Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Nadifloxacin 1% (надикса) крем vs. erythromycin 4% гел

Научни статии
Nadifloxacin 1% (надикса) крем vs.  erythromycin 4% гелКакто знаем антибиотиците са едни от основните средства за лечение на леко до умерено акне. От скоро надифлоксацин (Надикса) е на нашия пазар. Това е едно проучване, което сравнява ефикасността му с тази на еритромицин гел.
повече информация »
 

Мycophenolate mofetil vs. Methotrexate при хроничен плакатен псориазис Ефикасност и безопасност

Научни статии
Мycophenolate mofetil vs. Methotrexate при хроничен плакатен псориазис Ефикасност и безопасностЕдно проучване, което сравнява ефикасността и безопасността на микофенолат мофетил с метотрексат при хроничен плакатен псориазис.

Изследвани са 38 пациента с псориазис . Лекувани са за 12 седмици като при 18 е давана първоначална доза MTX 7,5 mg на седмица, а при 12 - 2g/дневно микофенолат мофетил.

повече информация »
 

Честота и фактори свързани с рецидива на базалиоми след непълна ексцизия

Научни статии
Честота и фактори свързани с рецидива на базалиоми след непълна ексцизияТретирането на ненапълно изрязани базалиоми остава противоречиво.

Едно проучване на 90 такива случаи се опива да определи степента и факторите свързани с рецидивите при тези случаи.
От 947 оперирани  непълно изрязаните тумори  са при 90 от пациентите (9,5%).
повече информация »
 

Неврологичен подход към проблема с чувствителната кожа

Научни статии

liutachushka.jpgЧувствителната кожа е сложно явление, за което основна роля играе и спадът на прага на чувствителност на реакциите към дразнители. Реактивността към капсаицин е маркер за чувствителна кожа. Капсаицина е агонист на термочувствителния ванилоиден рецептор наречен TRPV1, който се експресира по повърхността на кератиноцитите и сетивните влакна в кожата. 

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Пушене и склеродермия

Научни статии

 Пушене и склеродермияВръзката между пушенето и склеродермията, е по-сложнa, отколкото се смяташе първоначално. Сред 606 канадски пациенти, страдащи от системна склеродермия (от които 87% са жени), 16% са настоящите пушачи, 42% са били пушачи, а 42% никога не са пушили.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Има ли връзка между херпес вирусите и пемфигус вулгарис

Научни статии
Има ли връзка между херпес вирусите и пемфигус вулгарисПемфигусът е автоимунно заболяване, резултат от взаимодействието на ендогенни и екзогенни фактори. Смята се , че някои от факторите на околната среда са херпесвирусите 1, 2 и 8.
Това  е едно проучване, което се опитва да установи наличието на херпесвируси при 38 пациента с пемфигус вулгарис.
повече информация »
 

Ролята на HHV-6, EBV и CMV в етиопатогенезата на различните типове кожни лекарствени реакции

Научни статии
Ролята на HHV-6, EBV и CMV в етиопатогенезата на различните типове кожни лекарствени реакцииНаскоро беше установено, че drug-induced hypersensitivity syndrome (DIHS) е свързан с реактивация на HHV-6, EBV и CMV. Интересно е дали тези вируси имат отношение към другите типове кожни лекарствени реакции.  Това е едно проучване, което се опитва да даде отговор, тъй като в литературата все още няма подобни данни.

повече информация »
 

Синдром на Sweet

Научни статии
Синдром на SweetСиндромът на  Sweet e рядко заболяване, което се характеризира с остра поява на еритемни папули и плаки, които хистологично са представени от обилен дермален неутрофилен инфилтрат и едем.  Обикновено са повишени и серумните маркери на възпалението, като в периферната кръв се наблюдава и неутрофилия.
повече информация »
 

Статини в дерматологията

Научни статии
Статини в дерматологиятаСтатините са компетитивни инхибитори на 3-hydroxy-3-methylyglutaryl-coenzyme A редуктазата и намаляват нивата на LDL. 
повече информация »
 

Кожни метастази при белодробен карцином

Научни статии
Кожни метастази при белодробен карциномМалигнените заболявания на вътрешните органи рядко дават кожни метастази. Белодробният карцином,  за разлика,  може да бъде открит паралелно с кожни метастази или самите метастази да доведат от диагнозата му.
повече информация »
 

Безопасност на общата анестезия при деца

Научни статии

Безопасност на общата анестезия при децаПроучването е за период от три години и обхваща 226 деца, на възраст между 3 месеца и 18 години, претърпели 681 дерматологични хирургични интервенции под обща анестезия (ОС) в американска педиатрична болница. Тези интервенции включват главно ексцизии на кожни тумори и лазерно лечение на хемангиоми.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Суицидният риск при болни от акне вероятно не е свързан с терапията, а с тежестта на забoляването

Научни статии
Суицидният риск при болни от акне вероятно не е свързан с терапията, а с тежестта на забoляванетоПроучване, проведено в Осло и публикувано в Journal of Investigative Dermatology, показва, че повишената склонност към самоубийство при юноши на възраст 18-19 години, страдащи от тежко акне най-вероятно е свързана с тежестта на заболяването, а не с провежданата терапия. Като най-честа причина за повишен суициден риск досега е изтъквано лечението с изотретиноин.
повече информация »
 

Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата

Научни статии

Метотрексат в лечението на тотални или универсална алопеция ареата Алопеция ареата тоталис е заболяване с лоша прогноза и множество различни лечения, които за съжаление не са особено ефективни и имат различни нежелани ефекти. Ретроспективно проучване включващо 33 пациенти, лекувани с метотрексат (15 до 25 мг / седмица), а при 19 пациенти е добавен и преднизон перорално (10 до 20 мг / ден).

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Внимание! “Barbie drugs”

Научни статии

Внимание!  “Barbie drugs”Меланокортинови (алфа-MSH) пептидни аналози са синтезирани немалко в последните тридесет години и интересът към тях е сериозен. Те имат способността да стимулират пигментацията и следователно могат да предизвикат "слънчев загар без слънце".

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиоми

Научни статии

Механизъм на действие на пропранолол в лечението на хемангиомиОще преди резултатите от провежданите контролирани проучвания да са известни, пропранолол се превърна в първи избор за лечение на тежки форми на хемангиоми. Известно е, че невероятната им ефикасност, е била открита случайно, при употреба на пропранолол при дете по друг повод от д-р Кристин Леоте-Лабрез.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Педиатричните дерматози в Египет

Научни статии
Педиатричните дерматози в ЕгипетТова са резултати от проучване проведено в Кайро, целящo изследването на педиатричните дерматози в Кайро.
Изследвани са 3049 пациенти.
Пикът  на прегледите е през лятото (42,57%). Повечето от поставените диагнози са инфекции (52.87%), като най-често срещано е импетигото  (12.04%). 
повече информация »
 

Briakinumab е безопасен и ефективен в проведени проучвания (фаза II и III) при псориазис

Научни статии
Briakinumab е безопасен и ефективен в проведени проучвания (фаза II и III) при псориазисДанните от две клинични проучвания на briakinumab (ABT-874; Abbott), напълно човешко моноклонално антитяло, предназначени за насочване и неутрализиране на интерлевкин-12 (IL-12) и IL-23, за лечение на пациенти с умерена до тежка форма на псориазис, наскоро бяха представени на Лятната среща на Американската академия по дерматология и венерология, проведена в Чикаго.

повече информация »
 

Rituximab за лечение на ANCA свързани васкулити

Научни статии

Rituximab за лечение на ANCA свързани васкулитиRituximab, анти-CD20 моноклонално антитяло, служи за елиминиране на голяма част от В-лимфоцитите и поради това е използван за лечение на някои автоимунни заболявания. Няколко публикации са показали добри резултати при лечението на системни ANCA  васкулити, грануломатозата на Вегенер и микроскопски полиангиит.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Значителен напредък в лечението на метастатичен меланом

Научни статии
Значителен напредък в лечението на метастатичен меланом Ето как двама експерти по меланомни тумори описват новопубликувани данни за изпитвания агент PLX4032 (Plexxikon / Roche), въпреки че данните са от първа фаза на провежданото проучване.

В статия в августовския брой (26) на New England Journal of Medicine, която представя резултатите от фаза 1 на проучване, изследователите Д-р Кийран Смоли и Д-р Върнън Зондак от Moffitt Cancer Center в Тампа, Флорида посочват, че все още няма данни за преживяемост без прогресия на заболяването или данни за намалена смъртност след употребата на новия агент.
повече информация »
 

Методи за релаксация при пациенти преминаващи хирургични интервенции

Научни статии

Методи за релаксация при пациенти преминаващи хирургични интервенцииСтресът и тревожността са чести при пациенти, предоперативно и по време на  дерматологични процедури и хирургически интервенции. Тези нежелани реакции често могат да възпрепятстват изпълнението на процедури или хирургични намеси и могат да предизвикат нестабилност на хемодинамиката, като повишено артериално налягане или синкоп, както и да създаде значителни неудобства за някои пациенти. Откриване на свръх стрес и тревожност при пациенти, може да позволи вземането на мерки и възможност за корекция на тези състояния.

(снимка: интернет)

повече информация »
 
Резултати 201 - 220 от 378
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени