Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Ново списание за естетична медицина

Последни новини
Ново списание за естетична медицина

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да поканим българските автори да изпратят публикации в ново списание в областта на естетичната медицина и козметиката “Medical Aesthetology and Cosmetology” (Estetologia Medyczna i Kosmetologia). Списанието е двуезично и се индексира в Google Scholar. За връзка и детайли: www.estetologia.pl

 

FDA одобри устройство за откриване на меланом

Научни статии
FDA одобри устройство за откриване на меланомMelaFind от Mela Sciences Inc., включва ръчен скенер и компютърна програма, която анализира кожни лезии и ги сравнява с богата база данни от хиляди образи, търсейки белези на меланом. В клинично проучване, устройството пропуска само 2% от хистологично доказаните меланоми.

Въпреки това, устройството има висока степен на фалшиво положителни резултати. Оказва се, че около 90% от лезиите, идентифицирани като подозрителни от MelaFind, не са меланом. В същото клинично изпитване, обаче, група от дерматолози, които не използват устройството, показват още по-голям брой на фалшиво положителни резултати.
 

Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингит

Научни статии
Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингитСпоред проучване на Университета в Пенсилвания, публикувано в Archives of Dermatology на 21-ви ноември, пероралният прием на антибиотици за акне може да бъде свързан с увеличаване на вероятността за развитие на фарингит.

Според изследователите, предишни проучвания показват връзката между употребата на перорални антибиотици при пациенти с акне и развитието на фарингит, вероятно в резултат на повишен процент на колонизация със стрептококи от група А.

Една от хипотезите гласи, че увеличената колонизация може да се дължи на намаляване на разпространението на микроорганизми като Streptococcus salivarius, за които е известно, че предотвратяват колонизацията със стрептококи от група А.
повече информация »
 

EUCERIN: Какво представлява акнето и как да се справим с него?

Последни новини

EUCERIN: Какво представлява акнето и как да се справим с него?Какво представлява акнето?

Акнето е едно най-разпространените кожни заболявания в света. То засяга всеки 4 от 5 души в определен период от живота им, като най-често се проявява по време на пубертета и в повечето случаи отшумява с времето.
Акнето се изразява в запушване отворите на мастните жлези на кожата и образуване на черни точки, известни още като комедони. В последствие черните точки може да се превърнат в пъпки с гнойни върхове. Възможно е възпалителният процес да се усложни и да доведе до трайни последствия, като белези по кожата от една страна и сериозни емоционални травми от друга.

Какви са основните причини за появата на акне?

повече информация »
 

По-висок риск от тежки инфекции при пациентите с псориазис

Научни статии
По-висок риск от тежки инфекции при пациентите с псориазисПсориазисът или неговите лечения могат да окажат влияние върху риска от тежки инфекции.
По този повод 25 742 болни с псориазис са сравнени с 128 710 контролни пациенти и са проследени за 6 години.
повече информация »
 

Достоверна ли е онлайн медицинската информация за пациенти?

Последни новини
Онлайн медицинската информацията променя отношенията лекар-пациентИнтернет предоставя солидна здравна информация на пациентите, но 2 нови проучвания сочат, че голяма част от тези източници са меко казано спорни.

В телефонно проучване сред повече от 300 американски лекари, 78% от тях отчитат "липсата на време" като един от най-честите предизвикателства пред комуникацията лекар-пациент. Следващият най-голям проблем в това отношение (според 53% от лекарите) идва от погрешно информираните пациенти.

Изследването хвърля повече светлина върху все по-голямата роля, за добро и лошо, която интернет играе в здравеопазването. The Pew Research Center съобщава, че 78% от възрастните използват интернет, а 83% търсят здравна информация онлайн.

Въпреки това, стойността на тази информацията остава спорен въпрос.

повече информация »
 

Пристрастяване към пиърсинг. Микродермален пиърсинг

Последни новини
Пристрастяване към пиърсинг. Микродермален пиърсинг
Проучване показва, че повечето от хората, които си поставят пиърсинг в крайна сметка го премахват след завършването на университета и започването на работа. Други обаче продължават да украсяват телата си по различни причини. Някои харесват усещането за контрол върху тялото си, други обичат да поемат риск, трети освобождават напрежението или се надяват да станат по-популярни сред връстниците си. Неясно защо, но някои от тях се пристрастяват към хобито си . Част започват да мислят за нов пиърсинг 2-3 дена след поставянето на последния. Често подобна зависимост се комбинира със склонност към самонараняване или мазохизъм. 

повече информация »
 

Метотрексат - седмично или месечно приложение?

Научни статии
Метотрексат - седмично или месечно приложение ?Счита се че седмичното приложение на метотрексат е по-малко хепатотоксично в сравнение с дневното. Ето какво показва проучване върху 202 пациента с генерализиран плакатен псориазис.
101 пациента приемат 2,5 мг дневно, други 101 15 мг седмично в три дози през 12 часа.
Пациентите са проследени за 1 година.
повече информация »
 

Кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Последни новини

Кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболяванияУважаеми колеги,

Припомняме ви, че на 21-25 ноември 2011 г., под егидата на Българското дерматологично дружество, за трета поредна година ще се проведе Национална кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания". Тази година кампанията ще бъде насочена към екзема на кожата / ръцете като ще се изследват безплатно пациенти с пробеми, които влизат в спектъра на това заболяване.

Изпращайте вашите трудни и неизяснени болни с екзема към участващите Университетски клиники по кожни болести в София, Пловдив, Плевен и Стара Загора, както и клиниките по дерматология във Военномедицинска академия и Токуда Болница София!

Важно е да се отбележи, че тестуването ще се извършва в първите два дни от седмицата, а отчитането на резултатите на 48 ч. и 72 ч. Изисква се предварително записване на пациентите на следните телефони:

02/9230511 - Кожна клиника, Александровска болница
035/602268 - Кожна клиника, Пловдив
042/664480 - Кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Кожна клиника, Плевен
02/9226355 - Военномедицинска академия
02/4034933 - Болница Токуда

 

Безплатно членство за специализанти в ESLD

Последни новини
Безплатно членство за специализанти в ESLD

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви съобщим от името на председателя на Европейската асоциация за лазерна дерматология (ESLD) - Д-р Клаус Фриц, че специализантите желаещи да членуват в ESLD, могат да получат безплатно членство в асоциацията за срок от две години. За целта е необходимо да попълнят формуляр за членство (свали тук) и да го изпратят на следния пощенски или електронен адрес или по факс:

ESLD Secretarial Office

Industriestr. 11, 27211 Bassum, Germany

Phone: +49-1805-84 33 62

Fax: +49-4241-93 32 40

E-Mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

 

повече информация »
 

1755 - фатална за Лисабон

Последни новини
1975 - фатална за Лисабон

През 1755 г. по-голямата част от Лисабон е унищожен от най-разрушителното земетресение в историята на града, последвано от пожар и три огромни вълни цунами. Над 85% от сградите са унищожени, а една трета от жителите му загиват. Възстановяването на града става само за няколко години, с нов градоустройствен план и за първи път в историята сградите имат защитни конструкции срещу трусове.

През 2011 Лисабон има повече късмет. Prodermaclub пожелава приятно и ползотворно изкарване на всички заминаващи !

 

Вижте повече информация за града тук

 

Консервативно хирургично лечение на субунгвален меланом

Научни статии
Косервативно хирургично лечение на субунгвален меланомКласическата терапия на субунгвалния меланом е радикална ампутация на дисталната фаланга.
За Консервативната тераппия включваща широка ексцизия на нокътната единица, последвана от кожна присадка има малко данни в литературата въпреки, че  се извършва в много центрове.

Изследвани 7 случая лекувани с консервативна хирургична терапия в периода 2004 - 2009 в клиниката  по дерматология и венерология в Лион Франция.
повече информация »
 

Плакати на кампанията за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Последни новини
Плакати на кампанията за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания
Уважаеми колеги, на 21-25 ноември 2011 г., под егидата на Българското дерматологично дружество, за трета поредна година ще се проведе Национална кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания".

Прилагаме плакатите на кампанията, чието мото е "Вашата кожа: най-важните 2m2 във Вашия живот!"


В кампанията ще участват Университетските клиники по кожни болести в София (тел. за записване на пациенти 02/9230511), Пловдив, Плевен и Стара Загора, както и клиниките по дерматология във Военномедицинска академия и Токуда Болница София.
 

Калифорния забранява използването на солариуми от непълнолетни

Последни новини
tan_bed.jpg
На непълнолетните в щата Калифорния вече няма да бъде разрешено да използват солариуми, след официално подписания от губернатор Джери Браун законопроект. Калифорния е първият щат в САЩ, който издава подобна забрана. Законодателната мярка е част от по-голяма стратегия, предназначена за "подобряване на здравето и благосъстоянието на калифорнийците", както се казва в изявление от офиса на губернатора. Законът ще влезе в сила на 1 януари 2012 г.

Припомняме ви, че в България липсва ефективна система за контрол върху използването на солариуми от деца. През юни 2010 г. комисията за защита на потребителите издаде заповеди за временно спиране на 21 солариума поради липса на задължителна писмена информация за клиентите. Както Prodermaclub съобщи, през май 2011 сдружението на частно-практикуващите дермато-венеролози организира кампания за превенция на рисковете от използване на солариум.
 

Възможно лечение за някои видове албинизъм

Научни статии

Възможно лечение за някои видове албинизъм

Пациенти с албинизъм с кожно и очно засягане от тип 1 (OCA1), които имат бяла коса, много светла кожа и светло оцветени ириси, често се оплакват от нарушено зрение и повишен риск от кожен рак. Към момента терапевтичните възможности се ограничават в опити да се коригират проблемите със зрението и използване на фотопротекция. Екип от Националния очен институт на Бетесда прави проучване върху мишки, което дава многообещаващи резултати.

 

повече информация »
 

Колко струва хроничната екзема на дланите в Германия

Научни статии
Колко струва хроничната екзема на дланите в Германия
Говори се , че разходите за хронична екзема на дланите са значителни. Проучвания по темата обаче липсват. M. Augustin и компания се заемат да уточнят този въпрос. 
 
Проучени са 24 практики и клиники в Германия. Избрани са здравноосигурени болни резистентни на локални кортикостероиди.
 
повече информация »
 

Кохрейн ревю на терапиите за розацея

Научни статии
Кохрейн ревю на терапиите за розацея
Терапиите за розацея са многобройни, но не е ясно кои от тях са най-ефективни. Групата на Кохрейн по кожни заболявания (Cochrane Skin Group) се заема да отговори на този въпрос. Прегледани са 58 проучвания  включващи общо 6633 пациента.
повече информация »
 

Забраняват приложения за телефон, които "лекуват" акне

Последни новини
Забраняват приложения за телефон, които лекуват акне
Според съобщение на Los Angeles Times, Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) е издала забрана на две фирми да рекламират своите смартфон приложения като лекуващи акне.

За първи път в историята, действие на агенцията е насочено срещу приложения за телефон, които са обвинени в неправомерни здравни претенции.

Според изявление на Федералната търговска комисия, в описанието на приложенията AcneApp и Acne Pwner се твърди, че лекуват акне чрез излъчване на цветни светлини. Потребителите са били инструктирани да активират приложенията и да държат телефона си до засегнатата област на кожата за няколко минути на ден.
 
повече информация »
 

Придружаващи заболявания при пациенти с булозен пемфигоид

Научни статии
Придружаващи заболявания при пациенти с булозен пемфигоид
Булозният пемфигоид е асоцииран с неврологични и психиатрични заболявания.  В литературата обаче липсват големи проучвания върху популацията по този въпрос. За това проучване е използвана националната база данни на здравеопазването в Тайван.
повече информация »
 

Spectral.DNC® с 5% миноксидил – най-новата формула за борба срещу косопада

Последни новини
Spectral.DNC® с 5% миноксидил – най-новата формула за борба срещу косопадаАко губите повече от 150 косъма на ден, трябва да предприемете мерки за предотвратяване на по-нататъшен косопад. Колкото по-рано го направите, толкова по-добри изгледи имате да овладеете косопада и да възстановите опадалата коса. В която и фаза на косопад да се намирате, обаче,  имате най-добри изгледи за успех със Spectral.DNC®.

повече информация »
 
Резултати 241 - 260 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени