Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Витилиго клинична картина и терапия

Научни статии
Витилиго клинична картина и терапияПроучване проведено в Германия изследва  клиничната картина, прогнозата и удоволетвореността на пациентите с витилиго.
повече информация »
 

Асоциация на Псориазис и Хепатит С

Научни статии
Асоциация на Псориазис и Хепатит СА. Cohen I съавт. проучват връзката на псоразис с вирусен хепатит. Те сравняват около 12000 псориатично болни с 24 000 контроли.
повече информация »
 

Влияние на вида биопсия при диагностиката на малигнения меланом

Научни статии

Влияние на вида биопсия при диагностиката на малигнения меланом Проучването е проведено в Университетската болница в Мелбърн, Австралия за периода 1995-2006 г. Сравнена е точността на хистопатологичната диагноза при 3 техники за взимане на биопсия - пънч, шейв и ексцизия.

 

 

повече информация »
 

Лигавичен лихен планус и ACE - инхибитори, бета блокери и НСПВС

Научни статии
Лигавичен лихен планус и ACE - инхибитори, бета блокери и  НСПВСПроучване на Clayton и съавт. установява връзка между НСПВС, бета блокери и наличието на лигавичен лихен планус. Според авторите, подмяната на тези лекарства трябва да се има в предвид при лечението на тези състояния.
повече информация »
 

Солариуми и пристрастеност

Научни статии
Солариуми и пристрастеностОколо 30 процента от употребяващите солариуми показват признаци на пристрастеност. Това са данни от проучване на C. Mosher и съав. , които изследват 421 колежани.
повече информация »
 

Онлайн контролни прегледи

Научни статии
Онлайн контролни прегледиУважаеми колеги,
С  развитието на интернет и цифровата фотография онлайн посещенията при дерматолога са напълно възможни. Техните предимства и недостатъци, проучват A. Watson и сътр. като проследяват 121 пациента с леки до умерено тежки форми на акне.
повече информация »
 

Itraconazole през първата година от живота

Научни статии
Itraconazole през първата година от животаВъзможно ли е приложението на Itrakonazolе при деца на възраст между 3 и 46 седмици?  На този въпрос се опитва да отговори проучване на Binder  и съавт. Те прилагат Itrakonazole при 7 деца с доказана Tinea capitis  с причинител  M. Canis.
повече информация »
 

Псориазис и псориатичен артрит

Научни статии
Псориазис и псориатичен артритУважаеми колеги,
Честотата на псориатичен артрит при пациентите с псориазис е константна в момента на поставяне на диагнозата на кожното заболяване. С течение на времето тази честота нараства. Вероятността болните с псориазис да развият псориатичен артрит е по-голяма, когато има по-обширно засягане.
повече информация »
 

VGR-D - интересни случаи от цял свят

Научни статии

VGR-D - интересни случаи от цял святPRODERMACLUB ви представя Virtual Grand Rounds in Dermatology (VGR-D) - интернет общество, където дерматолози от цял свят се срещат във виртуалното пространство и споделят интересни или предизвикателни случаи от клиничната си практика.

След навлизането на дигиталната фотография всеки лекар може изключително лесно и бързо да сподели клинични снимки със свои колеги дерматолози от различни континенти. VGR-D представлява група от клинични и академични дерматолози (списък), които вярват, че тази форма на уеб-базирана теледерматология може да бъде както личностно, така и професионално обогатяваща.

повече информация »
 

Рискови фактори за развитие на розацея

Научни статии
Рискови фактори за развитие на розацеяРозацеята е често срещано заболяване, но причините за него са неизвестни. За да опитат да намерят причините за него K. Abram и съавт. изследват чрез въпросници 172 пациента с розацея.
повече информация »
 

Локален диклофенак за актинични кератози

Научни статии
Локален диклофенак за актинични кератозиУважаеми колеги,
Локалният диклофенак 3% в 2,5% хилуронова киселина гел, може да бъде успешно лечение за актинични кератози като индуцира регресия на раковата трансформация.
повече информация »
 

Прополис - алтернативно средство за лечение на вирусни брадавици при деца

Научни статии
Прополис - алтернативно средство за лечение на вирусни брадавици при децаУважаеми колеги,
Прополисът и ехинацеята имат имуномодулаторни и антивирусни свойства като употребата им е сравнително безопасна. Проучване върху 135 души ( единично сляпо, рандомизирано) постига излекуване на вирусните брадавици при  повече от 70% от децата, за разлика от групата лекувана с ехинацея или плацебогрупата.

повече информация »
 

Системни кортикостероиди и бременност

Научни статии
good_bad.gifУважаеми колеги,
Миналата седмица имаше запитване от един от нашите читатели за употребата на системни кортикостероиди по време на бременност.
Ние направихме справка в Pubmed базата данни. Резултатите, които намерихме бяха оскъдни, като нашето внимание привлякоха две статии, в които има някои противоречиви елементи.
повече информация »
 

Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при деца

Научни статии
Криотерапия или 5 % Imiquimod крем за лечение на молуски при децаКриотерапията е класическо деструктивно средство за лечение на молуски при деца. Дали е по-ефективна от съвременния имуномодулатор Imiquimod се опитва да ни покаже проучване на колектив от Кувейт.
повече информация »
 

Локални кортикостероиди и бременност

Научни статии
Локални кортикостероиди и бременностЕдно от ревютата в Кохрейн базата данни е посветено на локалните кортикостероиди и употребата им по време на бременност, тъй като за тяхната безопасност се знае малко.
повече информация »
 

"вътрешен" и "външен" атопичен дерматит

Научни статии
вътрешен и външен атопичен дерматитРазделението на атопичния дерматит на подтиповете  "външен" и "вътрешен" е въведено някъде през втората половина на 80-те на миналия век. Тези два подтипа са използвани за първи път през 1947 от Rackeman, за да oхарактеризират астмата.
повече информация »
 

Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилиго

Научни статии
Контрол на негативните емоции при пациентите с псориазис и витилигоЦелта на това проучване е да се определи степента на контрол над негативните емоции като гняв, депресивно настроение и тревожност при кожните болести витилиго и псориазис.  Също и да се определи дали  продължителността на заболяването, възрастта на първа поява и познаване на причините за болестта  могат да бъдат предиктори на този емоционален контрол.

повече информация »
 

Спектър на кожнолигавичните прояви при болест на Adamantiades-Behcet в Гърция

Научни статии
Спектър на кожнолигавичните прояви при болест на Adamantiades-Behcet в ГърцияТова е най-голямото специфично демографско и клинично проучване, провеждано досега в Гърция. Целта на проучването е да се анализира спектъра на кожнолигавични прояви при 202 пациента с болест на Adamantiades-Behcet в Гърция (ABD) в Гърция.

Методи: Всеки кожнолигавичен симптом в началото на болестта, както и при проследяването, се записва в специален въпросник, който включва 58 точки. Всички пациенти покриват критериите за болест на Бехчет на Международната изследователска група (International Study Group).
повече информация »
 

Latanoprost за лечение на алопеция на миглите при alopecia areata universalis

Научни статии
Latanoprost при третирането на алопеция на миглите при alopecia areata universalisЦелта на проучването е да се изпита ефикасността на latanoprost при alopecia areata на миглите. В Отделението по трихология в Университетската болница Virgen Macarena в Севиля, Испания, е проведено двугодишно проспективно, не-сляпо, не-рандомизирано, контролирано проучване при билатерална алопеция на миглите. Контролната група е съставена от 10 души, които получават инжекции от 0,5 mg/cm2 триамцинолон ацетонид (TAC) във веждите и 1 mg/cm2 TAC инжекции в засегнати области от скалпа. Третираната група включва 44 пациента, които получават същото лечение в скалпа и веждите, както и контролната група, но също така прилагат всяка вечер по една капка 0.005% очен разтвор latanoprost в миглените ръбове. Пациентите биват преглеждани на всеки три месеца в продължение на 2 години.
повече информация »
 

Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежи

Научни статии

Скорост на растеж на ноктите на краката и ръцете при здрави американски младежиЧовешките изрезки от нокти се използват все по-често в епидемиологични проучвания като биомаркери за определяне на внесените чрез храната или околната среда есенциални елементи или други химични вещества. Въпреки това не е известно много за растежната скорост на човешките нокти. Целта на проучването е да се установи средната скорост на растеж на ноктите на ръцете и краката и да се изследват факторите, които могат да повлияят тази скорост.

повече информация »
 
Резултати 261 - 280 от 378
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени