Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Херпес зостер и биологични средства

Научни статии
 Херпес зостер и биологични средстваПо въпроса за риска от херпес зостер при болни от псориазис на терапия с биологични агенти не се знае почти нищо.
Ето защо честотата на херпес зостер е сравнена между пациенти на фототерапия, традиционна ситемна терапия и биологични средства.
повече информация »
 

Локален brimonidine tartrate в лечението на розaцея

Научни статии
Локален Brimonidine tartrate в лечението на Розцея
Brimonidine tartrate е висикоселективен α2-адренергичен рецепорен агонист с вазоконстриктивна активност. 
Фоулър и сътрудници се опитват да определят неговата оптимална терапевтична концентрaция, клинична ефикасност и безопасност за лечение на еритем при розацея.

повече информация »
 

Бактериите и hidradenitis suppurativa

Научни статии
Бактериите и hidradenitis suppurativaНяколко проучвания демонстрират различни бактерии  в лезии на hidradenitis suppurativa.
Какви бактерии могат да се срещнат при това заболяване при обостряне? Сартури и неговия екип взимат бактерии от повърхността на лезиите и от по-дълбоки слоеве от пациенти лекувани с въглероден лазер.  Направени са посявки за анаероби и аероби.
повече информация »
 

Mycosis fungoides в детството

Научни статии
Mycosis fungoides в детствотоMycosis fungoides е най-честата форма на Т-клетъчен лимфом в зряла възраст. Напоследък в литературата се появяват съобщения за повишена честота на заболяването при деца.
Какви са клиничните характеристики, възможностите за лечение и прогресия на заболяването при 20 пациенти под 18 годишна възраст ни описват Язганоглу и колеги от Турция.
Ето какво показват техните резултати:
повече информация »
 

Няма връзка между филагриновите мутации и началото на псориазис в детска възраст

Научни статии
Няма връзка между филагриновите мутации и началото на псориазис в детска възрастАтопичният дерматит и псориазисът са чести заболявания. И двете са генетично комплексни , мултифакторни и не следват менделовите модели на унаследяване.
Заболяванията имат някои общи генетични локуси на податливост като например -  епидермален комплекс на диференциация (ECD).  В този комплекс филагриновите мутации са строго свързани с атопичния дерматит, докато такава асоциация с псориазис не е намерена. Въпреки това при някои псориатични пациенти са намерени намалени нива на филагрин.
повече информация »
 

Антибиотична профилактика за еризипел

Научни статии
Антибиотична профилактика за еризипелЕризипелът не рядко може да рецидивира. Това изследване се опитва да изясни дали предписването на антибиотици след прекаран еризипел, може да предодврати рецидиви.
повече информация »
 

Кожен лупус преминава в системен. Кога има риск?

Научни статии

Рискови фактори определящи развитието на системен лупус при пациенти с дискоиден лупус28% от пациентите с дискоиден лупус могат да развият системен.
След преглед на литературата, ето какви рискови фактори съобщават колегите Чонг, Сонг и Олсен:

1. Множество лезии
2. Артралгии, артртит
3. Нокътни промени
4. Анемия
5. Левкопения
6. Високи стойности на СУЕ
7. Високи титри (ANAs)

повече информация »
 

L-thyroxine, хронична идиопатична уртикария и автоимунен тиреоидит

Научни статии
L-thyroxine, хронична идиопатична уртикария и автоимунен тиреоидитАвтоимунният тиреоидит е по-чест при пациенти с хронична уртикария.  Съществуват проучвания, според които лечението на тиреоидита с  L-thyroxine води до ремисия на уртикарията.
В това проучване са изследвани ретроспективно 749 пациента.
След терапия с L-thyroxine за 53 ± 19 дни при всички пациенти е възстановено състоянието на еутиреоидизъм. Контролна група е съставена от 44 еутиреоидни пациента с хронична идиопатична уртикария.
повече информация »
 

ЧНГ !

Последни новини
ЧНГ !Уважаеми колеги, през новата 2012 година, Продермаклуб ви желае здраве, щастие, любов, късмет!
 

Narrowband ultraviolet B (311 nm, TL01) при хронична уртикария

Научни статии
Narrowband ultraviolet B (311 nm, TL01) при хронична уртикарияХроничната урикария може сериозно да наруши качеството на живот. Съществуват съобщения , че УВБ лъчението може да намали освобождаването на хистамин от базофили и мастоцити. Има малки проучвания,  които загатват ролята на УВБ фототерапията в лечението на обикновената хронична уртикария.
За да се изследва ефикасността на УВБ фототерапията при обикновената хронична уртикария са изследвани 22 пациенти. Те са били нонреспондъри към поне два типа Н1 антихистамини  и повечето са били лекувани с различни антихистаминови комбинации. Клиничният отговор е определян с различни скорови системи касаещи сърбежа, появата на уртики, качеството на живот, качеството на сън и нивата на рецидиви.
повече информация »
 

Продължителна употреба на такролимус 0.03% унгвент при деца под две годишна възраст

Научни статии
Продължителна употреба на такролимус 0.03% унгвент при деца под две годишна възраст50 деца под две годишна възраст на терапия с такролимус са проследени за две години. Лекарството е прилагано в засегнатите области  до изчистването им. В случаите на рецидиви терапията е започвала отново.
повече информация »
 

Искате ли да работите в най-големия център по термална дерматолгия във Франция ?

Последни новини
Искате ли да работите в най-големия център по термална дерматолгия във Франция ?Premier Centre Européen de Dermatologie Thermale souhaite intégrer dans ses équipes médicales un Médecin Dermatologue.

-> Activité au Centre Thermal  : le dermatologue assure les soins aux patients curistes (douches filiformes, pulvérisations…)
-> le Centre Thermal accueille 8000 patients par an et l'équipe médicale se compose de 9 médecins Dermatologues
-> Aide à l'installation en cabinet privé (Cabinet associé ou indépendant au choix)
-> Suivi médical quotidien
-> Traitement de multiples pathologies : eczéma, psoriasis, dermatoses chroniques, cicatrices, brûlures, traitement post-cancer…
-> Possibilité d'exercer une activité à l'unité anti-âge du centre thermal pour la dermatologie esthétique (laser…)
-> Des liens médicaux étroits avec les Centres Hospitaliers Universitaires (CHU), la ligue contre le Cancer et centre de Cancérologie…
повече информация »
 

Училище за родители на деца с атопичен дерматит

Последни новини
tokuda.jpg
Уважаеми колеги,
 
Отделението по дерматология и венерология на Токуда Болница - София организира училище за родители на деца с Атопичен дерматит. Събитието ще се проведе в аулата на болница Токуда (ет. 9) на 9 февруари от 18:30 ч. 
Училището има за цел да даде подробна информация за специфичните грижи нужни за отглеждането на деца с Атопичен дерматит. Ще бъдат засегнати теми като хранене, лична хигиена, облекло, медикаментозно лечение и козметични средства. Ще бъде представено и организираното високопланинско климатолечение и неговите предимства при лечението на пациенти с това заболяване.

Лектор: Д-р Здравка Демерджиева
 
Вход свободен, без предварително записване. 

 

47 - тунизийци с пемфигус

Научни статии
47 - Тунизийци с пемфигус Характеристика и прогностични фактори на заболяването

От изследваните пациенти 30 процента са с пемфигус вулгарис , а 17 с фолиацеус.
Средния период на ремисия е 9 месеца (1,2 месеца - 5 години)
Средния период за оздравяване е 40 дни (6 дни - 4 месеца), като не зависи от типа на пемфигуса, тежестта или инфекциозните усложнения.
Той е по-къс при по-възрастните пациенти (≥65 години).  36,2% имат рецидиви. Рецидивите са значително по-чести при пациенти, които имат лигавично засягане при първоначалната изява на болестта.
повече информация »
 

Множествени спиналиоми при 4 пациента лекувани с etanercept за псориазис

Научни статии
Множествени спиналиоми при 4 пациента  лекувани с etanercept за псориазис Псориазисът е инфламаторно заболяване свързано със свръх-експресия на ТNF - alpha. Съществува теоретичен риск, анти ТNF - alpha терапията на псориазис да повиши вероятността от кожни малигнени заболявания.  Данните в литературата са противоречиви по въпроса. Авторите искат да установят особеностите на спиналиомите и връзката им с лечението с etanercept.
повече информация »
 

Псориазис и ХОББ

Научни статии
Псориазис и ХОББИма няколко проучвания ,които намират позитивна връзка между псоризис и ХОББ.  Това e първото проведено върху китайкса популация.
повече информация »
 

Диклофенак 3% за 3 или за 6 месеца при актинични кератози

Научни статии
Дикофенак 3% за 3 или за 6 месеца при актинични кератози Няколко проучвания показват, че 3% диклофенак в хиалуронова киселина гел е ефикасен в терапията на актинични кератози. Проследяване на пациентите е правено до 90 дни, като  литературата липсват проследяване за по- голям период както  и хистологичен контрол на пациентите.
повече информация »
 

Как изглеждат предявените искове срещу дерматолози в Америка ?

Научни статии
Как изглеждат предявените искове срещу дерматолози в АмерикаАсоциацията на застрахователите на лекари в САЩ колекционира искове срещи лекари от 1984 година насам. Така се е оформил сериозен регистър с 239,756 затворени иска. Тази база данни се поддържа с образователна цел.
повече информация »
 

Ниски дози метотрексат и свръхмощни кортикостероиди при булозен пемфигоид

Научни статии
Ниски дози метотрексат и свръхмощни кортикостероиди при булозен пемфигоидПроучвания показват, че ниски дози метотрексат  могат да са от полза при поддържане на продължителна ремисия при болни с булозен пемфигоид, индуцирана от  първоначална краткотрайна употреба на свръхмощни кортикостероиди.
повече информация »
 

Разлика между конгенитални и неконгенитални меланоцитни невуси няма

Научни статии
Разлика между конгенитални и неконгенитални меланоцитни невуси няма Конгениталните меланоцитни невуси (КМН) са видими при раждането. Tардивните меланоцитни невуси (ТМН) стават клинично видими през първите години от живота.  Броят на невусите като цяло продължава да нараства поради появата на придобити меланоцитни невуси (ПМН).
Не е ясно, кога започват да се появяват придобити меланоцитни невуси.
Авторите искат да изследват клиничните и дерматоскопски характеристики на меланоцитни невуси при деца на две годишна възраст, за да хвърлят малко светлина по този въпрос.
повече информация »
 
Резултати 201 - 220 от 649
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени