Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазис

Научни статии
Кохрейн ревю: Локални лечения за хроничен плакатен псориазисMason AR, Mason J, Cork M, Dooley G, Edwards G
Cochrane Database Syst Rev. 2009;(2):CD005028. DOI: 10.1002/14651858.CD005028.pub2.


"Cochrane Collaboration " е независима организация , която всеки 4 месеца създава системни ревюта касаещи интервенциите в здравеопазването наречени "Кохрейн ревюта". Тези ревюта оценяват ефективността и уместността на терапиите по един изчерпателен, безпристрастен и научно валидиран начин. Целта е да се улесни избора на терапия правен от лекарите по отношение на пациентите.Това Кохрейн ревю се фокусира върху локалните лечения за плакатен псориазис с две основни цели:
повече информация »
 

Проблемни меланоцитни лезии при деца

Научни статии
Проблемни меланоцитни лезии при децаElvira Moscarella, MD; Iris Zalaudek, MD; Gerardo Ferrara, MD; Manuela Manzo, MD; Imma Savarese, MD; Giuseppe Argenziano, MD


Меланоцитните лезии при деца са почти винаги бенигнени и поведението в повечето случаи трябва да е лесно. Съществуват обаче два проблемни случая:
повече информация »
 

Лечение на тежък псориазис на скалпа

Научни статии
  Лечение на тежък псориазис на скалпаChan CS, Van Voorhees AS, Lebwohl MG, et al
J Am Acad Dermatol. 2009;60:962-971

Работна група на National Psoriasis Foundation Medical Board написа консенсусно изявление по въпроса за терапията на псориазис на скалпа. Извършено е търсене за "псориазис на скалпа" в "MEDLINE" и резултатите са степенувани според нивото на доказателственост разработени от Shekelle и сътр. Препоръките за терапия в консенсуса са разделени на първи и втори ред средства на избор, като първите средства на избор са разделени на подходящи за краткотрайна терапия и такива за дълготрайна.

повече информация »
 

Пимекролимус 1% крем за лечение на аногенитален lichen sclerosus в детството

Научни статии

Пимекролимус 1% крем за лечение на аногенитален lichen sclerosus в детствотоLichen sclerosus е хронично възпалително заболяване с предилекция в аногениталната област. Поради страничните ефекти от продължителната апликация на кортикостероиди, са необходими по-безопасни терапевтични опции, особено при лечението на деца.

повече информация »
 

Канабис и псориазис

Научни статии
Канабис и псориазисКанабиноидите инхибират кератиноцитната прoлиферация и имат потенциална терапевтична стойност в лечението на псориазис

Канабиноидите от канабис (Cannabis sativa) са с противовъзпалително действие и имат инхибиторни ефекти върху пролиферацията на туморогенни клетъчни линии, някои от които сa медиирани от канабинодните рецептори - CB1 и CB2. Канабиноидните рецептори срещащи се в човешката кожа и анандамида, който е ендогенния лиганд на канабиноидни рецептори, инхибират епидермалната кератиноцитна диференциация.
повече информация »
 

UVB и Кофеин

Научни статии
UVB и КофеинЧестотата на индуцирания от слънчева светлина рак се повишава. Проучвания с мишки показват, че кофеинът приложен орално или локално, допринася за апоптозата на UVB-облъчените кератиноцити.
повече информация »
 

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1

Научни статии

Контактен дерматит и други кожни състояния при музиканти част 1   Кожата играе важна роля в позиционирането и свиренето на музикален инструмент. По време на свирене има непрекъснат повече или по малко интензивен контакт между инструмента и кожата на музиканта. Освен обострянето на вече съществуваща кожна болест поради свирене, могат да се развият и специфични дерматологични състояния причинени директно от използването на инструмента.

За да направят обзор на причиняваните от музикални инструменти дерматози, авторите търсят различни публикации в pubmed и в on line базата данни "Професионални заболявания на работещия творец".

повече информация »
 

Възможност за провеждане на диагностични изследвания при EB

Научни статии

Възможност за провеждане на диагностични изследванияОт началото на 2008 г. Клиниката по Дерматология и Венерология към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” Плевен е в тясна колаборация с Лабораторията по Молекулярна Дерматология към Клиниката по Дерматология, Университетски Медицински Център, гр. Фрайбург, Германия, с ръководител Prof. Dr. Leena Bruckner-Tuderman. В гореспоменатия Център съществува възможност за провеждането на следните диагностични изследвания при пациенти с Вродена булозна епидермолиза и синдром на Kindler:

повече информация »
 

Атопичен дерматит и Lactobacillus rhamnosus

Научни статии

Атопичен дерматит и Lactobacillus rhamnosus

  Оралната суплементация с Lactobacillus rhamnosus предотвратява развитието на атопичен дерматит при експериментален модел на заболяването

Oral supplementation with Lactobacillus rhamnosus CGMCC 1.3724 prevents development of atopic dermatitis in NC/NgaTnd mice possibly by modulating local production of IFN-gamma.

Tanaka A, Jung K, Benyacoub J, Prioult G, Okamoto N, Ohmori K, Blum S, Mercenier A, Matsuda H.

 

Laboratory of Veterinary Molecular Pathology and Therapeutics, Division of Animal Life Science, Institute of Symbiotic Science and Technology, Graduate School, Tokyo University of Agriculture and Technology, Tokyo, Japan.

 

 Exp Dermatol. 2009 Jun 23.

 

Честотата на алергиите се повишава през последните две десетилетия. Счита се, че засягането на флората на гастроинтестиналния тракт играе решаваща роля в развитието на атопични заболявания.
повече информация »
 

Pimecrolimus 1% за лечение на стероид-индуцирана розацея: 8 седмично клинично проучване

Научни статии

Pimecrolimus 1% за лечение на стероид-индуцирана розацея: 8 седмично клинично проучване върху полови

 Pimecrolimus 1% cream for the treatment of steroid-induced rosacea: an 8-week split-face clinical trial.

 

Lee DH, Li K, Suh DH.

 

Department of Dermatology, Seoul National University College of Medicine, 28 Yongon-Dong, Chongno-Gu, Seoul 110-744, Korea.

 Br J Dermatol. 2008 May;158(5):1069-76. Epub 2008 Mar 20.

 

Стероид индуцираната розацея е относително честа дерматоза, причинена от продължителното приложение на локални стероиди върху лицето.

повече информация »
 

Топ 10 на списание Dermatolоgy

Научни статии

Уважаеми колеги,

предлагаме ви резюмета на топ 10 статиите на списание

Logo

 

повече информация »
 

Нови и възникващи терапии в дерматологията: акне

Научни статии

Нови и възникващи терапии в дерматологията: акнеУважаеми колеги,

решихме да продължим темата за акне. Представяме ви реферат на обзорна статия за новостите  в терапията на забояването публикувата в Dermatologic Therapy, Vol. 21, 2008, 86–95 от авторите:

A. KATSAMBAS& C. DESSINIOTI

 

Акне вулгарис е най-честото заболяване. То може да доведе до тежки психологически и социални разстройства, дисморфия и перманентни белези. Риска от ниско самочувствие и депресия е висок.

В патогенезата участват четири основни фактора:

- хиперплазия на мастни жлези с хиперсеборея
- абнормна фоликуларна диференциация
- хиперколонизация на фоликула с Proprionibacterium acnes
- възпаление/имунна реакция

повече информация »
 

Диета и акне: Преглед на доказателствата в литературата

Научни статии

Диета и акне: Преглед на доказателствата в литературатаУважаеми колеги,

вижте какво казва науката по въпроса за диетата и акнето.

Предлагаме на вниманието ви реферат на обзорна статия касаеща влиянието на диетата при пациентите с акне от авторите:

Elsa H. Spencer, PhD
Hope R. Ferdowsian, MD, MPH
Neal D. Barnard, MD

Акне вулгарис е най-често срещаното дерматологично заболяване засягащо повече от 17 милиона американци, около 80 до 90 процента. Тежкото акне е свързано с ниско самочувствие, социална депривация и депресия. Фармацевтичните средства за лечение на заболяването са скъпи и имат потенциални странични ефекти.

повече информация »
 

Употреба на пропранолол за тежки хемангиоми в детството

Научни статии

Употреба на Пропанолол за тежки хемангиоми в детствотоУважаеми колеги,

представяме ви реферат на публикация цитирана на  Световния конгрес по дерматология в секцията "Какво ново в дерматологията"

 Въпреки че капилярните хемaнгиоми са със самограничващ се ход, те могат да нарушат жизнени или сензорни функции, както и да имат обезобразяващ ефект. Кориткостероидите са средство от първи избор за лечението им като други средства могат да бъдат интерферон алфа и винкристин. Авторите на тази статия описват инхибиращото растежа на хемангиомите действие на propranolol. Те предоставят предварителни данни от лечението на 11 деца.

повече информация »
 

Оценка на ефективността на терапията с ацитретин за псориазис на ноктите

Научни статии

Оценка на ефективността на терапията с ацитретин за нокътен псориазис

Tosti A, Ricotti C, Romanelli P, Cameli N, Piraccini BM Arch Dermatol. 2009;145:269-271 (реферат)

 Повечето от пациентите с псориазис имат и нокътно засягане имащо различни клинични изяви като:
- точковидни депресии
- мазни петна
- онихолиза

Вторичните не толкова специфични възпалителни промени включват:
 - левконихия
 - задебеляване на нокътната плочка
 - нокътна дистрофия

повече информация »
 

Ефекти от лечение с Аlphacalcidol при псориатична артропатия

Научни статии

Ефекти от лечение с Аlphacalcidol при псориатична артропатияПрепаратът Аlphacalcidol, регистриран в България като Alpha D3, използван за лечение на остеопороза и остеомалация дава обнадеждаващи резултати при лечението на псориатична артропатия. Според проведеното проучване, използването му води до подобрение в клиничните и имунологични показатели при пациенти с това заболяване.

 

повече информация »
 

Препоръки за лечение на някои дерматологични заболявания от MSW Dermatology Working Group

Научни статии

Препоръки за лечение на някои дерматологични заболявания от MSW Dermatology Working GroupПрепоръки за лечение на някои дерматологични заболявания от MSW Dermatology Working Group. Предложените заболявания са илюстрирани с богат снимков и схематичен материал на английски език.

pdf Виж тук 1.42 Mb

 

Препоръки на Университетска болница Джеймс Кук

Научни статии

Препоръки на Университетска болница Джеймс КукПрепоръки (guidelines) за лечение на някои дерматози предложени от специалисти от университетската болница "Джеймс Кук". Предложениете заболявания са по азбучен ред, на английски език с приложен богат снимков материал. 

pdf Виж тук 811.44 Kb

 
първа предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 следваща последна
Резултати 361 - 378 от 378
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени