Big Picture Copenhagen
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Любопитно

Начало » Дерматология » Любопитно

И козметичните центрове на протест

Любопитно
Протести на козметичните центрове заради идентификаторите на устниКозметични центрове от цялата страна готвят протести, свързани с намерението на Министерството на здравеопазването да замени пръстовите отпечатъци като метод за идентификация, с отпечатъци от устни. Според МЗ отпечатъците от устни са също толкова уникални, колкото и пръстовите:
- Какво ще правим, ако пациентът е останал без ръце след някакъв инцидент, например? Да му откажем лечение ли? Всички обаче имат устни, нали така? - коментира експерт от здравното министерство пред Prodermaclub. - Вече сме изготвили условията за обществената поръчка за USB устни идентификатори (на снимката, бел.р.) - допълни още той.

повече информация »
 

Дерматолози масово купуват пчелни кошери

Любопитно
Дерматолози купуват пчелни кошери
След въвеждането на пазара на новия Bee Bio Filler инжектиращо устройство, дерматолозите във Франция са започнали масово да купуват пчелни кошери. Очаква се новият био-метод да замести почти напълно филърите за устни. Въпреки че за всеки пациент загива по една пчела, консумативът е близо три пъти по-евтин от синтетичните филъри, а притежава безспорното предимство на натурален продукт. В момента тече проучване за използване на свободно отглеждани оси, които не загиват при ужилване.
 

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията на кожните болести

Любопитно

Осми март е ден за международно признание на постиженията на жените, а едва ли има много области на медицината, в които тези постижения да са толкова изразени, колкото в дерматологията. Използваме случая, за да поздравим всички жени в българската дерматология и да им благодарим за това, че са основна движеща сила в тази специалност в България!

Справка в регистъра на Българския лекарски съюз показа, че от 429 лекари със специалност Кожни и венерически болести, 321 (74,8%) са жени. Още по-впечатляващи са цифрите от регистъра на Българското дерматологично дружество - 240 от 300 (80%) членове на дружеството са представители на нежния пол. При специализатите за учебната 2014-2015 година само 8 от 65 (12,3%) са мъже, като тази бройка към настоящия момент е още по-ниска, което показва запазване на тенденцията за феминизация на специалността.

8-ми март като ден на българската дерматология или повече за феминизацията в кожните болести

повече информация »
 

Резултати от анкета за хомеопатични продукти

Любопитно

Резултати от анкета за хомеопатични продуктиУважаеми колеги,

В нашата анкета на главната страница на Prodermaclub, в която ви попитахме дали изписвате хомеопатични продукти, гласуваха 121 души. Ето и кратък анализ на резултатите:

- 72 души (59.50%) не вярват, че хомеопатичните продукти действат по-добре от плацебо. Все пак 12 от анкетираните изписват хомеопатия, когато търсят плацебо ефект. Близо 30% от гласувалите в анкетата считат този тип лечение за форма на шарлатанство.
- 48 души (39.67%) са посочили, че изписват хомеопатични продукти, защото са убедени, че действието им е по-добро от това на плацебо.

Припомняме ви, че все още с научни средства не са открити доказателства за действие на хомеопатичните продукти, което да надвишава плацебо ефекта.

Накратко, какво е хомеопатията и как действа?

повече информация »
 

Дермографизмът като изкуство

Любопитно

Дермографизмът като изкуство Интернет е дом на всякакви странни хрумвания. Блогът "Skin Tome", например, показва прекрасни произведения на изкуството сътворени не чрез мастило или боя, а чрез имуноглобулин E, мастоцити и хистамин. Вместо платно се използват два квадратни метра от любимия ни орган.

Веднъж показах на пациентка с дермографизъм снимка от интернет, на която чрез одраскване на кожата беше изписан международният код на заболяването L50.3. Тя уплашено подскочи от стола и с изумление възкликна "На мен досега букви не са ми излизали по кожата!". За малко не и отговорих, че това е рядко усложнение, а в напреднали случаи е възможно да се появят цели изречения, псалми от Библията или статии от списание "Жената днес". Не подозирах, че е описан случай с изображение на пълната формула на окситоцина, например:

повече информация »
 

Касата ще плаща за естетични процедури

Любопитно
Касата ще плаща за естетични процедури
От догодина НЗОК предвижда въвеждането на еднодневна клинична пътека за естетична дерматология. Пътеката ще се казва "Социално неприемливи естетични стигми" и ще включва процедури като поставяне на филъри и инжектиране на ботокс. Все още се уточнява точният размер на финансиране, но НЗОК уверява, че проблеми с плащането няма да има.

Проектен вариант на клиничната пътека може да разгледате pdf ТУК 94.94 Kb
 
повече информация »
 

За световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?

Любопитно
Световния бум на шарките и причиняват ли ваксинациите аутизъм?Ваксинациите са едно от най-великите открития в историята на медицината, довело до спасяването на стотици хиляди човешки животи. За съжаление, колективната памет на човечеството проявява склонност да забравя ужасите, причинени в миналото от болести, които сега приемаме за банални.

Като проява едва ли не на хармонично мислене и съвременно отношение към закономерностите в природата, редица родители пренебрегват имунизационния календар и отказват да ваксинират децата си срещу вирусни заболявания като морбили, рубеола, паротит, полиомиелит или коклюш.
 
повече информация »
 

Риск от акне - гледайте пръстите!

Любопитно
Риск от акне - гледайте пръстите!

Медицинската наука понякога поема по неведоми пътища и един от тях е довел до откриването на изненадващ показател, свързан с пренаталната експозиция на андрогени.

Става дума за т.нар. "пръстово съотношение" (digit ratio), описано от наблюдателни учени още през 19-ти век. Можем само да гадаем кое е накарало изследователите да се насочат с линийка в ръка към пръстите на ръката, но резултатът е повече от любопитен - съотношението между дължината на показалеца и дължината на безименния пръст (2D:4D) показва положителна зависимост с нивото на андрогенни хормони, на които е бил изложен фетуса по време на вътреутробното развитие.

повече информация »
 

Ваксина против HIV премина първа фаза на проучване

Любопитно

Ваксина против HIV премина фаза 1 на проучванеПоредното съобщение за напредък в борбата срещу вируса на СПИН бе разпространено от световните агенции. Какво всъщност се крие зад десетките помпозни заглавия? Учени от Университета на Западен Онтарио, Канада, са разработили ваксина срещу HIV, която успешно е преминала първа фаза на проучване върху хора. Изследваната група се състои от инфектирани с HIV мъже и жени. При нито един от инжектираните с новата ваксина пациенти не са наблюдавани странични ефекти.

Именно изследване на безопасността е основна цел през първа фаза на клиничните проучвания. За да бъде оценена ефективността на ваксината относно индуцирането на имунен отговор, е необходимо да се премине през втора и трета фаза на проучване, което може да отнеме до пет години. Неизвестните все още са прекалено много, за да приемаме новината със слепия ентусиазъм на журналисти.

повече информация »
 

Бъдещето на микробиологичното изследване

Любопитно
Бъдещето на микробиологичното изследване
Разглеждаме последните съобщения във водещите медицински сайтове и се питаме каква част от новостите в нашата наука, които към този момент ни изглеждат като научна фантастика, след време ще се прилагат рутинно и у нас. Предлагаме ви още един поглед към бъдещето, което отвъд океана вече е настояще.
 
Новата технология, наречена Vitek MS, която се базира на спектометър и е разработена за автоматизирано откриване на патогенни микроорганизми, може да разпознае 193 бактерии и гъби, включително Candida, Cryptococcus, Malassezia, Staphylococcaceae, Streptococcaceae, Enterobacteriaceae, Pseudomonadaceae и Bacteroidaceae. 

повече информация »
 

Субдермалните импланти - Боже! Къде сбъркахме?

Любопитно

Интрадермалните импланти - Боже! Къде сбъркахме!

"Тялото си е мое - ще си го правя каквото си искам!" Това е една от най-плашещите реплики за един родител. До скоро най-страшното, което можеше да се случи бе татуировка... или няколко. Най-страшното ли?... Помислете пак!

 

 

повече информация »
 

"Отново" ли е полезно излагането на слънце?

Любопитно
Отново ли е полезно излагането на слънце?
Полезно ли е излагането на кожата на слънчева светлина? Вероятно съществуват толкова различни отговори на този въпрос, че можем спокойно да го наречем философски. 

Учени от Единбургския унивеститет, цитирани от BBC, предоставят нов аргумент в арсенала на привържениците на "здравия тен". Излагането на кожата на ултравиолетови лъчи води до отделяне на азотен оксид и значително спадане на кръвното налягане, което според авторите може да доведе до ползи за здравето и живота, многократно надхвърлящи рисковете от рак на кожата. В Обединеното кралство, свързаните с високо кръвно налягане сърдечни болести и инсулти, водят до близо 80 пъти по голяма смъртност, отколкото различните видове рак на кожата.

повече информация »
 

Нов крем превръща слънчевата светлина в UVB с тесен спектър

Любопитно
Нов крем превръща слънчевата светлина в UVB с тесен спектър
Терапията с тесен спектър ултравиолетови B лъчи (narrow band UVB, NB-UVB) е с доказано по-високa ефективност и безопасност от широкоспектърната при лечението на псориазис и витилиго. Слънцето е много добър и достъпен източник на UVB лъчи, но излагането на естествена слънчева светлина обикновено води до еритем преди акумулиране на достатъчна доза от лъчи с терапевтична дължина на вълната.
 
Колаборация между екипа на проф. Торело Лоти от Рим и учени от САЩ, е довела до създаването на нов крем, разработен за да доставя селективно до кожата NB-UVB лъчи при излагане на слънчева светлина. Локалното прилагане на крема, съчетано с излагане на слънце, ще даде възможност за по-удобна и евтина фототерапия при витилиго и псориазис.
повече информация »
 

Френски дерматолози ще работят в България

Любопитно
Френски дерматолози ще работят в БългарияБлизо 150 френски лекари, сред които над 50 дерматолози, са подали документи в Министерство на здравеопазването за разрешение да практикуват на територията на България. Според Франс прес причината се крие в тежката конкурентна среда, в която са принудени да работят лекарите, създадена от емигрирали от България и Румъния медици. Така парадоксално ставаме свидетели на своеобразна инверсия на медицински персонал в рамките на Европейския съюз.

Министерство на здравеопазването публикува на първа страница инструкции на френски език за подаване на необходимите документи за трудоспособност.
 
Френски дерматолози ще работят в България
 
 
 

Услуга "висящ филър" - новият хит в естетичните центрове

Любопитно

Услуга висящ филър - новият хит в естетичните центровеПрез последните дни чрез социалните мрежи, в България придоби популярност историята на италианския поет и сценарист Тонино Гуера, в която той описва на какво е станал свидетел в компанията на Фредерико Фелини и Виторио Де Сика. Гуера разкрива благотворителна практика, произлязла от Неапол в началото на миналия век, т.нар. "висящо кафе", което посетители в заведенията плащали предварително за непознати хора в неравностойно положение.

Хуманната инициатива в България явно набира сили и извън кафенетата и сладкарниците, като навлиза в центровете по естетична медицина. От българското сдружение "Козметични и естетични центрове" (КЕЦ) ни изпратиха кратко обръщение, което публикуваме по-долу:

повече информация »
 

Министерство на здравеопазването закупува нови машини

Любопитно

От прес-службата на Министерство на здравеопазването потвърдиха информацията, че се подготвя търг за закупуване на нови машини на стойност 20 млн. лв. Машините имат за цел да повишат значително производителността на администрацията в минстерството и да оплътнят значително работния график. За обслужване на машините ще бъде създаден специален отдел в министерството, като така ще се намали значително безработицата сред членовете на семействата на висшите чиновници в министерството. От администрацията определиха инвестицията като особено полезна и навременна. От прес-службата разсеяха съмненията, че средствата за закупуването на машините са взети от парите за скъпоструващи лекарства. "Парите са от европейската програма за стимулиране на специализантите по медицина. Голяма сума остана неоползотворена, тъй като в България почти не останаха специализанти, а останалите не желаят да се включат" коментираха от миситерството. От пресцентъра разпространиха видео, с което да демонстрират действието на машините.

 

 

 

Кожните болести започнаха да се избиват една друга

Любопитно
Кожните болести започнаха да се избиват една другаСпоред проучване на Amgen, резултатите от което бяха обявени преди няколко дни, генетично модифициран херпес симплекс вирус тип 1 причинява туморна регресия при болни с меланом.

Новината предизвика размирици в дерматологичния свят. След като херпесът атакува меланома, напрежението пред интегумента ескалира. Колонии от S. epidermidis са се натрупали на епидермалните бариери с искания за прекратяване на монопола на S. aureus и участие на по-висока сапрофитна квота при кожните инфекции. E. coli заяви, че напълно подкрепя протестиращите, но бе незабавно обвинена в популизъм и "задни мисли".

повече информация »
 

Първи случай на дете излекувано от HIV инфекция

Любопитно
Първи случай на излекувано от СПИН детеПърви случай на излекувано от HIV инфекция дете е докладван на Конференця за ретровируси и опортюнистични инфекции в Атланта, САЩ. Касае се за дете на 2 годни, диагностицирано с HIV инфекция при раждане от заразена майка. На 18-месечна възраст антиретровирусната терапия е прекъсната. При проведените изследвания пет месеца след прекратяване на лечението не се открива вирусен товар. Според лекарите в Johns Hopkins University, последвалите многобройни и най-чувствителни тестове потвърждават без съмнение, че се касае за пълно излекуване на детето. Учените не са сигурни в причината за терапевтичния успех, но се предполага, че бързото започване на терапия още в първите дни след раждане, може да предотврати проникването на вируса в CD4 клетките.

Съвременният подход при бременни с HIV инфекция разчита на разнна диагностика и прилагане на антиретровирусна терапия по време на бременността, което в развитите страни води до предотвратяване на предаване на инфекцията на детето в близо 99% от случаите.

Това е едва втори случай на излекуван от СПИН болен, след "берлинския пациент", за когото ви съобщихме в Prodermaclub:
 

Зрителите на риалити форматите използват солариуми по-често

Любопитно
Зрителите на риалити форматите използват солариуми по-често
Проучване проведено сред студенти в САЩ показва, че зрителите на т.нар. риалити формати, прибягват до различни начини за придобиване на тен повече от 2 пъти по-често от останалите си връстници. Проучването е проведено върху 576 студенти, 61% от които редовно гледат различни риалити програми. От тях 13% редовно посещават солариумни студи, а 43% се излагат на слънце повече от час на ден, за да придобият тен. В сравнение техни колеги, които очевидно ценят свободното си време и не разхищават нервни клетки като гледат телевизия, използват солариум само в около 4%, а 29% се пекат на слънце.
повече информация »
 

Какви подаръци получават американските лекари

Любопитно
Какви подаръци получават американските лекариСигурно сте се питали какви подаръци от пациенти получават колегите ни отвъд океана. Medscape публикува статия на тази тема, в която американски лекари разказват за малки и големи дарове, получени от пациенти в знак на признателност.
 
Преди да ви преразкажем някои от по-любопитните истории, ще се спрем накратко върху етичната страна на въпроса. В Кодекса на професионалната етика на Български лекарски съюз не се споменава нищо за приемането на подаръци от пациенти. Ето какво е залегнало в етичния кодекс на Американската медицинска асоциация:

повече информация »
 
Резултати 21 - 40 от 60
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени