Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Новини от EADV

Последни новини
Новини от EADV
Новини от ЕАДВ:

Нов раздел на страницата на ЕАДВ предназначена за споделяне на информация свързана с COVID-19 (COVID-19 information area). Тук ще намерите съобщения на ЕАДВ, COVID-19-свързани статии, публикувани в JEADV, препоръки на работните групи на ЕАДВ и др.

Новини за удължени крайни срокове за ЕАДВ активности и отложени ЕАДВ курсове:
  • За конгреса във Виена:
ранна регистрация - 6 май
прием на абстракти - 13 май
стипендия на Eli Lilly - 31 май
стипендии на ЕАДВ - 30 юни
  • За номинации:
номинации за членове на комисии и членове на етичната комисия - 4 май
  • За ЕАДВ финансиране:
Заявления за стипендия за проучвания - 1 май
Заявления за предложение за проект - 1 май
Заявления за стипендията за MOHS хирургия - 1 май

Нови COVID-19-свързани уебинари - специализиран уебинар за "Дерматология по време на пандемия" се провежда вски четвъртък от 20:00 (Централно европейско време). Можете да посетите специалната e-learning платформа на eadv.org за повече информация.             

 

Дерматолози масово купуват роботи Да Винчи. Ще махат фиброми.

Последни новини
davinci.jpg
В условията на карантина множество дерматолози по принуда се обръщат към новостите в света на виртуалната медицина. След като множество дерматологични практики пострадаха сериозно от отлива на пациенти, вариантите за дистанционно лечение започнаха да привличат все по-голяма част от прогресивно мислещите лекари. Една от основните противокризисни мерки, които добиват особена популярност в последните дни е въвеждането на робота Да Винчи в дерматологичната практика. В него известни специалисти виждат възможност за обработка на различни сериозни дерматологични предизвикателства като меките фиброми, островърхите кондиломи, сенилните хемангиоми и дори някои по-дребни форми на мама акцесория. Въпреки, че апаратът представлява сериозна инвестиция, повечето частно практикуващи дерматолози имат повод за оптимизъм: „Че какво му е толкова скъпото? Знаеш ли колко лазера имам аз в практиката? Джоб-пара! Единственото, което ме притеснява е къде ще му намеря място, че ми идва малко големичък. За това пък ще спазим социална дистанция, което е нещо прекрасно. Знаеш ли какъв е феторът на пациент след 14 дни карантина?“  съобщи новоизлюпен специалист по теледерматология. „Само ще трябва да му монтираме един тример, че при 14-дневно окосмяване има опасност лазерната епилация да подпали пациента.“ допълни той.
 

Скучаещи дерматолози откриха нова нозологична единица. Описаха я.

Последни новини
the-thinker-14-cm-ro01-auguste-rodin.jpg

След като клиничната дерматология отбеляза незапомнен спад в броя на консултациите и манипулациите, група дерматолози с уклон към нАучната работа и стремеж към академична кариера в пристъп на непоносима скука описа нова форма на „корона“, непозната още на дерматологията. След известните на науката corona syphilitica, psoriatica et seborrhoica предстои да бъде публикувано и съобщение за нова нозологична единица – corona artificialis. Тя се получава вследствие на притискане на кожата на границата между окосмената и неокосмената част на главата, вследствие на използването на лични предпазни средства като хирургични шапки, специални противоепидемиологични костюми и небезизвестните шлемове за предпазване от COVID-19.  „Много хитро нали? Идеята е гениална – описваме корона вследствие на корона. Карантината и социалната изолация несъмнено стимулират интелекта. Невероятната идея ми хрумна тази сутрин в периода между сутрешното кафе и сутрешния душ. „Мислителят“ на Роден неслучайно е пресъздаден точно в тази поза“ съобщи авторът на епохалното откритие. От престижното медицинско издание „Меджипинфонюз“ вече са проявили сериозен интерес към публикуване на сензационното откритие.

 

Български дерматолози - гост редактори и автори в Clinics in Dermatology

Последни новини
Български дерматолози - гост редактори и автори в Clinics in Dermatology
В края на месец декември 2019 г., в авторитетното американското списание Clinics in Dermatology, издание на ELSEVIER, се появи третата поредна книжка на тема "Are Skin Diseases Systemic Ones?" (Системни ли са кожните болести?).

Гост издатели на трите броя са проф. Николай Цанков, доц. Развигор Дърленски и доц. Жана Казанджиева. В третата книжка са включени пет статии от български автори, между които лекарите от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда проф. Николай Цанков, доц. Здравка Демерджиева, доц. Развигор Дърленски, проф. Георги Христов, д-р Иван Богданов, кaкто и доц. Живко Камарашев, д-р Иван Гроздев, д-р Димитър Антонов и д-р Мария Митева, работещи в елитни университетски клиники в Европа и САЩ.

Третата поредна книжка, посветена на тази тема, предизвика широк международен отзвук и вероятно статиите от всички броеве ще бъдат отпечатани в отделна монография от утвърдено международно издателство.
 


повече информация »
 

Комуникацията работи за тези, които работят за нея

Последни новини
Комуникацията работи за тези, които работят за нея
В последния брой на EADV News (#73, p. 14, https://user-cc0betr.cld.bz/EADV-News-73-Winter-20201/14/ ) бе публикуван материал на Д-р Иван Богданов, свързан с перспективите пред работата му като член на Комисията по комуникации към EADV. Д-р Богданов бе избран за член на комисията на последния конгрес на EADV през октомври в Мадрид и му бе възложен ресор свързан с развитието на интернет страницата на EADV като пряко следствие от работата му по страниците на БДД и Продермаклуб. Предлагаме на Вашето внимание превод на въпросния материал. 
 
Колко е важно да слушаш?

"Комуникацията работи за тези, които работят за нея"
Джон Пауел

И аз наистина се надявам да работи за мен, защото смятам да работя усилено за нея.

Всъщност всичко започна преди 11 години с малък интернет сайт за дерматолози в една малка източноевропейска държава. Четирима млади специализанти по дерматология решават да намерят начин да споделят със своите клеги това, което смятат за интересно в дерматологията. Искахме да общуваме с колегите си, а не само да съобщаваме новини, затова включихме опция за обратна връзка и коментари на страницата. Знаехме, че по-често да слушаш е по-важно от това да говориш. Това са неща, които само специализантите знаят и лесно се забравят по-късно когато егото порастне.
Като член на комисията по комуникация на EADV бих желал да бъда такъв слушател. Важно е да предоставяш информация, но още по-важно е да предоставяш правилната информация, в правилното време, на правилните хора. А това е невъзможно без механизъм за обратна връзка. Мисля, че е важно да знаем повече за това, от което с интересуват дерматолозите в Европа.
Вярвам, че комуникацията създава обществото. EADV има членове от различни раси и култури, говорещи различни езици, работещи в различни часови зони. Мисля, че имаме нужда от повече връзки между EADV и националните дерматологични дружества, за да можем да говорим и да слушаме на различни езици. Нашият малък източноевропейски, специализантски интернет сайт започна една инициатива, която към този момент продължава вече 5 години. Събираме се по едно и също време, на входа на конгресния център на всеки конгрес или пролетен симпозиум на EADV, за да направим нашата "Голяма българска снимка (на Продермаклуб)" и да покажем нашето желание да бъдем заедно и да общуваме като част от Българското дерматологично общество и като част от голямото Европейско дерматологично семейство. Бих желал да видя това и в по-голям мащаб.
Д-р Иван Богданов, дм
Член на комисията по комуникации на EADV   
 

Курс по хомеопатична първа помощ

Любопитно
Хомеопатична първа помощЗапочвам разказа за първата неделя след Брекзит с уточнение, че поуките от курса по "хомеопатична първа помощ" се намират в края на този текст. Ако току що сте претърпели тежка травма или се намирате в безпомощно състояние и имате спешна нужда от първа помощ, моля да пропуснете първите няколко абзаца.

Към десет и половина сутринта местните се разхождаха напълно безцелно около Лондонския мост. Трима посетители от Европейския съюз временно подминахме все още затворената кръчма The George, за последно постегната и освежена след пожар през 1677 г. и се насочихме към тухлена църковна кула с камбанария и възтясна дървена вита стълба с 52 стъпала, която ни отведе до най-старата запазена операционна зала в Европа, днес превърната в малък музей.
 
повече информация »
 

Интервю с Проф. Андрю Финли, част първа

Любопитно
Интервю с Проф. Андрю Финли, част първа
Проф. Андрю Финли е име със световна известност, признат с усилията си за превръщането на дерматологията в специалност, насочена към пациента и неговото качество на живот. Той ще остане в историята на дерматологията с авторството на някои от най-често използваните "инструменти" на съвременния дерматолог като въпросника за качество на живот - DLQI, правилото на десетките (BSA>10, PASI>10, DLQI>10) за отграничаване на пациенти със среднотежък и тежък псориазис и т.нар. "fingertip unit", който широко се използва като мярка за количество крем, нужно за покриването на 1% (една длан) от кожната повърхност.

Проф. Финли е преподавател по клинична дерматология в Cardiff School of Medicine. Носител на множество награди за изключителния му принос към съвременната медицина, почетен член е на 7 и е член на 6 национални и европейски дерматологични дружества. Изнесъл е над 120 лекции като поканен лектор в Обединеното кралство и над 200 като поканен лекар по целия свят, както и почетни лекции като Dowling Oration (2000), Hebra Lecture, Austria (2003), Albert Neisser Lecture, Poland (2007) и World Congress plenary lecture, Seoul, (2011). Взима участие в редколегиите и управителните съвети на множество научни списания и медицински дружества. Автор е на над 400 научни статии с H-Index (Google Scholar) = 74.

По време на XX Национална конференция на БДД в Албена имахме възможността да чуем неговата лекция на тема "How the Dermatology Life Quality Index (DLQI) may be helpful to you?". Изключително сме благодарни на Проф. Финли не само за това, че прие нашата покана да изнесе тази изключително увлекателна лекция, но и за това, че се съгласи да отдели от своето време, за да отговори на някои въпроси, касаещи и други аспекти на съвременната дерматология. Представяме на Вашето внимание първа част от интервюто с Проф. Финли, с което се надяваме да предадем поне част от харизмата на един от изтъкнатите представители на европейската и световна дерматология.
 
повече информация »
 

Интервю с Проф. Андрю Финли, част втора

Любопитно
Интервю с Проф. Андрю Финли, част втора

Прочетете първа част от интервюто тук.

Във втората част от интервюто за Prodermaclub, Проф. Финли говори за по-специфични проблеми, свързани с определяне на качеството на живот, с финансирането на скъпи медикаменти и по-конкретно за въведения от него DLQI.

Проф. Финли, пациентите с псориазис често страдат от алекситимия и изолация. Те се сблъскват с трудности в изразяването на емоции и това може да доведе до по-ниски оценки на QoL. Струва ли си да се обсъди този проблем с пациента, преди той да попълни въпросника DLQI? Наскоро бяха предложени корекции на въпросника DLQI. Мислите ли, че това трябва да се прави рутинно или ще доведе до излишно усложняване на нещата?

Вие сте абсолютно прави, че има редица неща, които могат да повлияят на начина, по който хората отговарят на всеки въпросник за качество на живота. Въпросът е дали предприемате някакви превантивни действия, за да се опитате да противодействате на тези влияния или не. И проблемът е, че цялото валидиране на въпросника е направено без никакъв опит да се намали влиянието на тези неща. Така че, ако започнете да въвеждате някаква предварителна подготовка на пациента, наистина можете да промените начина, по който той отговаря, но можете да го промените по такъв начин, който е непредсказуем и който не знаете как да интерпретирате. Това би наложило да се валидира наново въпросникът, което би било невероятно огромна задача. Всички тези методи за измерване са несъвършени, всички те имат проблеми. Мисля, че една от причините DLQI въпросникът да се наложи като полезен инструмент в клиничната практика е, че въпросникът е много опростен и лесен за използване. В момента, в който започнете да усложнявате нещата, рискувате да получите нежелани последствия и да създадете допълнителни проблеми.

 

повече информация »
 

Евромеланома 2019

Последни новини
Евромеланома 2019

Уважаеми колеги и приятели,

 

Имаме удоволствието да представим на Вашето внимание списъка с дерматолозите, които са заявили участие в европейската кампания Евромеланома 2019.

В България кампанията се организира от Българското Дерматологично Дружество, със съдействието на Лаборатории Avene.

Моля да обърнете вниамние, че някои от колегите са заявили дата различна от тази на кампанията. Препоръчваме да следите за промяна в списъка, тъй като предстоят актуализации на списъка. 
повече информация »
 

Руски хакери със зрелищен провал

Последни новини
Руски хакери със зрелищен провал
Небезизвестна руска хакерска група "их-там-нетимоуз" се е провалила в неколкократните си опити да хакне сървърите на НЗОК. Оказало се, че компютрите в касата работят с операционна система, която е била актуална няколко години преди повечето членове на групата да са били родени. Единствена лична информация, до която са успяли да се доберат от их-там-нетимоуз са логовете с рекордите на Спайдер Солитер на Гинка от отдел работа с пациенти.
От пресцентъра на НЗОК съобщиха, че няма повод за притеснение, тъй като най-важната информация е изключително сложно криптирана и не може да бъде хакната. "Всичко се пише на ръка от отегчени бивши участъкови лекари с тремор. Информацията може да бъде разкодирана само от магистър фармацевти с над 30 години стаж в разчитане на рецепти" съобщи ръководен кадър на НЗОК. На въпросът как правят бекъп на цялата информация, отговорът бе изненадващо прост и поднесен с усмивка: "Е, как... с индиго разбира се!"

Автор: Първан Априлов
 

НЗОК въвежда промени в някои клинични пътеки

Последни новини
НЗОК въвежда промени в някои клинични пътеки
Във връзка с новия закон за вероизповеданията и предстоящото приемане на нови стандарти за отделните медицински специалности, НЗОК въвежда следните проемни: за изпълненние на КП №78 "Оперативни процедури върху мъжка полова система", за извършване на хирургична процедура циркумцизио, вече ще е необходимо в структорното звено да е назначен специалист ходжа. За извършването на амбулаторни процедури свързани с лечение на полово-предавани заболявания пък ще е необходимо задължително преминаване през процедура за пречистване със светена вода, която също ще трябва да бъде извършена от специалист с духовнически сан. Кандидати запознати и можещи да наричат небезизвестния псалм №91 ще се ползват с предимство.
В същото време от ЦК на БСП съобщиха, че намират терминa "червен вятър" за обиден. Причината за това е, че от червената централа намират за недостойно с този вдъхновяващ термин да се означава едно съвсем обикновено кожно заболяване. Те предлагат в духа на историята на пролетарското движение с този термин да се кръсти някое психиатрично заболяване или поне венерическа болест. Това съобщение идва на фона на простести от страна на БХК срещу названието "розов лишей", което според тях обиждало гей общността в България. Разноцветен лишей също навявало асоциации с флага на ЛГБТ движението. По този повод те предложиха наскоро двете заболявания да се прекръстят на съответно на: "черно-бял лишей" и "някакъв съвсем обикновен лишей"

Автор: Първан Априлов
 

Игра на Дружества

Последни новини
Игра на Дружества
Българското дерматологично дружество обяви, че при записване за участие на Ноемврийски дни 2019 г., за да могат делегатите да се възползват от намалена такса, ще се изискват доказателства за членство в дружеството през последните 10 години (от 2010 г. до 2019 г. включително). При липса на платежни бележки, на място на регистрационното бюро ще се изисква плащане на годишните такси за съответните години, като изискваната сума не може да надвишава 500 лв. С намаление ще се ползват студенти, пенсионери и хабилитирани преподаватели. По този повод, от новосформираното Българското езотерично дружество по дерматологична козметика обявиха, че предлагат бърза професорска програма с гарантирана хабилитация до професор в рамките на 14 дни и до академик за 20 дни, но във втория случай при задължително условие кандидатът да е завършил 7-ми клас. Цената е по договаряне. Това доведе и до експресно контрапредложение от Българското дружество за експресна дерматология (ДЕД), публикувано в Grabo с 30% намаление на цената. От ДЕД припомниха, че вече имат първо хабилитирано лице, защитило голяма дисертация на тема "Приложение на дипрофос и флостерон при акутна диагностична инсуфициенция".
 
Автор: Първан Априлов 

 

Изкуствен интелект напусна Министерство на здравеопазването

Последни новини
Изкуствен интелект напусна Министерство на здравеопазването
Експериментално въвеждане на Изкуствен интелект (ИИ), който да подпомага ръководните кадри в Министерство на здравеопазването, претърпя пълен провал, след като същият изненадващо подаде оставка само след седмица работа. Въвеждането на програмата е имало за цел повишаване на ефективността и подобряване на адекватността при взимане на решения за бъдещето на здравеопазването в България. "Аз може да съм изкуствен, но все пак съм интелект" е заявил ИИ, който е попълнил в молбата си за напускане като причина "Непреодолими различия"

автор: Първан Априлов
 

Първото издание на учебник по дерматология за англоезичните студенти

Последни новини
Първото издание на учебник по дерматология за англоезичните студентиУважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че първото издание на Учебника по дерматология за англоезични студенти (Dermatology and Venereology. Handbook for Medical, Dental and Pharmacy Students) е вече факт. Изданието е под редакцията на Проф. С. Марина и Доц. В. Брощилова и е наличен за закупуване на електронен адрес: https://books.mu-varna.bg на цена от 20 лв. 

This handbook is a humble contribution and modest attempt to provide a comprehensive teaching guide in dermatology and venereology to English-educated medical, dental and pharmacy students in Bulgaria.

Ultimately, it may be a useful tool for all Board-preparatory specializing dermatologists.

 

Приберете си "ПЕС"-а

Последни новини
Приберете си ПЕС-а
Уважаеми колеги,

Уважаеми пациенти,

Като председател на Фондация „Псориазис“ и като дерматолог искам да изкажа възмущението си от Заповед № РД-09-647 от 03.05.2018 г. утвърдена от Проф. Камен Плочев, управител на НЗОК, касаеща изискванията на НЗОК при лечение на тежък псориазис в извънболничната помощ и влязла в сила на 15.05.2018 г. В тази заповед се въвеждат промени в реда за утвърждаване и заверяване на протоколите за лечение с adalimumab, infliximab, ustekinumab и secukinumab. Основната промяна е по отношение на специализираните комисии, които издават решенията за започване на лечение с биологични препарати, промяна в дозовия режим или спиране на лечението и смяна на един лекарствен продукт с друг. Съгласно новите изисквания единствената комисия, която има право да извършва тази дейност е тази в УМБАЛ „Александровска“ гр. София. Останалите три комисии ще имат право единствено да издават решения за продължаване на терапията, което изцяло обезсмисля тяхната дейност. За целта комисията в УМБАЛ „Александровска“ гр. София ще изпълнява ролята на Постоянен експертен съвет по кожни и венерически болести (ПЕС), чийто състав се определя от националния консултант по кожни и венерически болести и председателя на Българското дерматологично дружество (БДД).

Приберете си ПЕС-а
Този дуумвират е напълно привиден, тъй като и в рамките на ККВБ на УМБАЛ „Александровска“ (където служител е и председателят на БДД) и в рамките на самата комисия решенията се взимат еднолично от ръководителя на клиниката и председател на комисията Проф. Л. Митева, която съвместява и длъжността национален консултант по кожни и венерически болести. Накратко това означава, че отпускането на скъпо струващи медикаменти за лечение на тежки форми на псориазис в момента зависи от един единствен човек. Подобна концентрация на правомощия е сериозна предпоставка за поява на корупционни практики и значително затруднява достъпа на пациентите до скъпо-струващи медикаменти.

Скъпи пациенти,
Всички ние, които лекуваме заболяването, сме наясно колко сериозно състояние може да бъде една тежка форма на псориазис. Наясно сме с физическия и психическия отпечатък, който това оставя върху Вашия живот. Наясно сме и с тежката, тромава, продължителна и често унизителна процедура, през която се налага да преминете, за да получите полагащото Ви се по право лечение. Наясно сме, защото сме с Вас във всички стъпки, през които трябва да преминете и сме свидетели на жертвите, които трябва да направите. Всеки ден при мен идват хора с тежки форми на псориазис, толкова тежки, че да могат да покрият най-рестриктивните критерии в Европа за отпускане на биологична терапия, хора без възможност да се лекуват с конвенционална системна терапия, хора които разбират, че през следващите няколко месеца, докато получат евентуално своето лечение, тяхното състояние още ще се влоши. От 15 май 2018 г. НЗОК Ви отнема правото да изберете в коя комисия да подадете Вашите документи. Независимо в коя част на България живеете, независимо от състоянието на Вашата кожа и Вашите стави, Вие ще трябва да пътувате до София, където решението за Вашето бъдещо лечение ще се взима персонално и авторитарно. Всички ние, Вашите лекуващи лекари, ще носим част от вината за това, ако позволим подобно безобразие да се случи.

Уважаеми колеги,
Подобни „приятни изненади“ от страна на управата на НЗОК не са рядкост, но за първи път до такава степен впечатляват със своята арогантност. Тепърва ще стане ясно какви ще са последствията от тази заповед, но подобни действия повдигат някои въпроси:
1. Какво налага промяната в досегашния ред за утвърждаване и заверяване на протоколите за лечение с биологични средства? – Никъде в протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 03.05.2018, на което е взето решение № РД-НС-04-28/03.05.2018 г. не се споменава, какво налага тези промени.
2. Кой е авторът на тези промени? – Бенефициентът е ясен, мотивът също е ясен, но кой е прекият извършител остава загадка.
3. Кои точно са консултантите на НЗОК по въпросите, касаещи лечението на дерматологичните заболявания? – Някой е дал този акъл или най-малкото не е видял нищо нередно в подобно действие. Би било добре да се запознаем с неговите/техните мотиви и да разберем чии точно интереси защитава. Интересно дали консултантите работят в същата клиника и какви са професионалните им взаимоотношения с Проф. Л. Митева.
4. Защо точно комисията в УМБАЛ „Александровска“ изпълнява ролята на ПЕС? – ККВБ е клиниката с най-лоши финансови резултати в рамките на УМБАЛ „Александровска“ – точно тази комисия ли ще взима най-важните решения за отпускане на терапия за милиони левове?
5. Каква е позицията на председателя и на управителния съвет Българското дерматологично дружество по този въпрос?
6. Най-важният въпрос обаче остава как е възможно такива правомощия да се концентрират в ръцете на човек, чийто съпруг е главен обвиняем по дело свързано с най-големия корупционен скандал, разтърсвал някога не само Медицинският университет, но и висшето образование в България изобщо?

Колеги, от трезвата преценка на този един човек ли очаквате да зависи лечението на Вашите тежко болни пациенти? Въпросът не е дали това е законно, а дали е морално. Аз лично много се гордея със специалността си и възможността да я упражнявам без да се налага да правя компромиси с личното си достойнство и правото ми да изказвам мнение. По тази причина не виждам как мога да се примиря с подобно нагло присвояване на средства за упражняване на влияние, както върху пациенти, така и върху дерматолози, а без съмнение и върху представителствата на фармацевтичните фирми, производители на биологични препарати. Приемем ли тази наглост като нещо нормално то тя няма да е последна и никога повече няма да се отървем от това неприятно усещане – „Усещане за корупция“.

Д-р Иван Богданов, дм
Председател на фондация „Псориазис“
 

CeraVe: водещата дермокозметична марка от САЩ вече и в България

Последни новини
CeraVeCeraVe е разработена от група дерматолози преди малко повече от 10 години. Мисията на марката е да осигурява достъпна грижа за кожата с продукти, съдържащи 3 есенциални серамида (1, 3 и 6-II), които да възстановяват естествената ѝ защитна бариера. Формулите на продуктите се отличават и с иновативната технология за поетапно доставяне на активните съставки (технология MVE - MultiVesicular Emulsion Technology), която не само доставя серамидите и компоненти, но и осигурява продължително хидратиране на кожата през целия ден. 

CeraVe предлага основна гама продукти, които да следват препоръките на дерматолозите за хигиена и хидратиране на кожата, с елегантни текстури, приятни за използване. Не случайно CeraVe се превръща в култова марка за потребителите, както и марка №1* в грижта за тялото, препоръчвана от дерматолозите в САЩ.

През 2017 година във Франция стартира производството на европейската линия продукти. България е сред първите 12 европейски държави, в които CeraVe се лансира, едновременно с Франция, Германия, Испания, Русия, Белгия, Полша и др.

Повече информация за продуктите CeraVe може да намерите на www.cerave.bg, както и от медицинския екип на марката. Нашият екип очаква с нетърпение Вашата обратна връзка и личен опит с продуктите на CeraVe.

Благодарим Ви за сътрудничеството.

Екипът на CeraVe
Дивизия „Активна козметика“, Лореал България и Стинг АД

CeraVe
 
*ИЗТОЧНИК: ProVoice (част от IMS Health),
период на проучването – 12 месеца: от 01.01.2017 до 31.12.2017 г.,
продуктът е най-често препоръчваният хидратант, 1421 дерматолози.

 

Самофинансиращ се специализант се самоизпита на държавен изпит и се самоскъса

Любопитно
Самофинансиращ се специализант се самоизпита на държавен изпит и се самоскъса
Специализант, обучаващ се в т.нар. индивидуална форма на обучение сподели, че е бил самоскъсан на последния държавен изпит за придобиване на специалност по дерматология. "Виждате ли, тази нова форма на обучение е уникална за българската образователна система. Най-общо казано съм се самоназначил в клиниката на татко, която плаща на базата за обучение, за да може тя да ми плаща заплата. В замяна на това аз се самообучавам и самоизпитвам на колоквиумите. Досега съм се самопредставил отлично на всички колоквиуми и съм си самописал само 6-ици. Чувам гласове, които ми самонамекнаха, че няма да самовзема изпита за специалност без да се самостимулирам със съответна сума. Тарифата е твърда - 5000 евро, но в деня преди изпита ми се видяха много и реших да си дам само 3000 евро, а с останалите да се самопочерпя след изпита. На следващия ден, обаче, останах видимо недоволен от предложената си сума и се самоскъсах демонстративно. Сега седя, чудя се и не мога да разбера... стиснат ли съм или съм алчен. Утре възнамерявам да се самосезирам и да се самопроверя, но съм убеден, че ще се самопокрия и отново няма да има наказани."
Самопризанието идва след редица скандали и саморазкрития в същия университет, в който по-рано беше извадена на бял свят друга подобна самокорупционна схема.
 

Българските дерматолози излизат на протест

Любопитно
Българските дерматолози излизат на протест
В знак на солидарост с канадските си колеги, български дерматолози днес ще протестират пред сградата на НЗОК с искания за намаляване на безобразно високите цени на клиничните пътеки за дерматологични заболявания. След като миналата седмица канадски лекари протестираха срещу повишаването на заплатите, българските им колеги са решили също да се включат в този моден тренд.
 
"При тези цени на пътеките понякога правя ботокс и филъри pro bono на пациентите, които лежат в отделението. Това поне частично успокоява съвестта ми. Коригирахме и менюто - сутрин ягоди с шампанско "Моет", с което поливаме пациентите, защото не е полезно да се пие сутрин алкохол, на обяд телешки стек "Блек ангъс" със сос от бял трюфел, за вечеря нещо по-леко - най-често суши. Сестрите ги взимаме на работа директно от бар Велвет и пак ни остават много пари. Разберете ме... не се чувствам удобно" това сподели дерматолог пожелал да остане анонимен от скромност. Има вероятност Касата все пак да отстъпи пред огромния натиск на преговарящите експерти дерматолози и обществения интерес и да намали пътеките с по 2,50 лв. всяка.
 

Пациент е в увредено състояние само след споменаване на метотрексат

Любопитно
Пациент е в увредено състояние само след споменаване на метотрексатПациент с псориазис е получил остра криза с гадене, повръщане, замайване и фулминантен хепатит след като случайно чул думата метотрексат, докато чакал на опашка в аптека в Ловеч, за да си купи дъвки. На място е пристигнал екип от бърза помощ, който се е опитал да окаже първа помощ на тротоара пред аптеката. През това време лицето на болния се зачервило на силното слънце, което е документирано в досието му като неуспех на фототерапията.

Пациентът е трябвало да бъде спешно транспортиран в МБАЛ Ловеч, но при пристигане екипът на линейката установил, че болницата е закупена от Гриша Ганчев и се е преместила в столицата под името ВМА-София. За щастие наблизо случайно е преминавал университетски преподавател по клинична вербална хомеопатия, който съобразително извикал "метотрексат 200Ц" в съседна локва, с което създал мощен антидот и спасил живота на пациента.
 

Large pratique dermatologique cherche dermatologue. Proche La Roche Posay (Paris 1heure 30 en TGV)

Последни новини
Large pratique dermatologique cherche dermatologue. Proche La Roche Posay  (Paris 1heure 30 en TGV)

PLEIN CENTRE VILLE, a côté du parc, AVEC PARKING pour les PATIENTS et les MÉDECINS, ACCEUIL, SECRÉTARIAT.

Cabinet spacieux et agréable, énorme clientèle.

Travail rythmé à votre goût

Conditions très intéressantes.

Région agréable à deux heures de la Rochelle et l’ocean en voiture, a une heure trente de Paris en tgv

Si ce projet est susceptible de vous intéresser, et si vous êtes inscrit ou inscriptible ( pays de L’EU) au tableau de l’ordre des médecins, n'hésitez pas à me contacter:

soit par mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it ,

soit par téléphone: +33 7 87 55 28 85 (laisser un message)

 
Резултати 21 - 40 от 664
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени