Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Странични ефекти от пропанолол след употребата му при 28 деца

Научни статии
Странични ефекти от пропанолол след употребата му при 28 децаОт скоро в литературата зачестиха съобщенията представящи пропанолол като безопасно и ефективно средство за лечение на хемангиоми.

Автори от Утрехт, Холандия изследват ефектите и страничните ефекти на пропаноло при 28 деца - 21 момичета и 7 момчета на средна възраст в началото на терапията - 8,8 месеца.
повече информация »
 

Контактната алергия "помага" на имунната система срещу рак?

Научни статии
Контактната алергия помага на имунната система срещу рак?Смята се, че около 20% от населението страда от алергия към едно или повече химични вещества, които съставят стандартната европейска серия за patch тестуване. Редица проучвания изследват връзката между тип I алергии и малигнени заболявания, но малко търсят зависимост между появата на контактна алергия от тип IV и честотата на различните видове рак.

Авторите на проучването свързват две клинични бази данни, за да открият възможна асоциация между контактна алергия и рак.
повече информация »
 

Невротоксин за приложение върху кожата премахва нуждата от инжектиране?

Научни статии

Невротоксин за приложение върху кожата премахва нуждата от инжектиране?Невротоксините са големи по размер молекули и досега е било невъзможно да бъдат транспортирани през кожата без инжектиране. Нова технология създава отвор в клетъчните мембрани, който позволява на молекулите на ботулиновия токсин А да проникнат в дълбочина до нервите и мускулите, преминавайки кожната бариера без използване на игли.

Иновативен продукт на Revance е във втора фаза на проучване като на този етап се оценява действието му единствено върху т.нар. бръчки тип "пачи крак". Резултатите, обхващащи повече от 550 души, засега са обещаващи със статистически значима ефикасност, голяма продължителност на действието, както и много ниска честота на страничните ефекти.

повече информация »
 

Болест срещу болест

Научни статии
Болест срещу болестВъзможно ли е псориазисът да се изправи срещу неопластичните заболявания и това да бъде едно от неговите предимства ?
Интересно е,  че някои от цитокините , имащи ефект върху меланогенезата участват и в патогенезата на псориазиса.
Дали невусите при псориатиците са същия брой като при здрави хора.
Авторите на това проучване анализират проспективно 93- ма възрастни пациенти с псориазис и 174 здрави контроли. Те сравняват броя на бемките на единица площ  и нивата на IL-1α, IL-6 и TNF-α в серума.


повече информация »
 

Страдат ли пациентите с алопеция ареата по-често от автоимунни заболявания и атопия ?

Научни статии

Страдат ли пациентите с алопеция ареата по-често от автоимунни заболявания и атопия ?Авторите изследват две групи пациенти  разделени от възрастта 18 години. Изследвани са 81 възрастни и 43 деца, сравнени с контролна група от 114 съответстващи си по пол и възраст лица.

повече информация »
 

88% фенол - по добре НЕ

Научни статии
88% фенолДевизът "всичко или нищо" като че ли е залегнал в решението за депигментиране на остатъчната пигментация на кожата при витилиго универсалис. Този избор е по лесен и логичен. Какви са средствата с които разполагаме за този тип терапия? K.M. AlGhamdi  и A. Kumar обстойно и прилежно преглеждат писанията в литературата по този въпрос.
За нас те откриват следните интересни факти:
повече информация »
 

Локалните кортикостероиди всяват страх

Научни статии
Локалните кортикостероиди всяват страх Все още локалите кориткостероиди са основна терапия при атопичен дерматит. Всички знаем обаче за фобията от кортикостероиди , която е причина за провал на назначената терапия. Какви са аспектите на тази фобия, причините за нея и нейната  честота?  За да отговорят на този въпрос H. Aubert-Wastiaux и неговите помощници залягат над 208 въпросника раздадени в 5 университетски клиники и 53 частни практики.
повече информация »
 

Супергероите срещу HIV

Научни статии

v_krak_s_vremeto_jpg_1280x800.jpgВ отговор на лавинообразно нарастващата заболеваемост от HIV сред Южноафриканската младеж, група от професионалисти от различни специалности подготвя няколко серии от фотокомикси, в които разглеждат различни проблеми свързани с епидемията от HIV и други сексуално преносими заболявания. 

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

Устекинумаб при лечение на Hidradenitis suppurativa

Научни статии
Устекинумаб при лечение на Hidradenitis suppurativaHidradenitis suppurativa (HS) е тежко хронично възпалително заболяване засягащо апокринните жлези.  Болестта е трудно контролируема с локална терапия, перорални антибиoтици и ретиноиди. В последните години се появяват съобщения, че анти -TNF препарати могат да бъдат ефективни при някои пациенти.

повече информация »
 

Фотопротекцията - малко известни факти

Научни статии

Фотопротекцията - малко известни фактиМоже за Вас специално да са добре известни, но така или иначе сте започнали да четете - Защо не проверите?

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Системната склеродермия - рисков фактор за коронарна калциева депозиция

Научни статии
Системната склеродермия - рисков фактор за коронарна калциева депозицияСистемната  склеродермия и атеросклерозата имат общи патогенетични механизми , а именно ендотелната дисфункция и възпаление. Ето защо е предприето изследване на връзката между системна склеродермия и коронарна атеросклероза както и рисковите фактори за развитие на тези две заболявания.
повече информация »
 

Преждевременно раждане и стрии

Научни статии
Преждевременно раждане и стрииПричините за образуването на стрии не са известни. Знае се , че са свързани с промени в структурите осигуряващи еластичност и разтегливост на кожата.
повече информация »
 

Порфирия кутанеа тарда и захарен диабет

Научни статии

Порфирия кутанеа тарда и захарен диабетСъществуват множество съобщения за асоциация на порфирия кутанеа тарда (ПКТ) и захарен диабет (ЗД), но патогенетичната връзка между двете заболявания остава неизвестна.

Целта на проучването е да определи хода на захарния диабет в рамките на ПКТ и кои особености и рискови фактори  на ПКТ могат да са свързани с развитието на ЗД.
Стриктно са проследени 81 испански пациента с ПКТ за 10 години. Болните са разделени в две групи - такива с нарушения в метаболизма на глюкозата (ЗД или нарушен глюкозен толеранс (НГТ)) и пациенти без нарушение.

повече информация »
 

ПУВА Vs Биологични средства

Научни статии
ПУВА Vs Биологични средстваИзследвани са 172 души с умерен до тежък псориазис , за да се сравни ефикасността на ПУВА терапията с тази на биологичните средства при ежедневни условия.
Използван е псориазис регистър (http://www.psoriasis-therapieregister.at) . Пациентите са лекувани между 2003 и 2010 г и са анализирани ретроспективно. Лекувани са с орална PUVA (118 курса включително 5-methoxypsoralen [5-MOP] [n=32] и 8-methoxypsoralen [8-MOP] [n=86]) и/или биологични средства (130 курса с  adalimumab [n=18], alefacept [n=32]; efalizumab [n=17]; etanercept [n=38]; infliximab [n=7]; и ustekinumab [n= 18]).
повече информация »
 

Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъм

Научни статии
Персистиране на пръстовите отпечатъци - нов дерматоглифен механизъмДерматоглифната структура е механично свързана с образуването на пръстови отпечатъци.  За да не бъдат изгубени завинаги,  обаче, би трябвало да съществува отделен механизъм за поддържане на пръстовите отпечатъци. Авторът на тази статия се опитва да тества тази хипотеза и да проучи начинът, по който функционира този механизъм .

повече информация »
 

Продължителната употреба на локални кортикостероиди при деца не води до кожна атрофия

Научни статии
Продължителната употреба на локални кортикостероиди при деца не води до кожна атрофияСпоред публикация в Pediatric Dermatology, дългосрочното прилагане на локални кортикостероидни препарати не води до атрофия. Проведено е кръстосано проучване, за да се определи атрофогенния потенциал на локалните кортикостероиди (ЛКС) при деца с дерматит, при които се налага дългосрочно прилагане на ЛКС. Децата са проследявани за странични ефекти от терапията, като кожната атрофия е определяна чрез валидизирана дерматоскопска техника.
повече информация »
 

Свидетелства за акне-индуциращ ефект на млякото и други инсулинотропни млечни продукти

Научни статии

milk_and_acne.pngАкнето е най-разпространената кожна болест в западната цивилизация и е придобила размерите на епидемия, засягайки повече от 85% от подрастващите. Акнето би могло да се разглежда и като показател за огромния инсулинотропен потенциал на храните в западните държави. Млякото и млечните продукти са един от основните фактори за повишените плазмени нива на инсулин и инсулиноподобен разстежен фактор I (IGF-I) след хранене. Това, най-вероятно се дължи на еволюционната функция на млякото да поддържа растежа и да подпомага анаболните процеси при новородените по време на кърменето. 

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Асоциация на кожни тумори и употреба на калциневринови инхибитори

Научни статии

lymphoma.jpgСлучаи на лимфом или кожен рак са били наблюдавани по време на терапия с калциневринови инхибитори (TCIs), макар че все още е неясно дали точно TCIs повишават риска от злокачествени заболявания. Целта на проучването е, чрез използване на публикувани вече случаи да се установи, дали атопичният дeрматит или TCIs са асоциирани с лимфоми, меланоми, базоцелуларни и спиноцелуларни карциноми. 

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Витамин Д - ново терапевтично средство за лечение на келоиди. In vitro анализ

Научни статии
Витамин Д - ново терапевтично средство за лечение на келоиди. In vitro  анализВитамин Д и неговите метаболити играят важна роля  в калциевата хомеостазa, костното ремоделиране, хормоналната секреция, клетъчната пролиферация и диференциация.  В последно време се появяват съобщения, че витамин Д забавя прогресията на тъканната фиброза. За сега ефектът му върху дермалната фиброза и келоидите е неизвестен.
Авторите на това проучване изследват ефекта на 1,25-dihydroxyvitamin D3 в патогенезата на тъканната фиброза продукт на келоидни фибробласти.
повече информация »
 

Претибиална ангиоплазия - нова нозологична единица?

Научни статии

necrobiosis-lipoidica.jpgNecrobiosis lipoidica (NL) се представя от лъскави жълто-кафеникави плаки, обикновено на подбедриците. Венозната недостатъчност също обхваща обикновено краката, но има и характерна клиника и хистопатологична находка. Дерматолози от болница Saint Paul, Ванкувър са описали 8 пациента за периода 1997-2008, които са имали клинична картина на NL, но с хистопатологична характеристика по-близка до тази на Венозната недостатъчност. 

(снимка: интернет) 

повече информация »
 
Резултати 141 - 160 от 373
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени