Big Picture Milan 2
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Любопитно

Начало » Дерматология » Любопитно

Време за отчет...

Любопитно
Време за отчет...

По време на Х конгрес на БДД след 2 седмици ще се проведе Общо събрание на Дружеството с отчет и избор на нов Управителен съвет (УС) и нов председател. Последното бе преди 9 години. Тогава 152 колеги ми се довериха да ги представлявам в УС. Мога само да се надявам, че съм оправдал очакванията на повечето от тях. На всички обаче смятам, че дължа отчет за работата си, защото вярвам, че въпреки че УС е колективен орган, всеки негов член има и персонална отговорност.

Без да искам да звучи в тона на предизборния патос в момента, мога да твърдя, че съм се старал да следвам определени принципи в работата си. Казвам каквото мисля, пазя съвестта си чиста и не държа всички да ме харесват. Всички позиции, които съм защитавал са били принципни. Не мога да кажа, че за тези 9 години всичко в борда е било „цветя и рози“. Имало е много караници, скандали, противоречия и противопоставяния, имало е и хубави моменти, свърши се и доста работа..., но и доста работа не се свърши...


повече информация »
 

Цигани биха Изкуствен интелект в Спешното отделение на Пирдоп

Любопитно
Цигани биха Изкуствен интелект в Спешното отделение на Пирдоп
Неприятен инцидент се случи през тази нощ в спешното отделение на Пирдоп. Към 2:30 сутринта силнопочерпеният Б.Ц. от ромската махала на Пирдоп губи съзнание и е докаран в спешното на града от останалата част на празнуващата компанията, също в силно нетрезво състояние. Компанията празнувала поредните предсрочни избори и завръщането на хартиената бюлетина, когато Б.Ц. внезапно загубил съзнание, вероятно вследствие на консумацията на около литър и половина домашно произведен алккохол. В чакалнята на болницата те са посрещнати от чисто новата придобивка на Пирдопската болница - триажна система от ново поколение с Изкуствен интелект на компанията "Пайки индъстрийз" - МИКИ (Медицинско Изделие с Компютърен Интелект) , закупена по европейски проект. С помощта на новата система, община Пирдоп се надявала да се справи с острата липса на медицински кадри, заради която преди около месец болницата бе пред закриване.
Мики посрещнал любезно разтревожените близки на Б.Ц. и вежливо попитал за естеството на проблема. Близо 15 минути всички 10 души в триажната зона обяснявали едновременно на МИКИ, колко свестно момче е Б.Ц. и че нямат представа какво му има, но че сигурно е хранително отравяне от традиционните кебачета, с които компанията е била почерпена по повод на изборите. Може би заради прекалено многото източници на информация или заради колоритно подправения български език, МИКИ изпитвал сериозни трудности да формулира ясно заданието, което трябвало да обработи и изпълни. Изчислителната мощ на ИИ се оказала недостатъчна и машината влязла в авариен режим, като започнала да повтаря: "Няма достатъчно RAM". Точно в този момент нещата ескалирали.
За минути пред Пирдопската болница се събрали около 200 разгневени роми, които изляли гнева си върху хардуера на МИКИ. Ето какво коментира съпругата на Б.Ц.: "Значи, бехме се почерпили и на мъжа му причерня от кибапчетата и го закарахме с колата на болницата. Пред нас излезе Закс и говори май български, ма хич не му разбрахме. И нещо се ядоса ли, разсърди ли се, не знам, ама почна да бучи, да пуши и ми вика "няма достатъчно ром". Как така нема достатъчно ром? Начи що ще ме плаши той мене? Бехме само 10 и се бехме почерпиле, ама се го бяхме овършеле. Ама еяз съм гледала Терминаторите и ги знам тия гадини, че са жилаве. И звъннах на братчеда да дойдат, да го видим тогава колко ще е ербап. Изтръгнахме му жици, копчета, сичкото вътрешност му извадихме. Немало достатъчно ром..." Междувременно пострадалият Б.Ц. се посвестил и по свидетелски показания се върнал на празненството да си допие. 
Инжинери от община Пирдоп успели да възстановят основните функции на МИКИ още по обяд. Всички опити да рестартират системата обаче се оказват безуспешни. "След като зареди и установи локацията си МИКИ сам се изключва. Да Ви кажа честно мисля, че се оглежда и се скрива." Това сподели с екипа на Продермаклуб, член на ИТ отдела на болницата, пожелал анонимност.  
 

Нов биологичен медикамент Панблокиромаб с широк спектър от показания

Любопитно
seaborn_an_almighty_medication_in_a_syringe_3d4b69d5-ba45-4e7b-a227-4e5f1dcfb446 (2).png
Известна фармацевтична компания обяви сензационен нов биологичен продукт Панблокиромаб с широк спектър, чието действие е насочено срещу всички интерлевкини от IL-1 до IL-26 включително, както и срещу TNF-alpha, INF-alpha, -beta и -gamma, GM-CSF и TGF-beta. Според данни от клиничните проучвания, продуктът има близо 100% ефективност не само при всички неинфекциозни кожни заболявания, но и при инфекциозни дерматози, тъй като блокира всички пътища на възпалението и дори при тежки инфекции пациентите не развиват никакви симптоми. 

Панблокиромаб ще се използва не само при доказано кожно заболяване, а и при фамилна анамнеза за остри, подостри и хронични дерматози, включително псориазис, гноен хидраденит, бромхидроза и tinea pedis. Продуктът е уникален с това, че приложението му може да започне превантивно още при раждането, а в момента се провеждат трета фаза проучвания и за вътреутробно приложение, с което кожните болести могат да бъдат напълно изкоренени в следващите няколко години. 

Единствената пречка пред масовото прилагане на медикамента към момента е цената му от близо $2400 на доза. При стандартно приложение по листовка веднъж в месеца и средна продължителност на живота от 75 години, Панблокиромаб ще струва на държавното здравеопазване малко над 1 млн долара на човек. Експерти от американската "Агенция за икономическа стабилност и консвервативни технологии и рационалност" (АИСИКТИР) изчисляват, че тези средства ще бъдат компенсирани от спестяването на медицински разходи за лечение на кожни болести.

Първоначалното притеснение в редица международни и национални дерматологични дружества, че новият продукт може да има пагубен ефект върху дерматологията и да доведе до масова безработица сред кожните лекари, беше бързо отхвърлен като нерационален, поради факта, че и към момента почти всички дерматолози се занимават предимно с естетични процедури, а останалите и без това скоро ще бъдат заменени от изкуствен интелект.
 

Крис Рок поднася извинения

Любопитно
rock3.jpg
Изказването на Крис Рок на церемониите за връчване на Оскар предизвика гневна реакция от организацията на пациентите с алопеция ареата. Комикът побърза да се извини в Туитър като написа "това беше наистина необмислена постъпка, не мога да си обясня как изглупях така". Веднага последва оплакване от групата на пациентите с деменция, които също поискаха извинение. Крис Рок реагира с нов пост в Туитър, в който отново се извини за поредното "куцо изказване, което е направил". Това доведе до възмущение от обединението на болните с интермитентна клаудикация и комикът отново трябваше да се разкае с думите "бях сляп за емоциите на толкова много хора", което за съжаление предизвика негодувание от дружеството на незрящите. В резултат на поредното оплакване Крис Рок направи емоционално изявление, в което обясни, че "си е оскубал косите от яд" и "му е окапала косата от нерви", което предизвика протест от асоциациите на пациентите с тракционна алопеция и телоген ефлувиум. Последва нова декларация от комика, която започва с прочуственото "боли ме..." и която по технически причини не можем да напишем  дословно тук. По последни данни от дружеството на пациентите с урологични проблеми са се самосезирали и също са подали оплакване...
 

Руските санкции удариха венерологията в България

Любопитно
Руските санкции удариха венерологията в България

Българската венерология понесе нов удар, който може да се окаже фатален за практиката на голяма част от българските дерматовенеролози, особено тези практикуващи по Черноморието. Пасланичката на РФ в България - гаспажа Матрьонофанова (на снимката) съобщи вчера в специално интервю, че през този туристически сезон България няма да може да разчита на туристки от Русия.
Добре известно е, че разказите за подвизите на българските мъже по Черноморието със сънароднички на гаспажа Матрьонофанова са водеща тема за всички мъжки разговори, като изместват дори казармените истории. Известно е, също така, че те топлят повече и от руския газ в студените зимни вечери, особено в областта на уретрата, където направо парят. Придобиването на специалния "руский венерический букет", известен още като "полный пакет", се смята от поколения български мъже за нещо като бойно кръщене. В последните години, благодарение на нарастващата популярност на курсовете на гаспажа Кобилкина на тема "Как да накараме наш муж заведе нас на Мальдиви?" този пакет бе надграден с няколко екзотични придобивки.
Западни военни експерти недоумяват защо РФ се отказва от най-силното си биологично оръжие, което се е доказало през годините не само с унищожителните си последици върху мъжката полова система във вражеските страни, но и с тежки психологически щети, които нанася, оставяйки жертвата соматично и ментално импотентна. 
Очаква се санкциите да засегнат не само венерологичните и естетичните кабинети в страната, но и лабораториите за диагностика на венерическите заболявания, както и фармацевтичната индустрия, която не смогваше в предишни години с производството на антибиотици, след летния сезон.
Санкциите предизвикаха брожения и сред нежната част от населението на РФ. "Мы были так счастливы, когда весь мир желал нам "Идите на х@й", а теперь получается, что мы никуда не можем пойти" почти разплакана съобщи една от засегнатите пред информационния сайт www.hui.net. След затварянето на въздушното пространство за руски самолети, вследствие на наложените санкции, единствената възможност за почивка остават страни като Китай и Северна Корея. "Да, там много муж, но членчик очен маленкий" негодуват представителки на сдружение "Полный пакет", настоявайки че те също заслужават голям пакет.
Лъч надежда се явява възможността за гастрол на неутрална територия в курортите в Анталия, които са все още отворени за руски туристки. Все пак са възможни и известни ограничения свързани със заповедта на президента на РФ Йонин, всички услуги предоставени от руски гражданки да бъдат заплащани единствено в рубли. 
повече информация »
 

Разкриха скандална конспирация, организирана от EADV

Любопитно
Разкриха скандална конспирация, организирана от EADV
Журналистическо разследване от телевизия Alfa разкри конспиративна мрежа, организирана от Европейската академия по дерматология и венерология (EADV). В последните няколко месеца, платени от EADV агенти, по различни онлайн канали масово са разпространявали дезинформация, насочена към промотиране на лекарството ивермектин за профилактика на COVID-19. Конспиративната мрежа обхваща 28 страни членки на Европейския съюз, а в изтеклите документи могат да бъдат окрити и сътрудници в България, които включват известни кардиохирурзи, шефове на футболни клубове и фелдшери в община Малко Търново. Масовото мероприятие е имало за основна цел да се премахне носителството на срамни въшки и краста в европейската популация. 

Разкритията бяха посрещнати с възмущение от различни съсловни организации и производители на лекарства. Ветеринарни лекари съобщиха, че количествата ивермектин във ветеринарните аптеки са напълно изчерпани, което затруднява значително лечението на чревни паразити при говедата и прасетата. За всеки случай водещите столични футболни отбори препоръчаха на футболистите да ограничат допълнително социалните си контакти. От съюза на ветеринарните фармацевти обявиха, че временно спират достъпа на обикновени граждани до ветеринарните аптеки. Говорителят на съюза заяви следното:
- Знаем колко българи се лекуват успешно с ветеринарни продукти и се надяваме мярката да е временна. Осъзнаваме, че не е хуманно да лишаваме хората от животински медикаменти, но липсата може временно да бъде компенсирана с веганска диета.
 

Кръстиха остров в Антарктика на Проф. Николай Цанков

Любопитно
Кръстиха остров в Антарктика на Проф. Николай Цанков
Уважаеми колеги,

Изключително радостни сме да Ви съобщим, че Чл. кор. проф. Николай Цанков е станал кръстник на остров, част от Данеброговите острови в рамките на Вилхемският архипелаг. Островът е дълъг 625 м и широк 216 м., площта му е 9.28 хектара и е почти изцяло покрит със сняг. Статията и подробните координати на острова могат да бъдат намерени в Уикипедия, където е упоменато и че той е кръстен на българския дерматолог Николай Цанков, участник в 5 Антарктически експедиции.
Това е първият географски обект, кръстен на български дерматолог.
Пожелаваме на Проф. Цанков да повлече крак!
Честито Професоре!
 

Курс по хомеопатична първа помощ

Любопитно
Хомеопатична първа помощЗапочвам разказа за първата неделя след Брекзит с уточнение, че поуките от курса по "хомеопатична първа помощ" се намират в края на този текст. Ако току що сте претърпели тежка травма или се намирате в безпомощно състояние и имате спешна нужда от първа помощ, моля да пропуснете първите няколко абзаца.

Към десет и половина сутринта местните се разхождаха напълно безцелно около Лондонския мост. Трима посетители от Европейския съюз временно подминахме все още затворената кръчма The George, за последно постегната и освежена след пожар през 1677 г. и се насочихме към тухлена църковна кула с камбанария и възтясна дървена вита стълба с 52 стъпала, която ни отведе до най-старата запазена операционна зала в Европа, днес превърната в малък музей.
 
повече информация »
 

Интервю с Проф. Андрю Финли, част първа

Любопитно
Интервю с Проф. Андрю Финли, част първа
Проф. Андрю Финли е име със световна известност, признат с усилията си за превръщането на дерматологията в специалност, насочена към пациента и неговото качество на живот. Той ще остане в историята на дерматологията с авторството на някои от най-често използваните "инструменти" на съвременния дерматолог като въпросника за качество на живот - DLQI, правилото на десетките (BSA>10, PASI>10, DLQI>10) за отграничаване на пациенти със среднотежък и тежък псориазис и т.нар. "fingertip unit", който широко се използва като мярка за количество крем, нужно за покриването на 1% (една длан) от кожната повърхност.

Проф. Финли е преподавател по клинична дерматология в Cardiff School of Medicine. Носител на множество награди за изключителния му принос към съвременната медицина, почетен член е на 7 и е член на 6 национални и европейски дерматологични дружества. Изнесъл е над 120 лекции като поканен лектор в Обединеното кралство и над 200 като поканен лекар по целия свят, както и почетни лекции като Dowling Oration (2000), Hebra Lecture, Austria (2003), Albert Neisser Lecture, Poland (2007) и World Congress plenary lecture, Seoul, (2011). Взима участие в редколегиите и управителните съвети на множество научни списания и медицински дружества. Автор е на над 400 научни статии с H-Index (Google Scholar) = 74.

По време на XX Национална конференция на БДД в Албена имахме възможността да чуем неговата лекция на тема "How the Dermatology Life Quality Index (DLQI) may be helpful to you?". Изключително сме благодарни на Проф. Финли не само за това, че прие нашата покана да изнесе тази изключително увлекателна лекция, но и за това, че се съгласи да отдели от своето време, за да отговори на някои въпроси, касаещи и други аспекти на съвременната дерматология. Представяме на Вашето внимание първа част от интервюто с Проф. Финли, с което се надяваме да предадем поне част от харизмата на един от изтъкнатите представители на европейската и световна дерматология.
 
повече информация »
 

Интервю с Проф. Андрю Финли, част втора

Любопитно
Интервю с Проф. Андрю Финли, част втора

Прочетете първа част от интервюто тук.

Във втората част от интервюто за Prodermaclub, Проф. Финли говори за по-специфични проблеми, свързани с определяне на качеството на живот, с финансирането на скъпи медикаменти и по-конкретно за въведения от него DLQI.

Проф. Финли, пациентите с псориазис често страдат от алекситимия и изолация. Те се сблъскват с трудности в изразяването на емоции и това може да доведе до по-ниски оценки на QoL. Струва ли си да се обсъди този проблем с пациента, преди той да попълни въпросника DLQI? Наскоро бяха предложени корекции на въпросника DLQI. Мислите ли, че това трябва да се прави рутинно или ще доведе до излишно усложняване на нещата?

Вие сте абсолютно прави, че има редица неща, които могат да повлияят на начина, по който хората отговарят на всеки въпросник за качество на живота. Въпросът е дали предприемате някакви превантивни действия, за да се опитате да противодействате на тези влияния или не. И проблемът е, че цялото валидиране на въпросника е направено без никакъв опит да се намали влиянието на тези неща. Така че, ако започнете да въвеждате някаква предварителна подготовка на пациента, наистина можете да промените начина, по който той отговаря, но можете да го промените по такъв начин, който е непредсказуем и който не знаете как да интерпретирате. Това би наложило да се валидира наново въпросникът, което би било невероятно огромна задача. Всички тези методи за измерване са несъвършени, всички те имат проблеми. Мисля, че една от причините DLQI въпросникът да се наложи като полезен инструмент в клиничната практика е, че въпросникът е много опростен и лесен за използване. В момента, в който започнете да усложнявате нещата, рискувате да получите нежелани последствия и да създадете допълнителни проблеми.

 

повече информация »
 

Самофинансиращ се специализант се самоизпита на държавен изпит и се самоскъса

Любопитно
Самофинансиращ се специализант се самоизпита на държавен изпит и се самоскъса
Специализант, обучаващ се в т.нар. индивидуална форма на обучение сподели, че е бил самоскъсан на последния държавен изпит за придобиване на специалност по дерматология. "Виждате ли, тази нова форма на обучение е уникална за българската образователна система. Най-общо казано съм се самоназначил в клиниката на татко, която плаща на базата за обучение, за да може тя да ми плаща заплата. В замяна на това аз се самообучавам и самоизпитвам на колоквиумите. Досега съм се самопредставил отлично на всички колоквиуми и съм си самописал само 6-ици. Чувам гласове, които ми самонамекнаха, че няма да самовзема изпита за специалност без да се самостимулирам със съответна сума. Тарифата е твърда - 5000 евро, но в деня преди изпита ми се видяха много и реших да си дам само 3000 евро, а с останалите да се самопочерпя след изпита. На следващия ден, обаче, останах видимо недоволен от предложената си сума и се самоскъсах демонстративно. Сега седя, чудя се и не мога да разбера... стиснат ли съм или съм алчен. Утре възнамерявам да се самосезирам и да се самопроверя, но съм убеден, че ще се самопокрия и отново няма да има наказани."
Самопризанието идва след редица скандали и саморазкрития в същия университет, в който по-рано беше извадена на бял свят друга подобна самокорупционна схема.
 

Българските дерматолози излизат на протест

Любопитно
Българските дерматолози излизат на протест
В знак на солидарост с канадските си колеги, български дерматолози днес ще протестират пред сградата на НЗОК с искания за намаляване на безобразно високите цени на клиничните пътеки за дерматологични заболявания. След като миналата седмица канадски лекари протестираха срещу повишаването на заплатите, българските им колеги са решили също да се включат в този моден тренд.
 
"При тези цени на пътеките понякога правя ботокс и филъри pro bono на пациентите, които лежат в отделението. Това поне частично успокоява съвестта ми. Коригирахме и менюто - сутрин ягоди с шампанско "Моет", с което поливаме пациентите, защото не е полезно да се пие сутрин алкохол, на обяд телешки стек "Блек ангъс" със сос от бял трюфел, за вечеря нещо по-леко - най-често суши. Сестрите ги взимаме на работа директно от бар Велвет и пак ни остават много пари. Разберете ме... не се чувствам удобно" това сподели дерматолог пожелал да остане анонимен от скромност. Има вероятност Касата все пак да отстъпи пред огромния натиск на преговарящите експерти дерматолози и обществения интерес и да намали пътеките с по 2,50 лв. всяка.
 

Пациент е в увредено състояние само след споменаване на метотрексат

Любопитно
Пациент е в увредено състояние само след споменаване на метотрексатПациент с псориазис е получил остра криза с гадене, повръщане, замайване и фулминантен хепатит след като случайно чул думата метотрексат, докато чакал на опашка в аптека в Ловеч, за да си купи дъвки. На място е пристигнал екип от бърза помощ, който се е опитал да окаже първа помощ на тротоара пред аптеката. През това време лицето на болния се зачервило на силното слънце, което е документирано в досието му като неуспех на фототерапията.

Пациентът е трябвало да бъде спешно транспортиран в МБАЛ Ловеч, но при пристигане екипът на линейката установил, че болницата е закупена от Гриша Ганчев и се е преместила в столицата под името ВМА-София. За щастие наблизо случайно е преминавал университетски преподавател по клинична вербална хомеопатия, който съобразително извикал "метотрексат 200Ц" в съседна локва, с което създал мощен антидот и спасил живота на пациента.
 

CERN - 3 Алис (Купъри) в страната на чудесата

Любопитно
CERN - nerd hollyland
По време на 26-ия Конгрес на EADV в Женева, екипът на Prodermaclub.com посети Европейският център за ядрени проучвания (CERN) и най-накрая се накани да сподели преживяното. 
повече информация »
 

Хабилитиран български дерматолог похарчи собствени пари на конференция в чужбина

Любопитно
Хабилитиран български дерматолог похарчи собствени пари на конференция в чужбинаТрагичен инцидент помрачи последната международна дерматологична конференция. След завръщането на българската група в страната, стана ясно, че хабилитирано лице е похарчило 7 евро от собствени средства, за да си купи кафе и кроасан в чакалнята на летището. Хабилитираното лице коментира "Не знам как стaнa! Aз виках дълго да дойде някой представител, но те се бяха изпокрили. Сервитьорката ме гледаше злобно. Просто не знаех какво да направя, затова като на сън извадих портфейла и платих. Как ще живея с този срам сега?". Създадена е дарителска сметка, а всеки, който иска да помогне може да изпрати SMS на 17777 с текст DMS-kroasan. От известна фармацевтична фирма, разпространител на биологичен продукт за лечение на разноцветен лишей, вече са поели ангажимент да покрият следващата конференция на пострадалия.

Същевременно от Tуристическо дружество на българските дерматолози-моноглоти съобщиха за необичайно събитие. Двама членове на дружеството са забелязани извън изложбената площ на конгреса, в близост до залите с научна програма. Не е ясно какво е причинило тази поведенческа девиация, но случаят се проучва от Европейската академия по етология.
 

Веселин Марешки отваря клиника за естетична дерматология

Любопитно
Веселин Марешки отваря клиника за естетична дерматология
(снимка: фейсбук)
Депутатът Веселин Марешки обяви, че има намерение да отвори клиника по естетична медицина. "Това е един сектор от здравеопазването, който има нужда от реформиране. Цените, на които се предлагат естетичните процедури, са плод на картелно споразумение между представителите на статуквото. Аз искам българският народ да е здрав, затова предлагам евтини лекарства, но освен това искам да е и красив, затова ще предлагам и евтин ботокс." На въпросът как точно ще формира цените на услугите, които се очаква да бъдат поне с 50% по-ниски от тези, предлагани в момента, варненският бизнесмен отговори: "Ботокса си го произвеждам сам. Имам едни бомбирали консерви с бамя, които са ми залежали. Преди 5 години имаше няколко случая на отравяне с тях, но така и не ми даде сърце да ги изхвърля. Сигурен бях, че ще им намеря приложение. Аз и преди съм казвал: с каквото се захвана винаги е успешно. Имам вече няколко доволни пациенти. Вече цели две седмици усмивката не слиза от лицата им. Много е важно точно в кои мускули се правят инжекциите."
 
На въпросът къде точно ще се намира новата клиника, г-н Марешки отговори: "Амииии аз сега местя бизнеса в София. Отпуснали са ми някакви служебни помещения в сградата на НС. В парламентарната група на ПП "Воля" така или иначе сме все роднини, каквото имаме да обсъждаме си го обсъждаме вкъщи, та ми артисаха, а местоположението е отлично. Пък и помислете колко полезно би било, ако такава дейност се развива на територията на Народното събрание - това би повишило най-малко със 70% времето, което депутатите прекарват в парламента." На въпросът дали г-н Марешки очаква неговите нови колеги да се превърнат и в негови клиенти, той отговори категорично: "Разбира се! Те и сега голяма част са ми клиенти. Най-евтината Виагра е в моите аптеки. Предвидил съм специални примоции за тези народни представители, които ще бъдат депутати за първи път. За тях ще предлагаме увеличаване не само на устните, но и на самата уста. Депутати със стаж в парламента са ми споделяли, колко трудно им е било в началото да налапват цели депутатските кюфтета - знаете, че те са най-големи от всички депутатски кюфтета в ЕС. Нашите депутати нямат навика да дъвчат, те предимно поглъщат и докато се разшири достатъчно отвора, често те страдат от недохранване. Сега колегите ще могат да се захранват пълноценно още от първия ден."
 
Честният варненски бизнесмен обяви и своите планове за навлизане и в домейна на пластичната хирургия: "Имам планове и да поставям гръдни импланти. Така вече никой няма да си позволява да обвинява българските депутати в тесногръдие. А и това е, струва ми се, единственият начин да излезем с едни гърди пред румънците" 
 

Резултати от анкета за избор на специалност

Любопитно
Резултати от анкета за избор на специалностСедемдесет и девет колеги, които гласуваха в анкетата на Prodermaclub, показаха, че основните мотиви на българския дерматолог да избере тази специалност, са интересът към клиничната дерматология (62 гласа) и фактът, че дерматологията е спокойна специалност без спешност и нощни смени (47 гласа).

Третото място с по 32 гласа делят три отговора:
- интерес към естетичната дерматология
- по-добро заплащане
- вдъхновяващ пример от преподавател

С интерес открихме, че 27 от отговорилите в анкетата, което е 34% от анкетираните, са избрали дерматологията по случайност, а 24 са били мотивирани от нещо "друго", за което не сме се сетили при задаване на възможните отговори.

Близо една трета от анкетираните са отбелязали отговор "дерматолог в семейството", което не е изненада и показва, че дерматологията в България е специалност със силно изразена фамилност.

От Продермаклуб обещаваме да повторим анкетата след 20 години и да сравним отговорите със сегашните!
 

За нацистите, оставили имената си в историята на медицината (засега...)

Любопитно
НацистиСъвсем скоро, по време на обучение, посветено на псориатичния артрит, споменаването на синдрома на Райтер доведе до остра реакция от страна Проф. Кристиан Райх, водещ на събитието. "Райтер беше един стар нацист и името му не трябва да бъде споменавано" беше краткият, но запомнящ се коментар на Проф. Райх, който е бил на 4 години, когато през 1969 г. Ханс Райтер умира на 88 години в провинциалната си вила.
 
Каква е причината за тази реакция и трябва ли да извадим "синдром на Райтер" и "грануломатоза на Вегенер" от речника си? Преценете сами от кратката биографична справка за Ханс Райтер и Фридрих Вегенер.
 
повече информация »
 

Гаф! Пациент си тръгна от университетска дерматологична клиника без да е описан в статия

Любопитно
Гаф! Пациент си тръгна от университетска дерматологична клиника без да е описан в статияProdermaclub научи, че тази сутрин от университетска дерматологична клиника е бил изписан пациент без да бъде описан в статия или поне включен в презентация. Ще запазим името на клиниката в тайна, за да не навредим на реномето ѝ. Ситуацията е още по-невероятна, поради факта, че преди изписването, хабилитирано лице от клиниката е поставило на пациента съвсем обикновена диагноза. Не е изключетно инцидентът да доведе до сериозни последствия при бъдеща акредитация на съответната катедра. Източник от клиниката, пожелал анонимност заяви следното:
- Всички сме разочаровани и леко уплашени от това грубо погазване на академичния дух. Специализантите и докторантите са в шок и напълно обезверени обмислят напускане на страната. Ръководството съвещава спешно и вече прие план за възвръщане на авторитета на клиниката. Като първа задължителна мярка, при всеки пациент, преди назначаването на Алергозан и охладителен крем, трябва да бъдат споменати и документирани минимум 12 диференциални диагнози.
 

И козметичните центрове на протест

Любопитно
Протести на козметичните центрове заради идентификаторите на устниКозметични центрове от цялата страна готвят протести, свързани с намерението на Министерството на здравеопазването да замени пръстовите отпечатъци като метод за идентификация, с отпечатъци от устни. Според МЗ отпечатъците от устни са също толкова уникални, колкото и пръстовите:
- Какво ще правим, ако пациентът е останал без ръце след някакъв инцидент, например? Да му откажем лечение ли? Всички обаче имат устни, нали така? - коментира експерт от здравното министерство пред Prodermaclub. - Вече сме изготвили условията за обществената поръчка за USB устни идентификатори (на снимката, бел.р.) - допълни още той.

повече информация »
 
първа предишна 1 2 3 следваща последна
Резултати 1 - 20 от 59
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени