Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Инструкции за авторите в списание "Дерматология и Венерология"

Последни новини
Инструкции за авторите в списание Дерматология и Венерология

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че се подготвя първият за 2016 г. брой на списание "Дерматология и Венерология". Крайният срок за подаване на материали за списанието е 2 май 2016 г. В тази връзка предлагаме на вашето внимание инструкциите към авторите за подготовка на статии и оформянаето на литературата към тях.

 

повече информация »
 

Членски внос към БДД за 2016 г.

Последни новини
Члеснки внос към БДД за 2016 г.
Уважаеми колеги,

УС на БДД напомня на колегите, които не са платили членски внос за 2016 година, че това може да бъде направено по банков път на сметката на дружеството или на място по време на мастър класа по педиатрична дерматология.
Платеният за 2016 г. членски внос дава възможност за редуцирани такси участие за Мастър класа по педиатрична дерматология 2016, Ноемврийски дерматологични дни 2016 и Региоанлната конференция по практическа дерматология - Трявна 2016. 
Членският внос (специалисти по дерматология – 50 лв, докторанти и специализанти – 30 лв) следва да бъде платен индивидуално и поименно по банков път на сметката на дружеството:

Българско Дерматологично Дружество
Първа Инвестиционна Банка
BIC/SWIFT: FINVBGSF
IBAN: BG49FINV91501000227160

Като причина за плащането трябва да бъде упомената “членски внос 2016 г.”
Членството в Българското дерматологично дружество се удостоверява с издаване на членска карта.
 

За нацистите, оставили имената си в историята на медицината (засега...)

Любопитно
НацистиСъвсем скоро, по време на обучение, посветено на псориатичния артрит, споменаването на синдрома на Райтер доведе до остра реакция от страна Проф. Кристиан Райх, водещ на събитието. "Райтер беше един стар нацист и името му не трябва да бъде споменавано" беше краткият, но запомнящ се коментар на Проф. Райх, който е бил на 4 години, когато през 1969 г. Ханс Райтер умира на 88 години в провинциалната си вила.
 
Каква е причината за тази реакция и трябва ли да извадим "синдром на Райтер" и "грануломатоза на Вегенер" от речника си? Преценете сами от кратката биографична справка за Ханс Райтер и Фридрих Вегенер.
 
повече информация »
 

Гаф! Пациент си тръгна от университетска дерматологична клиника без да е описан в статия

Любопитно
Гаф! Пациент си тръгна от университетска дерматологична клиника без да е описан в статияProdermaclub научи, че тази сутрин от университетска дерматологична клиника е бил изписан пациент без да бъде описан в статия или поне включен в презентация. Ще запазим името на клиниката в тайна, за да не навредим на реномето ѝ. Ситуацията е още по-невероятна, поради факта, че преди изписването, хабилитирано лице от клиниката е поставило на пациента съвсем обикновена диагноза. Не е изключетно инцидентът да доведе до сериозни последствия при бъдеща акредитация на съответната катедра. Източник от клиниката, пожелал анонимност заяви следното:
- Всички сме разочаровани и леко уплашени от това грубо погазване на академичния дух. Специализантите и докторантите са в шок и напълно обезверени обмислят напускане на страната. Ръководството съвещава спешно и вече прие план за възвръщане на авторитета на клиниката. Като първа задължителна мярка, при всеки пациент, преди назначаването на Алергозан и охладителен крем, трябва да бъдат споменати и документирани минимум 12 диференциални диагнози.
 

И козметичните центрове на протест

Любопитно
Протести на козметичните центрове заради идентификаторите на устниКозметични центрове от цялата страна готвят протести, свързани с намерението на Министерството на здравеопазването да замени пръстовите отпечатъци като метод за идентификация, с отпечатъци от устни. Според МЗ отпечатъците от устни са също толкова уникални, колкото и пръстовите:
- Какво ще правим, ако пациентът е останал без ръце след някакъв инцидент, например? Да му откажем лечение ли? Всички обаче имат устни, нали така? - коментира експерт от здравното министерство пред Prodermaclub. - Вече сме изготвили условията за обществената поръчка за USB устни идентификатори (на снимката, бел.р.) - допълни още той.

повече информация »
 

Дерматолози масово купуват пчелни кошери

Любопитно
Дерматолози купуват пчелни кошери
След въвеждането на пазара на новия Bee Bio Filler инжектиращо устройство, дерматолозите във Франция са започнали масово да купуват пчелни кошери. Очаква се новият био-метод да замести почти напълно филърите за устни. Въпреки че за всеки пациент загива по една пчела, консумативът е близо три пъти по-евтин от синтетичните филъри, а притежава безспорното предимство на натурален продукт. В момента тече проучване за използване на свободно отглеждани оси, които не загиват при ужилване.
 

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията на кожните болести

Любопитно

Осми март е ден за международно признание на постиженията на жените, а едва ли има много области на медицината, в които тези постижения да са толкова изразени, колкото в дерматологията. Използваме случая, за да поздравим всички жени в българската дерматология и да им благодарим за това, че са основна движеща сила в тази специалност в България!

Справка в регистъра на Българския лекарски съюз показа, че от 429 лекари със специалност Кожни и венерически болести, 321 (74,8%) са жени. Още по-впечатляващи са цифрите от регистъра на Българското дерматологично дружество - 240 от 300 (80%) членове на дружеството са представители на нежния пол. При специализатите за учебната 2014-2015 година само 8 от 65 (12,3%) са мъже, като тази бройка към настоящия момент е още по-ниска, което показва запазване на тенденцията за феминизация на специалността.

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията в кожните болести

повече информация »
 

Оскъдни доказателства за ефект от локални средства при стрии

Научни статии

Оскъдни доказателства за ефект от локални средства при стрииАвторите на първата статия във февруарския брой на JEADV представят обширен преглед на научната литература, за да разберат дали съществуват доказателства за ползотворни ефекти от прилагането на локални средства при стрии (striae distensae).

Изполвани са бази данни Pubmed, Scopus и Embase като от общо над 700 прегледани статии са избрани 11 по-важни проучвания от 1980 г. насам. Броят на локалните средства, които са изпитвани при стрии е внушителен и включва третиноин, силикон, trofolastin (Centella asiatica), alphastria, кокосово масло, зехтин, бадемово масло, лайка, колаген-еластин хидролизати, черен емпетрум, darutoside, глицин соя, хепапептид-7, хиалуронова киселина, женско биле, зърна от лупина, морски колаген, морски еластин, витамин B5, витамин B12 и др.

повече информация »
 

Резултати от анкета за хомеопатични продукти

Любопитно

Резултати от анкета за хомеопатични продуктиУважаеми колеги,

В нашата анкета на главната страница на Prodermaclub, в която ви попитахме дали изписвате хомеопатични продукти, гласуваха 121 души. Ето и кратък анализ на резултатите:

- 72 души (59.50%) не вярват, че хомеопатичните продукти действат по-добре от плацебо. Все пак 12 от анкетираните изписват хомеопатия, когато търсят плацебо ефект. Близо 30% от гласувалите в анкетата считат този тип лечение за форма на шарлатанство.
- 48 души (39.67%) са посочили, че изписват хомеопатични продукти, защото са убедени, че действието им е по-добро от това на плацебо.

Припомняме ви, че все още с научни средства не са открити доказателства за действие на хомеопатичните продукти, което да надвишава плацебо ефекта.

Накратко, какво е хомеопатията и как действа?

повече информация »
 

Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016

Последни новини
Американски учен препоръчва отлагане на Олимпийските игри в Рио 2016
Проф. Арт Каплан от катедрата по Медицинска етика New York University Langone Medical Center предупреждава, че Бразилия няма възможност да си позволи да финансира пълномащабна програма за превенция на разпространението на епидемията от Зика вирус в страната по време на олимпиадата през август. Проф. Каплан напомня, че повечето спортни обекти, в които ще се провеждат състезания по водни спортове се намират на места с висока степен на замърсяване и тяхното почистване няма да бъде възможно в кратките срокове, оставащи до началото на олимпиадата. Това ще постави в опасност както състезателите, така и многобройната публика. 
Отлагането на игрите с 6 до 9 месеца би дало достатъчно време за по-качествено почистване на водоемите, за по-ефективна борба с комарите, които са преносител на заболяването, както и за създаване на по-добри тестове за диагностика и скрининг на заболяването. В последните седмици бе съобщено за пренасяне на вируса при полов акт, а се подозира и възможност за пренасяне и при кръвопреливане. 

повече информация »
 

Първият биоподобен на Енбрел продукт е одобрен за използване в Европа

Последни новини
Първият биоподобен на Енбрел продукт е одобрен за използване в Европа
Комисията по лекарства за хуманната медицина към Европейската медицинска агенция (ЕМА) препоръча за одобрение продуктът Benepali, който е биоподобен на Enbrel, за лечение на ревматоиден артрит (РА), псориатичен артрит (ПсА), спондилоартрит и плакатен псориазис.
Препаратът се произвежда от джойнт-венчър на Samsung Biologics и Biogen и ще бъде достъпен за приложение като подкожна инжекция от 50 мг.
Комисията потвърждава резултатите от проучвания, показващи че Benepali има сходни качества, профил на безопасност и ефикасност като тези на Enbrel.
При среден до тежък плакатен псориазис, медикаментът се препоръчва при пациенти, при които стандартната терапия с циклоспорин, метотрексат или ултравиолетовата терапия на дава резултат или е противопоказана.
След положителното становище, сега се очаква Европейската комисия да даде разрешение за продажба на територията на ЕС. Ако това стане, това ще е първият анти-TNF-alfa биоподобен продукт за подкожно приложение с разрешение за употреба в ЕС.
 
 
повече информация »
 

Розацеята е свързана с повишен риск от глиома?

Научни статии
Розацеята е свързана с повияен риск от глиома?
Екип от датски учени е установил връзка розацеята и един от най-често срещаните тумори на мозъка при възрастни. Въпреки че абсолютният риск а развитие на глиома при пациенти с розацея остава сравнително нисък, все пак изглежда, че в патогенезата на двете заболявания има доста сходни моменти. Става въпрос за повишена металпротеиназна активност, обща и за двете заболявания. 
Особено алармиращи са симптоми като главоболие, загуба на паметта, припадъци, загуба на контрол върху мускулатурата, проблеми със зрението, дизартрия и характеропатии, които изискват консултация с невролог. Учените наблягат на факта, че тази асоциация е много по-честа при мъже, въпреки че поотделно двете заболявания като цяло са по-чести при жени. Тази асоциация е по-силна и при пациенти с т.нар. неврогенна розацея, често асоциираща се със симптоми от страна на нервната система като парене и бодежи по кожата, мигрена и невропсихиатрична симптоматика.
 
 
повече информация »
 

Антиоксидантите вероятно повишават риска от метастази при меланом

Научни статии
Антиоксидантите вероятно повишават риска от метастази при меланомПоследно проучване, публикувано в Nature, показва, че оксидативният стрес подтиска образуването на далечни метастази при меланом. Изследването е извършено с клетки от човешки меланом върху миши модели.

Авторите установяват, че клетките на метастазиращ меланом са подложени на много високи нива на оксидативен стрес. Успешно метастазират само тези клетки, които устоят на оксидативния стрес. Изследването показва, че прилагането на антиоксиданти улеснява метастазите като подпомага раковите клетки в по-голяма степен от нормалните клетки.

Проучването е насочено само към меланом, но сериозно поставя под въпрос използването на антиоксиданти при всякакъв вид рак. Подобни резултати бяха докладвани от проучвания за действието на селена и витамин Е при рак на простатата и рак на белия дроб. Тези данни повдигат опасения от широкото приложение на продукти от алтернативната медицина при болни с различни видове рак.
повече информация »
 

Скръбна вест

Последни новини
Скръбна вест
 
СКРЪБНА ВЕСТ

На 25.07.2015 година ни напусна завинаги колегата, приятелят, лекарят

Д-Р ИЛКО КЪНЧЕВ ИЛАРИОНОВ
(19.06.1966 - 25.07.2015)
 
 
Д-р Илко Иларионов напусна този свят в най-творческата си възраст и по начин, несъвместим
с неговите схващания, мироглед и житейско поведение.
 
Ще го запомним като тих, скромен, вглъбен в себе си колега, етичен към пациентите, които лекува, 
отдаден на професията си лекар. 
Мир на праха му!
Бог да го прости!

Управителен Съвет на Българското Дерматологично Дружество


Послеслов:
 
Един лекар в най-творческата си възраст напуска този свят зверски пребит.
Човекът лекуващ болни хора, желаещ да им помогне и възвърне здравето им бе лишен от здраве и живот от същите тези хора.
Защо?
Българското Дерматологично Дружество пита:
- Защо изпадналият в житейска и болестна криза д-р Илко Иларионов е бил приет за лечение в болницата в Карлуково, а не в Университетската психиатрична клиника?
- Кои са участниците в този зверски побой, довел до счупени ребра, гръбначен стълб, мозъчен кръвоизлив и последваща смърт?
- Какви са техните мотиви и как обясняват те действията си?
- Подведени ли са извършителите под съдебна отговорност?

Цялото общество очаква тези отговори и особено българските лекари.

 

Нива на доказателство, степени на препоръка

Разни

Нива на доказателство

IA
Доказателство от мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания

IB
Информация от най-малко едно рандомизирано контролирано проучване

IIA
Доказателство от поне едно контролирано проучване без рандомизация

IIB
Доказателствоа от поне едно квази-експериментално проучване от друг тип

III
Доказателство от не-експериментални описателни проучвания, като например сравнителни проучвания, корелационни проучвания и случай-контрол проучвания

IV
Доказателство от доклади на експертни комитети или клиничен опит на уважавани авторитети (или двете заедно)

 

Степени на препоръка

A
Директно базирани на ниво на доказателство I

B
Директно базирани на ниво на доказателство II или екстраполирани препоръки от ниво на доказателство I

C
Директно базирани на ниво на доказателство III или екстраполирани препоръки от ниво на доказателство I или II

D
Директно базирани на ниво на доказателство IV или екстраполирани препоръки от ниво на доказателство II или III

 

Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксина

Научни статии
Лечение на брадавици с интралезионално инжектиране на MMR ваксинаПроучване, публикувано в International Journal of Dermatology, изследва резултатите от интралезионално инжектиране на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) при упорити вирусни брадавици.
 
Проучването обхваща 65 пациенти с резистентни на лечение вирусни брадавици. Най-голямата по размер брадавица се инжектира с 0.3 ml MMR ваксина на интервали от две седмици до пълно изчистване на лезиите, като максималният брой процедури е пет.

При 63% от пациентите се наблюдава пълно изчистване на лезиите, при 23% частичен отговор на лечението, а при 9 пациенти (14%) методът не показва резултат. Наблюдавани са леки странични ефекти като болка по време на инжекциите, сърбеж, еритем и оток на мястото на убождане и грипо-подобни симптоми. Рецидив се наблюдава едва при двама пациенти.

В заключение авторите отбелязват, че интралезионалната имунотерапия с MMR ваксина е обещаващ, ефективен и безопасен метод за лечение на упорити брадавици.
 

Членски внос към БДД

Последни новини
Членски внос към БДД
Уважаеми колеги,

В рамките на IX Национален конгрес на БДД ще се проведе Отчетно изборно събрание на БДД. Право на участие в събранието ще имат само регистрираните за конгреса членовете на БДД, които покажат валидна членска карта. Издаването на членска карта ще става след предоставяне на документ за платен членски внос за 2014 г., както следва:
- специалисти по дерматология – 50 лв.
- специализанти и докторанти – 30 лв.
Обръщаме внимание, че членският внос следва да бъде платен индивидуално и поименно по банков път на сметката на дружеството:

Българско Дерматологично Дружество
Първа Инвестиционна Банка
BIC/SWIFT: FINVBGSF
IBAN: BG49FINV91501000227160
Като причина за плащането трябва да бъде упомената “членски внос 2014 г.”

Платилите членски внос ще могат да получат своите членските карти по време на IX Национален конгрес на БДД на регистрационното бюро на конгреса.
Членовете на БДД, платили членски внос и представили членска карта могат да се възползват от намалена такса за участие в конгреса (60 лв.)
Членовете на БДД, платили членски внос и представили членска карта могат да получат безплатен талон за Гала-вечерята на IX Национален конгрес на БДД до изчерпване на заявените места.
 

Награда на Ректора на МУ - Пловдив за най-добър утвърден учен

Последни новини

Награда на Ректора на МУ - Пловдив за най-добър утвърден ученНа 26 септември 2014 год. в Аудиторния комплекс на Медицински Университет - гр. Пловдив се проведе Нощта на учените - 2014 год. Събитието започна с обявяване на резултатите от провелия се за втора поредна година Конкурс за Наградата на Ректора за най-добър млад учен и най-добър утвърден учен за периода 2010-2014 год. Оценката на документите на кандидатите е извършена по предварително обявен Регламент на конкурса от независима комисия с председател проф. д-р Иван Иванов, дм.

За най-добър утвърден учен беше обявен проф. д-р Христо Добрев, дм, професор в Катедрата по дерматология и венерология към Медицински университет и началник на Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ "Св. Георги" - гр. Пловдив. Наградата е присъдена за 29 реални научни публикации и 200 цитирания от чуждестранни автори за период от 5 години (2010-2014 год.).

Получената научна награда е заслужено признание не само за проф. д-р Христо Добрев, но и за цялата Пловдивска дерматологична школа.

повече информация »
 

Отговор на отворено писмо от Доц. д-р Георги Пехливанов

Последни новини
Отговор на отворено писмо от Доц. д-р Георги Пехливанов
Уважаеми Доц. Пехливанов,

Прочетох с интерес и учудване откритото Ви писмо. Неизвестно защо то, както и призива за „активно” участие е изпратено от г-н Бисер Николов, който не е дерматолог и член на БДД, а организатор на „Пролетните варненски дерматологични дни”.
След като предпочитате писмо в публичното пространство като форма на общуване, а не личен разговор с предоставяне на устава, аз съм задължен да Ви отговоря. 
Аз работя за дружеството и съм член на ръководството му (днес УС на БДД) от 1975 г. За изтеклите близо 40 години не съм срещал член на УС на БДД, който да не е запознат с устава. 
Приетата на Общо събрание в Трявна на 28.11.2009 г. промяна в устава на сдружението е надлежно подписано от Вас и се надявам, че сте били активен слушател и участник в обсъждането и приемането на новия устав. 
Бихте могли да получите устава и от „канцеларията” на БДД, ако тя все още съществуваше. Защо не се противопоставихте, в качеството си на „член на УС” на премахването на табелата с надпис „Българско дерматологично дружество” и ликвидирането на „канцеларията”, в която се съхраняваше архива на БДД, от Университетската кожна клиника в София, която в устава е отбелязана като "седалище" на БДД?
С това писмо вероятно желаете да започнете предизборна кампания. То бе предшествано от писмо написано в уличен стил от „симпатизант” на БДД.
Считам, че и двамата сме убедени, че българските дерматолози са умни и интелигентни и няма да допуснат „информационно затъмнение и манипулиране” на предстоящия национален конгрес. 

С уважение,
Чл. кор. Проф. Николай Цанков
Председател на БДД

 

Проучване за използването на дерматоскопията в Европа

Последни новини
Проучване за използването на дерматоскопията в ЕвропаУважаеми колеги,

Международната организация по дерматоскопия (International Dermoscopy Society), с подкрепата на проекта “Euromelanoma”, стартира във всички Европейски страни провеждането на ПРОУЧВАНЕ относно използването на дерматоскопията в дерматологичната практика.
Проучването ще помогне да се определи отношението към метода, необходимостта и начините за обучение, препятствията и възможностите за приложението на дерматоскопията за диагностика на кожните заболявания и ранното откриване на кожния карцином.
 
В България, проучването се извършва с подкрепата на Българското дерматологично дружество.

През последните години, дерматоскопията все повече навлиза в практиката на българските дерматолози. Затова тяхното мнение би било особено полезно за целите на проучването.

Всеки български дерматолог, проявяващ интерес към проучването и желаещ да сподели своето отношение към използването на дерматоскопията, може да го направи чрез попълване на интернет АНКЕТА. За получаване на адреса на анкетата, моля изпратете електронна поща на адрес This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
повече информация »
 
Резултати 41 - 60 от 649
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени