Big Picture Paris
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Дерматология

Начало » Дерматология

Псориазисът и булозната епидермолиза ще бъдат включени в наредба 38

Последни новини
Псориазисът и Булозната епидермолиза ще бъдат включени в наредба 38
Осем редки заболявания ще бъдат включени по Наредба 38 на Министерство на здравеопазването, която регламентира заплащането от НЗОК на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

В списъка влизат две дерматологични заболявания - булозна епидермолиза, както и тежки форми на псориазис.

Министър Атанасова съобщи, че за 2013 година от бюджета са определени пет милиона лева специално за пациентите с тези осем заболявания.

Надяваме се това да позволи използването на по-съвременно лечение на тези заболявания, което да бъде покрито от НЗОК.
 

Стипендии на EADV

Последни новини
Стипендии на EADV
Уважаеми колеги,

Представяме на вашето внимание информация за стипендии, отпускани от Европейската Акадения по Дерматология и Венерология, за специализанти и млади специалисти от Европейски държави. Тези стипендии дават възможност да бъдат посетени някои от по-интересните дерматологични събития за 2013 година. 
Успех!
повече информация »
 

Приложение на теледерматологията във Франция

Научни статии

Приложение на теледерматологията във Франция

Френски дерматолози обсъждат възможностите на теледерматологията за консултации и проследяване на дерматологични заболявания в отдалечени региони, в които липсват достатъчно дерматолози и придвижването на пациентите (в случая от дом за възрастни хора) е силно затруднено или струва скъпо. За целта личните лекари изпращат снимки на пациентите на свои колеги дерматолози от регионалните многопрофилни болници и получават съвети за терапевтично поведение при вече ясна диагноза или се насрочва среща за преглед или хоспитализация. Тези теледерматологични прегледи са по-скоро насочващи и не заместват реалния дерматологичен преглед. Целта е да се спестят излишни премествания, които обикновено са изморителни и скъпи. Пациентите се възползват от теледерматологията най-вече по повод на различни трофични улкуси, но също така и по повод на злокачествени кожни заболявания и други заболявания характерни за тази възрастова група като пемфигоида. 

 

повече информация »
 

Акценти от новия Европейски консенсус за лечение на витилиго

Научни статии
Акценти от новия Европейски консенсус за лечение на витилигоДо този момент в някои европейски държави съществуваха терапевтични гайдлайни за витилиго на национално ниво, но липсваше единен европейски консенсус за третиране на това заболяване.
 
Представяме ви акцентите от приетия консенсус за лечение на витилиго, изработен от Европейската работна група по витилиго и публикуван в The British Journal of Dermatology през януари 2013 г.
 
 
повече информация »
 

Зрителите на риалити форматите използват солариуми по-често

Любопитно
Зрителите на риалити форматите използват солариуми по-често
Проучване проведено сред студенти в САЩ показва, че зрителите на т.нар. риалити формати, прибягват до различни начини за придобиване на тен повече от 2 пъти по-често от останалите си връстници. Проучването е проведено върху 576 студенти, 61% от които редовно гледат различни риалити програми. От тях 13% редовно посещават солариумни студи, а 43% се излагат на слънце повече от час на ден, за да придобият тен. В сравнение техни колеги, които очевидно ценят свободното си време и не разхищават нервни клетки като гледат телевизия, използват солариум само в около 4%, а 29% се пекат на слънце.
повече информация »
 

Стипендии от Българско дерматологично дружество

Последни новини
Стипендии от Българско дерматологично дружество
Уважаеми колеги,
 
Българското дерматологично дружество (БДД) отпуска всяка година стипендии в размер до 1000 евро еднократно за млади дерматолози със специалност или в хода на тяхната специализация в следните категории:
 
повече информация »
 

Стипендии на БДД за участие в ISA 2013

Последни новини
Стипендии на БДД за участие в ISA 2013
Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви съобщим, че Българското Дерматологично Дружество ще отпусне 5 стипендии от по 500 евро на млади специализанти и докторанти от България за посещение на International Summer Academy of Practical Dermatology (ISA) 2013 в Мюнхен, Германия oт 21 до 26 юли 2013 г. Стипендиите ще бъдат отпуснати при следните критерии:
- Възраст до 35 г.
- Владеена на английски език
Кандидатите ще бъдат класирани според броя на публикациите и броя на презентациите на дерматологични форуми, като публикациите ще бъдат оценявани с 3 точки, а презентациите с 1 точка. 
- Автобиография
- Сертификат удостоверяващ статуса им на специализанти или докторанти по дерматология
- Списък с публикации и презентации
Желаем ви успех!

 

Откриха специфични за сърбежа неврони

Научни статии
Откриха специфични за сърбежа неврониНово проучване, публикувано в Nature Neuroscience, показва наличието на неврони, които предават единствено стимули, водещи до усещане за сърбеж, без да участват в предаването на болката. В продължение на десетилетия учените считаха, че болката и сърбежа са тясно свързани усещания, медиирани от едни и същи неврони.
 
Откритието ще даде възможност за допълнителни проучвания върху патофизиологията на сърбежа, както и за разработване на нови терапевтични методи при пруритус. Лечение, насочено срещу новооткритите неврони, би могло да доведе до силно облекчаване на сърбежа без потискащ ефект върху болката като естествен защитен механизъм на организма. Подобна терапия би била ефикасна при сърбеж, предизвикан от множество и по-разнообразни стимули, в сравнение със сравнително тесния спектър на антихистамините като най-често използвани противосърбежни средства.
повече информация »
 

Какви подаръци получават американските лекари

Любопитно
Какви подаръци получават американските лекариСигурно сте се питали какви подаръци от пациенти получават колегите ни отвъд океана. Medscape публикува статия на тази тема, в която американски лекари разказват за малки и големи дарове, получени от пациенти в знак на признателност.
 
Преди да ви преразкажем някои от по-любопитните истории, ще се спрем накратко върху етичната страна на въпроса. В Кодекса на професионалната етика на Български лекарски съюз не се споменава нищо за приемането на подаръци от пациенти. Ето какво е залегнало в етичния кодекс на Американската медицинска асоциация:

повече информация »
 

Весели Коледни и Новогодишни празници!

Последни новини

Весели Коледни и Новогодишни празници!

Скъпи колеги,

 

Екипът на Prodermaclub ви Пожелава от сърце много здраве, късмет и професионални успехи!

Жеалем ви също много весело и безгрижно прекарване на коледните и новогодишните празници!

 

повече информация »
 

Sqoom за псориазис

Последни новини
gel_complex_ps.jpg

Уважаеми колеги,

Представяме ви метода на синергична фоно- и йонофореза, предлаган под немската марка: Sqoom. Този терапевтичен подход е добре известен в Германия и Япония за лечение на псориазис вулгарис. Методът е безопасен и лесно приложим. Може да се прилага както в амубалторните практики, така и самостоятелно, от пациента в домашни условия.

 

повече информация »
 

Sqoom за атопичния дерматит- пилотни наблюдения

Последни новини
Sqoom за аточния дерматит- пилотни наблюденияАтопията е една от най-големите социални епидемии на двадесет и първи век. Известно е, че всяко второ дете днес е застрашено да развие елемент от атопичната триадa – астма, сезонен ринит или атопичен дерматит. В практиката си всеки дерматолог ежедневно се сблъсква със случаи на дифузна ксероза, генерализиран рефрактерен на терапия пруритус и кортико-зависими пациенти. Все по-младата възраст на пациентите, засегнати от заболяването, задължава специалистите да търсят комплексни, интегрирани подходи на лечение, осигуряващи максимална безопасност. Пациентите понякога развиват фобия към използването на кортикопрепарати, антихистамини и локални имуномодулатори като такролимус и пимекролимус.  Има ли алтернатива в морето от фармакологични средства и дерматокозметика, което залива поголовно специалистите дерматолози, педиатри и фамилни лекари?
повече информация »
 

Честа ли е лекарствената алергия

Научни статии
Честа ли е лекарствената алергия

Рашовете са честа главоблъсканица в клиничната практика. Те могат да са реактивни, лекарствено специфични или присъщи за някое заболяване. 

повече информация »
 

Рискови фактори за формация на абсцес при пациенти с еризипел

Научни статии
Рискови фактори за формация на абсцес при пациенти с еризипел

Повърхностният целулит на крака е честа кожна инфекция, а формацията на абсцес е най-честото и усложнение.  Изследвайки 164 пациента Пикард и съавт.  ни показват рисковите фактори свързани с формацията на абсцес.

повече информация »
 

Епидемиология на акне вулгарис

Научни статии
Епидемиология на акне вулгарис
Всъщност за епидемиологията на акне се знае парадоксално малко. 
Бейт и Уилямс се заравят в лектронните бази данни за да хвърлят малко светлина по този въпрос.
Ето и резултатите:
повече информация »
 

Характеристики на повторни първични меланоми

Научни статии
Характеристики на повторни първични меланоми
Множествените първични меланоми се срещат при 20% от пациентите диагностицирани с меланом. 
Повторните меланоми при тези болни изглежда имат благоприятна хистологична характеристика.
За да определят клиничните и хистологичните качества  на повторните меланоми, Вечиато и съавт.  проследяват проспективно кохорта от 195 пациента.
повече информация »
 

Ново списание "Дерматологичен преглед"

Последни новини
Ново списание Дерматологичен прегледУважаеми колеги, новото дерматологично списание "Дерматологичен преглед" вече е факт. Публикуваме обръщение от Доц. Георги Пехливанов по повод на издаването на брой първи:
 
"Уважаеми колеги, 
 
С радост ви съобщавам, че новото списание на българските дерматолози "Дерматологичен преглед" вече е факт - с номер от Националната библиотека. Електронният вариант на списанието може да видите на varnaderma.com (E-издание). Това е стартът, надявам се с общи усилия да работим за неговото утвърждаване!

Доц. Г. Пехливанов, дм"
 

Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазис

Научни статии
Значението на стресовите моменти в семейството при болните с псориазисЗнаем, че психосоматичния стрес играе важна роля при болните с псориазис и води до индуциране или влошаване на заболяването им. Камполми и съавт. се задълбочават в темата и сравняват ролята на стреса в семейството и другите типове стрес  върху живота на пациентите и тяхната болест.
повече информация »
 

Лихен планус на ноктите

Научни статии
Лихен планус на ноктитеОграниченият до ноктите лихен планус е рядко срещан , а информация за неговата прогноза липсва.
За да хвърлят малко светлина по въпроса Гьотман и компания преглеждат документите на пациенти с хистологично доказан лихен на ноктите за периода 97-08.
повече информация »
 

Стипендии за CEEDVA училището

Последни новини
Стипендии за CEEDVA училището

Уважаеми колеги,

В рамките на 19та Национална конференция по дерматология и венерология, 11-13 октомври, гр. Бургас ще се проведе и CEEDVA училище, за което Prodermaclub вече писа. След конкурс за стипендии, за участие в училището, бяха селектирани 16 участници от 6 европейски държави, които ще имат възможността да изнесат презентации на клинични случаи на английски език в рамките на двете заседания на училището на 11 и 12 октомври в Морското казино, гр. Бургас.

(снимка: Д-р Мануелян) 

повече информация »
 
Резултати 121 - 140 от 649
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени