Big Picture Valencia 2015
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

10 години терапия на андрогенна алопеция с Finasteride

Научни статии
10 години терапия на андрогенна алопеция с Finasteride Finasteride 1 mg е показан за терапия на адрогенна алопeция при мъже.  В литературата обаче не съществуват данни за по-голям от 5 годишен период на проследяване за тази терапия.
По тази причина са проучени (неконтролирано) 118 мъже на възраст между 20 и 61 годишна възраст получаващи Finasteride 1 mg дневно. По-добро повлияване се наблюдава при мъже над 30 години.
повече информация »
 

Сравнително проучване на ефективността на локален перметрин и орален ивермектин при скабиес

Научни статии
Сравнително проучване на ефективността на локален перметрин и орален ивермектин при скабиес
Представяме ви резултатите от проучване, което сравнява терапевтичната ефикасност на еднократното прилагане на локален 5% перметрин с тази на орално приет ивермектин (200 μg/kg/доза), приложен еднократно или в две дози при пациенти със скабиес.

120 клинично диагностицирани случаи на краста (>5 годишна възраст и/или >15 кг) са били рандомизирани в три терапевтични групи A, B, C по 40 пациенти;
Група А - Получаващи локално 5% перметрин 
Група B - Получаващи ивермектин p.o. (200 μg/kg/доза) в еднократна доза 
група С - Получаващи ивермектин p.o. (200 μg/kg/доза) в две дози през интервал от две седмици
 
снимка: интернет 

повече информация »
 

Ботулинов токсин А гел за локално приложение

Научни статии

Ботулинов токсин А гел за локално приложениеБотулинов токсин А под формата на гел чака одобрението на FDA. Продуктът е патентован от Revance Therpeutics Inc. и е преминал вече рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване на ефикасност и безопасност при третиране на "пачи крак".

(снимка: интернет) 

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на козметичната дерматология от ISA 2011.

повече информация »
 

Начин на живот и екзема по ръцете

Научни статии
Начин на живот и екзема по ръцетеНе се знае много за влиянието на начина на живот върху екземата по ръцете.  Затова са изследвани  27 994 произволно избрани пациента.
повече информация »
 

Екзема и рак

Научни статии
Екзема и ракЗа да определят риска от неопластични заболявания между  индивидите с екзема , алергичен ринит  и астма Hwang и сътр. изследват 997 729 случайно избрани пациенти за периода 1996-2008.
повече информация »
 

Предпазва ли кърменето от екзема?

Научни статии

Предпазва ли кърменето от екзема?Редица организации препоръчват новородените да се хранят единствено с майчина кърма най-малко до четвъртия месец като предпазна мярка срещу развиване на алергично заболяване. Проучване, публикувано в British Journal of Dermatology, обхваща над 50 хиляди деца между 8 и 12 години в 21 страни. Събрана е информация за кърменето и появата на екзема чрез въпросници, попълвани от родителите. Допълнително децата са преглеждани за екзема във флексорните зони и е извършено прик тестуване.

(снимка: интернет)

повече информация »
 

Псориазис и Атопичен дерматит - и болестите могат да се мразят

Научни статии

Псориазис и Атопичен дерматит - и болестите могат да се мразятЗа този антагонизъм се говори отдавна и е по-известен като TH1/TH2-хипотеза. Тази хипотеза се основава на факта, че пациенти с TH2-доминиращи заболявания като атопичен дерматит и астма са сравнително защитени от TH1-доминиращи заболявания като захарен диабет, ревматоиден артрит или псориазис.

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматоалергологията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

Oracea - новости в лечението на розацеа

Научни статии
Oracea - новости в лечението на розацеа

Oracea представлява ново противовъзпалително лечение с използване на суб-антимикробни дози на доксициклин с частично ретардно действие.

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматотерапията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

По-висок риск от немеланомни кожни тумори при повишени нива на витамин Д в серума

Научни статии
По-голям риск от немеланомни кожни тумори при по-високи нива на витамин Д в серумаСпоред проучване публикувано в Archives of Dermatology на 15-ти август тази година, рискът за немеланомни кожни тумори нараства при по-високи нива на витамин Д в серума. Проучването покрива 5 годишен период и обхваща над 3000 пациенти, първоначално изследвани и консултирани за остеопороза или намалена костна плътност. Резултатите показват, че повишените нива на 25-хидроксивитамин Д в серума са свързани със значително увеличен риск от немеланомни кожни тумори. В областите на тялото с по-малко излагане на ултравиолетови лъчи асоциацията не е статистически значима. Авторите срещат затруднения в интерпретацията на тези резултати поради сложните взаимоотношения между витамин Д, ултравиолетовата светлина и немаланомните тумори на кожата.
повече информация »
 

Нов бърз тест предвижда риска от синдром на Stevens-Johnson

Научни статии

Нов бърз тест предвижда риска от синдром на Stevens-JohnsonСиндрома на Stevens Johnson (SJS) и токсичната епидермална некролиза (TEN) са сред най-тежките кожно-лигавични лекарствени реакции с висока смъртност. Цитотоксичният протеин гранулизин се среща във високи концентрации в мехурното съдържимо при пациенти с SJS/TEN. Последни проучвания показват, че нивото на гранулизин в серума е значително увеличено при пациенти с SJS/TEN. Интересен е фактът, че тези увеличени нива се откриват още преди развитие на характерните кожно-лигавични промени.
Това откритие води до разработването от Fujita и колектив на бърз имунохроматографски тест за повишен серумен гранузилин. 

повече информация »
 

Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите

Научни статии

Алитретиноин - нова терапевтична възможност за лечение на хронична екзема на дланите и Тклетъчни лимАлитретиноинът (Токтино) сравнително отскоро бе прибавен към арсенала от медикаменти за лечение на хроничната екзема на дланите (ХЕД) и резултатите са до такава степен обнадеждаващи, че някои автори побързаха да обявят ХЕД за "Токтино-дефицитен синдром". 

Представяме Ви тема от секцията "What's new?" в обастта на дерматотерапията от ISA 2011.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

270 пациента/639 меланома

Научни статии
270 пациента/639 меланомаРазвитието на повече от един първичен меланом при един пациент е често около 1,2 - 8,2 % от случаите според последни проучвания.
При 270 души са наблюдавани клиничните, хистологичните и епидемиологични характеристики на първичните множестввени меланоми.
Резултатите:
повече информация »
 

Колко болни са кожно болните?

Научни статии
Колко болни са кожно болните?

 Уважаеми колеги,

Публикуваме без промени материал от интернет страницата www.zdrave.net, включващ интервю с чл. кор. Проф. Николай Цанков, Д-р Камелия Кирчева и Д-р Иван Богданов. Материалът засяга проблемите на кожно болните в България и в частност на тези с псориазис.

(снимка: интернет)

 

повече информация »
 

Терапия на псевдоксантома еластикум със свързващи фосфатите препарати

Научни статии
Терапия на псевдоксантома еластикум със свързващи фосфатите препаратиПсевдоксантома еластикум е рядко заболяване на съединителната тъкан свързано с фрагментация и менерализация на еластичните влакна в кожата,очите и сърдечно-съдовата система.
Sevelamer hydrochloride е фосфат свръзващ препарат използван при пациентите с хронична бъбречна недостатъчно за превенция на хиперфосфатемия. Интересно е дали този препарат би довел до обратно развитие на лезиите и калцификацията на еластичните влакна при псевдоксантома еластикум.
повече информация »
 

Метотрексат при тежка алопеция ареата в детството

Научни статии
Метотрексат при тежка алопеция ареата в детствотоДетския вариант на алопеция ареата е свързан с по-лоша прогноза в сравнение с алопецията при възрастни. Заболяването може сериозно да засегне качеството на живот.
В литературата има съобщения за ефикасността на метотрексат при възрастни. Дали препаратът може да бъде ефективен и достатъчно безопасен  при деца  се опитват да установят Royer и неговите сътрудници от Франция. Така или иначе в литературата информацията по този въпрос е оскъдна.
повече информация »
 

Лечение на еритродермичен псориазис от медицинския борд на националната US Псориазис фондация

Научни статии
Лечение на еритродермичен псориазис от медицинския борд на националната US Псориазис фондацияЕритродермичният псориазис е тежка форма на псориазис, която може да се прояви в резултат на обостряне след хроничен ход на заболяването. Съществуват множество терапевтични възможности за лечението му, но базираните на доказателства данни в литературата са малко. За да се създадат препоръки е сформирана работна група от медицинския борд на националната US фондация псориазис. Направен е преглед на литературата, за да се изследват възможностите за лечение на еритродермичния псориазис. Обърнато е внимание на  тежестта на доказателствата за всеки терапевтичен подход.
повече информация »
 

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматит

Научни статии

T-клетките с основна роля в патогенезата на псориазис и атопичен дерматитСпоред публикация в New England Journal of Medicine, колектив от Мюнхен е потвърждават важна хипотеза за патогенезата на екземата и псориазиса. Според изследванията проведение в Центъра за Алергия и Околна среда (ZAUM) в Мюнхен, причините за атопичен дерматит и екзема се крият в нарушена имунологична памет. Проучването се базира върху изследването на малка група от пациенти, с по-рядката асоциация между двете заболявания. Резултатите показват, че Т-клетките в кожата активират инфламаторна програма, която причинява атопичен дерматит или псориазис. Имунният отговор при атопичен дерматит се инициира от Т-лимфоцити, които разпознават чужди за тялото субстаниции като полени, домашен прах и др. При псориазис все още не е ясно кои молекули са отговорни за този процес.

Снимка - интернет 

 

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични деца

Научни статии

Откриха ранен биомаркер, който предсказва появата на бъдеща атопия при асимптоматични децаСпоред ново проучване от Дания, съществуват маркери за атопия, които са налице много преди да се появят симптоми, дори при бебета на няколко месеца. Такъв биомаркер според проучването е еозинофилен протеин-Х (u-EPX), като повишените му стойности в урината на новородени са свързани с по-висок риск за алергична сенсибилизация, носна еозинофилия и екзема по-късно в живота.

Снимка: интернет

повече информация »
 

Канабис и кожни заболявания

Научни статии
Канабис и кожни заболявания

От незапомнени времена, човекът има особени взаимоотношения с канабиса. Кръвопролитни войни са се водели за конопа, от който са се правели най-здравите корабни въжета, но в същото време е използван и за забавление и доставяне на удоволствие. Продермаклуб вече писа за някои от интересните медицински приложения на марихуаната дори и в дерматологията. Считаме за нужно обаче да споменем и някои от състоянията, които могат да се предизвикат от употребата й. 

(снимка: интернет)

 

 

повече информация »
 

Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол

Научни статии
Ефикасно и безопасно лечение на себореен дерматит с комбинация от клобетазол и кетоконазол
Използването на локални кортикостероиди и локални антимикотици е често в лечението на себорейния дерматит. Целта на това проучване обаче, е да докаже че комбинацията от clobetasol propionate 0·05% шампоан и ketoconazole 2% шампоан за лечение на умерен до тежък себореен дерматит на скалпа. Проучването е рандомизирано и двойно сляпо и се състои от 3 фази, всяка от които по 4 седмици. 
 
(снимка: интернет) 
повече информация »
 
Резултати 121 - 140 от 373
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени