Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

NORMOFLOR - ОРИГИНАЛЪТ

Последни новини
normoflor1.jpgNORMOFLOR® е първият български пробиотик и един от най-активните в света, благодарение на изследователския опит и ноу-хау за производството му, натрупани в последните 40 години. NORMOFLOR® съдържа монокултура в особено висок титър от специалния суперщам Lactobacillus bulgaricus - "I. Bogdanov patent strain tumoronecroticance B-51" - ATCC 21815, накратко наричан  "LB51®".
повече информация »
 

Пробиотици за лечение на атопичен дермaтит

Научни статии
lb51.jpgИнтестиналната мукоза действа, подобно на кожата, като бариера срещу антигени в лумена на червата. Процесът на съзряване в червата се развива паралелно с градиентна им колонизация от микроорганизми. Атопичния дерматит е асоцииран с нарушена бариерна функция на кожата, а при някои от пациентите и на чревната лигавица. Целта на проучването е да установи връзката между Лактобацилите и чревната и кожна микрофлора и хуморалния имунитет при деца с атопичен дерматит. 
повече информация »
 

ПРЕЦЕДЕНТ! "Преместват" Световния конгрес по дерматология

Любопитно
ПРЕЦЕДЕНТ: преместват Световния конгрес по дерматология
Уважаеми колеги,

Бързаме да Ви съобщим, новина от последните часове, публикувана на интернет страницата на WCD 2011. Поради все още неовладяната кризисна ситуация в пострадалите от земетресението в Япония атомни електроцентрали "Фукушима 1" и "Фукушима 2" и все по-разрастващия се радиус на засегнати територии, организаторите на WCD 2011 са взели безпрецедентно решение за промяна на мястото на провеждане на конгреса, поради опасност радиационно замърсяване да достигне до територията на Южна Корея и до столицата Сеул. 

Поради кратките срокове, в които се развиват събитията, нови кандидатури не са били разглеждани, а конгресът ще бъде служебно "преместен" в Букурещ, тъй като румънската столица е предложила най-бърз и адекватен план, както и инфраструктурна и логистична база за провеждане на мащабния форум.
 
Повече информация на официалния адрес на конференцията:
 
повече информация »
 

За първи път от половин век е одобрен препарат за лечение на лупус

Научни статии
За първи път от половин век е одобрен препарат за лечение на лупусFDA одобри нов препарат за лечение на лупус еритематозус  за пациенти на стандартна терапия.  Белимумаб (Benlysta) е моноклонално антитяло, което е прицелно за B - лимфоцитен стимулационен протеин. Това е първият одобрен нов препарат за лечение на лупус от 50 години насам
повече информация »
 

Заразен сърбеж

Научни статии
Заразен сърбежЕдинични  съобщения съществуват за това, че сърбежът може да е заразен и това се вижда в ежедневието, когато наблюдаваме други хора да ги сърби и да се чешат.Този феномен не е проучван и факторите, които могат да усилят усещането за сърбеж са неизвестни.
повече информация »
 

Narrowband UVB vs. PUVA при ранни стадии на микозис фунгоидес

Научни статии
Narrowband UVB vs. PUVA при ранни стадии на микозис фунгоидесNarrowband UVB vs. PUVA са документирано ефикасни лечения за плакатен стадий на микозис фунгоидес.
Проучване от Ponte и съавт. се опива да ги сравни.
Анализирани са отговорът на лечението, периода на ремисия и получената ирадиационна доза при 114 пациента с хистологично доказан ранен МФ (стадии IA, IB and IIA).

повече информация »
 

НОВО! TOLERIANE ULTRA с термална вода La Roche-Posay

Последни новини
НОВО! TOLERIANE ULTRA с термална вода La Roche-PosayНОВО
TOLERIANE U L T R A
С термална вода La Roche-Posay
Интензивно успокояващо действие
Ежедневна грижа за ултра чувствителна и алергична кожа

След като посвети повече от 15 години на успокояване на нетолерантната кожа, сега TOLERIANE определя бъдещето на ултра нетолерантната и алергична кожа. TOLERIANE предоставя пълна грижа за ултра чувствителната и дори алергична кожа.

Иновативната опаковка на TOLERIANE UTLRA e 100% херметична, за да съхрани чистотата на формулата и да гарантира нейната безопасност при всяко нанасяне. Опаковката е патентована и е специално разработена за Лаборатории La Roche-Posay.

Вижте повече за продукта и иновативната опаковка pdf тук 151.42 Kb!
 

Периорален дерматит и паста за зъби

Научни статии

Периорален дерматит и паста за зъбиСъществува ли връзка между периоралния дерматит и използването на паста за зъби, съдържаща флуор? Литературната справка показва учудващо малкия брой на сериозни проучвания по този повод, за разлика от многобройните съобщения за връзката на заболяването с употребата на локални кортикостероиди.

Представяме ви кратко резюме на публикувано в Archives of Dermatology писмо от 1975 г., в която се твърди, че пастата за зъби играе огромна роля за появата и рецидивите на периоралния дерматит с акне-подобни лезии.

Снимка: интернет

повече информация »
 

Търсите ли работа в университетска клиника?

Последни новини
Търсите ли работа в университетска клиникаКлиниката по дерматология и верология към университетската болница "Св. Георги" - град Пловдив, търси специалисти по дерматология и венерология.
повече информация »
 

Ниски дози спиронолактон в терапията на акне

Научни статии

acnefunny.jpgВъпреки сериозния напредък на терапията на акне в последните години, често се наблюдават и неуспехи на лечението, особено при по-възрастни жени. Спиронолактонът, като блокер на андрогенните рецептори, е особено успешен в лечението на жени с акне, въпреки че страничните ефекти са чести и свързани с дозировката. Проучването е имало зе цел да установи терапевтичния ефект и поносимостта към ниски дози спиронолактон, използван като монотерапия или или в комбинация с други медикаменти за лечение на акне при жени в напреднала възраст. 

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

PUVA терапия за лечение на Granuloma annulare

Научни статии

ga.jpgGranuloma annulare (GA) е доброкачествено, самоограничаващо се заболяване. Лезиите могат да бъдат локализирани или дисеминирани, като тенденцията при генерализираната форма е към хронификация. Има данни в подкрепа на използването на PUVA терапия за лечение на GA, но без сериозни данни в подкрепа на дългосрочни ползи от този вид терапия. Това изследване има за цел да проучи ефектътна PUVA за лечение на GA и да установи степента на изчистване на лезиите и продължителността на ремисиите. 

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Интервю с проф. Цанков за вестник Класа

Последни новини
Интервю с проф. Цанков за вестник Класа

Интервю на вестник Класа с чл. кор. проф. Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, предоставено на Prodermaclub:

Проф. Цанков, връщате се от експедиция в Антарктида. Ще разкажете ли повече за нея?

Бях член на българската експедиция в Антарктида и отидох там с научен проект, който касаеше изследване на кожата в екстремни условия. Там в момента е лято и температурите са около 0 градуса, има силен вятър, изключително висока влажност на въздуха и слънчева радиация, от която трябва кожата да бъде защитена. По време на експедицията изпитах чувство на национална гордост, тъй като България е малка страна с лош международен авторитет, но тя се нарежда между 28-те страни - пълноправни, консултативни членки на Комитета за Антарктида, наред със страни, които са икономически гиганти. Там действително всички колеги от Испания, Чили, Аржентина, Америка и други знаят за българската база и познават българите и техните постижения. В Антарктида авторитетът на страната ни е гарантиран и висок, което е едно забележително постижение за България. 

повече информация »
 

Фотопротективен ефект на хранителни добавки с пробиотици и каротеноиди

Научни статии
lb51.jpg Екип от френски дерматолози се е заел да проучи твърдението, че хранителни добавки, съдържащи Lactobacillus johnsonii (LA1) и каротеноиди имат протективен ефект върху хомеостазата на имунната система след излагане на ултравиолетова светлина.
За целта са проведени три клинични проучвания, използващи три различни източника на ултравиолетова светлина: UVA източник с висок интензитет (UV-DL, CT1), изкуствен източник, симулиращ спектъра на естестваената слънчева светлина (UV-SSR, CT2), както и естествена слънчева светлина. Проучването се провежда върху клинично здрави жени, на възраст над 18 години с тип кожа по класификацията на Фицпатрик от II до IV. При CT1, като ранни маркери за увреда е използвано хистологично и имунохистохимично изследване. При CT2, минималната еритемна доза (MED) е била определна чрез клиничен преглед и хроматометрия, която е била използвана и за определяне на първоначалния цвят на кожата.

повече информация »
 

Кожата при екстремни условия

Последни новини

Кожата при екстремни условия Уважаеми колеги,

Последната българска полярна експедиция се завърна от Антарктида, а с нея се завърна и първият български дерматолог стъпил на Белия континент - чл. кор. проф. д-р Николай Цанков. Специално за Prodermaclub Проф. Цанков предостави снимки от вълнуващото пътешествие, а в рамките на курса "Новости в дерматологичната терапия" организиран от МБАЛ Токуда - София ще можете да чуете и видите един увлекателен разказ за "Кожата при екстремни условия". 

повече информация »
 

Пробиотици и акне

Научни статии
normoflor.jpg Над 70 години са минали откакто  дерматолозите John H. Stokes и Donald М. Pillsbury предлагат за първи път стомашно-чревен механизъм за отключване на състояния като депресия, тревожност и състояния на кожата като акне. Хипотезата на Stokes и Pillsbury предполага, че емоционални състояния могат да променят нормалната чревна микрофлора, като по този начин увеличават чревната пропускливост и така допринасят за системно възпаление. Сред средствата, използвани от Стоукс и Pillsbury са препарати на основата на култури от щамове Lactobacillus.
повече информация »
 

Безплатно, онлайн списание за дерматология

Последни новини
dr_mini.jpgDermatology reports е ново, международно, онлайн (единствено) списание със свободен достъп до рецензирани статии, свързани с кожните заболявания. Статии, занимаващи се с научни изследвания от света на биологията, епидемиологията и клиниката на кожните заболявания се приемат за публикация. Dermatology reports публикува оригинални статии, ревюта, кратки доклади и клинични случаи. Списанието осигурява безплатен достъп на регистрираните потребители до публикуваните статии. Повече информация можете да намерите ТУК .
 

Ранно начало на андрогенна алопеция е свързано с развитие на рак на простатата по-късно в живота

Научни статии

Ранно начало андрогенна алопеция е свързано с развитието на рак на простатата по-късно в животаРанно начало на андрогенна алопеция е свързано с развитие на рак на простатата по-късно в живота, се казва в изследване, публикувано онлайн в Annals of Oncology на 15 февруари.

Майкъл Яса от European Georges Pompidou Hospital в Париж и колектив изследват дали ранно начало андрогенна алопеция е свързано с повишен риск от рак на простатата. Общо 388 мъже с история за рак на простатата и 281 мъже без такава, оценят степента си на оплешивяване на различна възраст - 20, 30 и 40 години.

повече информация »
 

Онлайн игра помага на дерматолозите да научат повече за melanoma malignum

Научни статии
terraderma.png
Cyberounds е уебсайт, поддържан от Albert Einstein College of Medicine, New York, който в момента има над 550,000 потребители. От близо 8 години създателите на сайта представят множество образователни игри пред лекари от различни специалности. Terra Derma е първата игра на сайта, насочена към дерматолозите. Тя носи на американските лекари кредитни точки в програмата за продължаващо обучение.
  
Според създателите, след приключване на играта клиницистите трябва да са в състояние да:
- Обсъждат механизмите на действие на инхибиторите на имуномодулиращите Т-клетки и напредъка в разбирането на молекулярната биология и генетика на малигнения меланом;
- Познават имунно-свързаните нежелани реакции и разбират необходимостта от персонализиране на лечението за всеки отделен пациент;
- Разпознават средствата за лечение на малигнен меланом, включително ползите от начално откриване от общопрактикуващи лекари и дерматолози;
- Разбират последните клинични проучвания, включващи нови биологични агенти за лечение на малигнен меланом, с акцент върху ефикасността и безопасността.
 
От Prodermaclub направихме тест на играта, вижте как се справихме.
повече информация »
 

Фондация La Roche-Posay: В подкрепа на младите изследователи

Последни новини
Фондация La Roche-Posay: В подкрепа на младите изследователи
Вие сте дерматолог, роден след Януари 1971, работещ в областта на дерматологичните проучвания? Вашите изследвания допринасят за по-доброто разбиране и за подобряване на терапията на дерматологични заболявания, което повишава качеството на живот на много пациенти?
 
Ако е така, каним ви да подадете вашия проект до Научния Комитет на Фондация La Roche-Posay.
 
Повече информация на български език pdf Тук 1.81 Mb
Повече информация на английски език pdf Тук 5.46 Mb
 

Прием на документи за стипендии от EADV

Последни новини
Прием на документи за стипендии от EADV
Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че за поредна година Европейската Акедемия по Дерматология и Венерология ще отпусне 2 стипендии на млади дерматовенеролози или специализанти по дерматология и венерология. Целта е те да бъдат подпомогнати да посетят две от най-интересните събития от календара за тази година, а именно 20-ти конгрес на EADV, провеждащ се от 20 до 24 октомври в Лисабон, Португалия и годишната среща на Британската асоциация по педиатрична дерматология, провеждаща се на 11 и 12 ноември в Нотингам, Англия. Повече информация за условията за кандидатстване и крайните срокове за подаване на документи можете да намерите pdf Тук 381.21 Kb, както и на страницата на EADV (www.eadv.org).
 
Успех! 
 
Резултати 321 - 340 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени