Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?

Научни статии
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?Акнето е възпалително кожно заболяване на мастните жлези, намиращи се в космено-мастните фоликули. Засяга кожата на лицето, горната част на гърдите и гърба.

Проявява се през пубертета заради повишената функция на жлезите с вътрешна секреция, което влияе и на продукцията на намиращите се в кожата – стимулират отделянето на повече себум от тях.

Заболяването обаче, освен от наличен хормонален дисбаланс, зависи от редица фактори като наследствена предразположеност, начин на хранене, двигателен режим, хигиена, замърсеност на околната среда, употреба на неподходяща козметика, ендокринни заболявания, прием на медикаменти, стрес... То може да е провокирано и от менструалния цикъл при жената, прием на хормонални, включително и контрацептивни таблетки, бременност.
повече информация »
 

Високи дози изотретиноин при акне вулгарис

Научни статии
Високи дози изотретиноин при акне вулгарисТерапията с изотретиноин за акне е асоциирана с високи нива на перманентни ремисии. Въпреки това при препоръчаните дози от 0,5 - мг/кг, повече от 20% от пациентите правят релапс в последващите две години, който налага последваща терапия.
Много интересно е дали по-високите дози изотретиноин при болни с кистично акне ще намалят процента на рецидиви.
Аманда  Сирулник и съавтори проучват кохортно 80 пациента лекувани с доза от 1,3 мг/кг/ден или по висока за периода 2006-2009.
повече информация »
 

Особености на 18 случая на ПУПП от Ливан

Научни статии
Особености на 18 случая на ПУПП от  ЛиванГина Газеери и сътрудници описват епидемиологичните, клиничните и  хистопатологичните находки при пациенти с PUPP за периода 1998 - 2009 и сравняват тези резултати с публикуваните в литературата.
Ето какви са те:
повече информация »
 

Фрактури при автоимунни булозни дерматози

Научни статии

Фрактури при автоимунни булозни дерматозиВ литературата липсват много данни - консумация на сладолед от болни с атопичен дерматит, честота на презокеански полети при болни с Дюринг, среден успех по физическо от основното образование при болни с дисхидрозиформена екзема. Някъде между тези липси се нарежда и дефицитът на витамин D3 при болните с булозни дерматози.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Мит ли е дълбоката венозна тромбоза при болни с еризипел ?

Научни статии
Мит ли е дълбоката венозна тромбоза при болни с еризипел ?Честотата на това венозно заболяване при болни с еризпел е неизвестна. От тук и индикациите за профилактика на тези заболявания с антикоагулантна терапия са под върпос.  Поради това Мохамадреза и съавтори правят сериозно проучване с електронни бази данни като MEDLINE, EMBASE, CINAHL, LILAC  и Коохрейн без езикови ограничения, за период от 1950 до април 2011.
повече информация »
 

Мровиец поставя под въпрос табуто за употреба на системни стероиди при псориазис

Научни статии
Мровиец поставя под въпрос табуто за употреба на системни стероиди при псориазисУпотребата на системни стероиди в лечението на псориазис не се препоръчва от учебниците по дерматология и гайдлайните поради риска от влошаването му след намаляването на дозата или спирането им.
Като контраст на тези препоръки , скорошен анализ използващ данни от германската национална здравна система показва, че системните кортикостероиди са най-често предписваните лекарства за псориазис от общо практикуващите лекари, интернистите и дерматолозите.
повече информация »
 

Метформин за лечение на hidradenitis suppurativa

Научни статии
Метформин за лечение на hidradenitis suppurativaВъпреки скорошните проникновения в патогенезата на hidradenitis suppurativa (HS), заболяването остава труднолечим проблем за страдащите от него, които са около 2% от населението.
То се характеризира с хронично-рецидивиращи абсцеси в зоните с апокринни жлези, като аксили и аногенитална зона, гърди. Заболяването е асоциирано със значителна психологическа травма.
повече информация »
 

Дерматологичните проблеми в индийско спешно педиатрично звено

Научни статии
Дерматологичните проблеми в индийско спешно педиатрично звено Какъв е спектърът на дерматозите в едно педиатрично спешно звено в Индия ?
повече информация »
 

Има ли връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми

Научни статии
Има ли връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми Меланомите и базалиомите засягат подобни части на тялото и имат връзка със слънчевата експозиция. За да видим дали има връзка между меланоцитните невуси и базоцелуларните карциноми  колегата Ричмънд - Синклер  и неговите сътрудници изследват 1339 души проследени проспективно от 1986 до 200
повече информация »
 

Нов терапевтичен консенсус от Европейската работна група по витилиго

Научни статии
Нов терапевтичен консенсус от Европейската работна група по витилигоНай-добри резултати в терапията на витилиго могат да се постигнат чрез комбиниране на различни локални медикаменти и фототерапия, според обновените гайдлайни за лечение на витилиго, изработени от Европейската работна група по витилиго (Vitiligo European Task Force), публикувани в Британския дерматологичен журнал (BJD).
повече информация »
 

Екстракорпорална литотрипсия за лечение на калцинозис кутис

Научни статии
Екстракорпорална литотрипсия за лечение на калцинозис кутисПричината за калцинозис кутис (КК) могат да са множество съединително-тъканни заболявания и хронична венозна недостатъчност.
Екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ) е ефективно лечение на уролитиаза, панкреатолитиаза, и калцифициращ тендинит.
Каква е толерантността и  ефикасността на ЕКЛТ в терапията на пациенти с КК ни показва  едно проучване върху 8 пациента.
Четири от тях са с венозна инсуфициенция, 3 със системна склеродермия и един с дерматомиозит.
повече информация »
 

Трайна сексуална дисфункция след терапия с финастерид?

Научни статии
Трайна сексуална дисфункция след терапия с финастерид?Към този момент съществуват едва два одобрени от американската агенция за храни и лекарства (FDA) медикамента с индикация андрогенна алопеция - миноксидил за локално приложение и финастерид, който се приема перорално.

Проучване от университета във Вашингтон, публикувано през юли 2012 г., показва тревожни резултати относно дългосрочните странични ефекти при прием на финастерид.
повече информация »
 

Смола и рани

Научни статии
Смола и раниСмолата  е естествен продукт на иглолистните дървета.
Мехлеми произведени от смърчови дървета са използвани от векове за лечение на рани и кожни инфекции.
Сипонен и съавт. проучват лечебните свойства, факторите, които допринасят за забавеното оздравяване, ценовата ефективност и риска от алергични реакции, при приложението на смола от смърчови дървета за  лечение на усложнени хирургични рани.
Изследването включва 23 пациента, при които заздравяването на раните след операция е забавено.
При тях е започната терапия с мехлем на основата на смола.
повече информация »
 

Псориазис и вирусни инфекции

Научни статии
Псориазис и вирусни инфекцииИма ли асоциaция на вирусните инфекции хепатит Б, хепатит С и ХИВ с псориазис ?
За да намерят отговора на този въпрос , Канада и съавтори се заравят в данните от National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES),  провеждано 2003–2006.
В това проучване са участвали  6532 души, от тях 162 с псориазис.
повече информация »
 

Стипендии на Френското Дерматологично Дружество

Последни новини
logo_jdp_cmjn.jpg
Френското дерматологично дружество и организационният комитет на Парижките дерматологични дни (ПДД) ще предоставят 8 стипендии на стойност от 1000 до 2000 евро на дерматолози франкофони от други държави с цел да подпомогне участието им в Парижките дерматологични дни от 11 до 15 декември 2012.
Сумата ще се предостави, за да покрие разходите по път, хотел и храна. Стипендията включва и конгресна такса.
повече информация »
 

По-ниска честота на псориазис при повишена физическа активност

Научни статии

По-ниска честота на псориазис при повишена физическа активностПубликация в Archives of Dermatology от май 2012, която се базира на кохорно проучване, включващо 116430 жени, показва асоциация между повишена физическа активност и по-ниска честота на псориазис.

Обсъждат се интензитета на заболяването, съпътстващите рискови фактори и вероятната причина за наблюдаваната зависимост.

повече информация »
 

Клиника и забавяне на диагнозата булозен пемфигоид

Научни статии

Клиника и забавяне на диагнозата булозен пемфигоидДела Торе и съавтори искат да характеризират клиничните особености на булозния пемфигоид по време на поставяне на диагнозата, както и нейното забавяне и дали това оказва влияние върху прогнозата на кожното заболяване.
 

повече информация »
 

Клинично значение на феномена на Кьобнер при пациенти с витилиго

Научни статии
Клинично значение на феномена на Кьобнер при пациенти с витилигоКлиничното значение на феномена на Кьобнер при болни с витилиго все още е спорно. Ван Гийл и съавтори проследяват 700 пациенти с генерализирано витилиго, с акцент върху клиничния профил, хода на витилигото и отговора от проведеното лечение.
повече информация »
 

Засягане на устата, носа и гърлото при пемфигус вулгарис

Научни статии
Засягане на устата, носа и гърлото при пемфигус вулгарисЗа да изследват модела на засягане на устата, ушите и носа и връзката им с физиологични травматични механизми, Фернандес и съавтори проследяват 40 пациента с мукокутанен пемфигус вулгарис и 18 пациента с мукозен пемфигус. Всички болни са изследвани ендоскопски.
повече информация »
 

Симптоми при татуирани с карбон черно и органични пигменти

Научни статии
Симптоми при татуирани с карбон черно и органични пигментиНаличието на леки странични реакции и оплаквания при татуираните рядко е описвано в литературата.
повече информация »
 
Резултати 161 - 180 от 665
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени