
тел: 0579 7 23 48 
www.sbrtuzlata.com
повече информация »
 

Локално приложение на кантаридин при molluscum contagiosum

Научни статии
Локално приложение на кантаридин при molluscum contagiosumМолуските са често срещани при деца, като в повечето случаи претърпяват спонтанно обратно развитите за 6-9 месеца. При голяма част от пациентите лечение не се налага, но родителите често търсят медицинска помощ при бързо увеличаване на броя на молуските, наличие на субективни симптоми или страх от заразяване на други деца. Проблемът е по-сериозен при имуносупресирани болни. За премахване на молуски в България най-често се използва кюретажът, но в съображение влизат други деструктивни методи като криотерапия, салицилова киселина или пулсов цветен лазер.

Кантаридинът е фосфодиестеразен инхибитор, който се изолира от бръмбари от род Майки. При контакт с кожата той причинява повърхностен интраепидермален мехур, който зараства без белег.
Според екипа от Катедрата по дерматология на Университета в Северна Каролина, локалното приложение на кантаридин води до сравнително бърз резултат без болка и кървене, което го прави предпочитан метод при molluscum contagiosum. Препаратът се нанася веднъж месечно стриктно върху молуските, щадейки околната кожа.

повече информация »
 

Ген. Стоян Тонев става заместник-кмет на София с ресор здравеопазване

Последни новини
Ген. Стоян Тонев става заместник-кмет на София с ресор здравеопазванеКметът на София Йорданка Фандъкова ще предложи генерал Стоян Тонев да бъде заместник-кмет по здравеопазване. Назначението налага промяна в структурата на общината и обособяване на нов ресор, като досегашният "Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности" ще бъде разделен на две.

Новият заместник кмет ще отговаря за общинските лечебни заведения - бившият диспансер по кожно-венерически заболявания, АГ болниците "Св. София" и "Шейново", 23 диагностично-консултативни центрове, четири многопрофилни градски болници, осем доболнични лечебни заведения и четири болници за долекуване и рехабилитация.

Предстои предложението да бъде гласувано от Столичния общински съвет.
 
повече информация »
 

За световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?

Любопитно
Световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?Ваксинациите са едно от най-великите открития в историята на медицината, довело до спасяването на стотици хиляди човешки животи. За съжаление, колективната памет на човечеството проявява склонност да забравя ужасите, причинени в миналото от болести, които сега приемаме за банални.

Като проява едва ли не на хармонично мислене и съвременно отношение към закономерностите в природата, редица родители пренебрегват имунизационния календар и отказват да ваксинират децата си срещу вирусни заболявания като морбили, рубеола, паротит, полиомиелит или коклюш.
 
повече информация »
 

Места за специализация по Кожни и венерически болести

Последни новини
Места за специализация по Кожни и венерически болести

На 15-ти януари започна приемът на документи в Медицински университет София, за конкурсните изпити за придобиване на специалност в системата на здавеопазването. Крайният срок е 14-ти февруари.

Тази година в специалност Кожни и венерически болести са отпуснати 44 места, като най-голям е броят на т.нар. "места, финансирани от друг източник" - общо 25. Най-много нови специализанти ще приеме клиниката по Дерматология и венерология към Александровска болница - 14, следват ВМА-МБАЛ София с 9, УМБАЛ "Д-р Г. Странски" Плевен с 5 и УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив с 4. За първи път се отпуска и едно място, финансирано от държавата - в МБАЛ Силистра към Медицински университет Варна.

Местата за специализации (Приложение 1) и заповедта за утвърждаване на броя им вижте в сайта на МЗ. Допълнителни насоки и образци на молбите за кандидатстване може да откриете тук.

повече информация »
 

Към дерматологичната общност

Последни новини
Към дерматологичната общност
Измина един месец, откакто при тежка катастрофа, блъсната от пиян шофьор, загина д-р Виолета Парзулова. Приятели, колеги, пациенти и съученици се обединяват около идеята за финансово подпомагане на децата й, лишени нелепо от майка си. Съпричастните към идеята могат да използват банковата сметка на съпруга на д-р Парзулова:
BG63BPBI79454062821301
BIC BPBIBGSF
Юробанк. България АД
Радослав Димитров Радев
 

Риск от акне - гледайте пръстите!

Любопитно
Риск от акне - гледайте пръстите!

Медицинската наука понякога поема по неведоми пътища и един от тях е довел до откриването на изненадващ показател, свързан с пренаталната експозиция на андрогени.

Става дума за т.нар. "пръстово съотношение" (digit ratio), описано от наблюдателни учени още през 19-ти век. Можем само да гадаем кое е накарало изследователите да се насочат с линийка в ръка към пръстите на ръката, но резултатът е повече от любопитен - съотношението между дължината на показалеца и дължината на безименния пръст (2D:4D) показва положителна зависимост с нивото на андрогенни хормони, на които е бил изложен фетуса по време на вътреутробното развитие.

повече информация »
 
Резултати 61 - 80 от 649
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени