БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Научни статии

Начало » Дерматология » Научни статии

Множествени спиналиоми при 4 пациента лекувани с etanercept за псориазис

Научни статии
Множествени спиналиоми при 4 пациента  лекувани с etanercept за псориазис Псориазисът е инфламаторно заболяване свързано със свръх-експресия на ТNF - alpha. Съществува теоретичен риск, анти ТNF - alpha терапията на псориазис да повиши вероятността от кожни малигнени заболявания.  Данните в литературата са противоречиви по въпроса. Авторите искат да установят особеностите на спиналиомите и връзката им с лечението с etanercept.
повече информация »
 

Псориазис и ХОББ

Научни статии
Псориазис и ХОББИма няколко проучвания ,които намират позитивна връзка между псоризис и ХОББ.  Това e първото проведено върху китайкса популация.
повече информация »
 

Диклофенак 3% за 3 или за 6 месеца при актинични кератози

Научни статии
Дикофенак 3% за 3 или за 6 месеца при актинични кератози Няколко проучвания показват, че 3% диклофенак в хиалуронова киселина гел е ефикасен в терапията на актинични кератози. Проследяване на пациентите е правено до 90 дни, като  литературата липсват проследяване за по- голям период както  и хистологичен контрол на пациентите.
повече информация »
 

Как изглеждат предявените искове срещу дерматолози в Америка ?

Научни статии
Как изглеждат предявените искове срещу дерматолози в АмерикаАсоциацията на застрахователите на лекари в САЩ колекционира искове срещи лекари от 1984 година насам. Така се е оформил сериозен регистър с 239,756 затворени иска. Тази база данни се поддържа с образователна цел.
повече информация »
 

Ниски дози метотрексат и свръхмощни кортикостероиди при булозен пемфигоид

Научни статии
Ниски дози метотрексат и свръхмощни кортикостероиди при булозен пемфигоидПроучвания показват, че ниски дози метотрексат  могат да са от полза при поддържане на продължителна ремисия при болни с булозен пемфигоид, индуцирана от  първоначална краткотрайна употреба на свръхмощни кортикостероиди.
повече информация »
 

Разлика между конгенитални и неконгенитални меланоцитни невуси няма

Научни статии
Разлика между конгенитални и неконгенитални меланоцитни невуси няма Конгениталните меланоцитни невуси (КМН) са видими при раждането. Tардивните меланоцитни невуси (ТМН) стават клинично видими през първите години от живота.  Броят на невусите като цяло продължава да нараства поради появата на придобити меланоцитни невуси (ПМН).
Не е ясно, кога започват да се появяват придобити меланоцитни невуси.
Авторите искат да изследват клиничните и дерматоскопски характеристики на меланоцитни невуси при деца на две годишна възраст, за да хвърлят малко светлина по този въпрос.
повече информация »
 

Кърменето предпазва от екзема ? Липсват доказателства

Научни статии
Кърменето предпазва от екзема ? Липсват доказателстваИзследвани са 51119 деца на възраст 8 до 12 години избрани на рандомизационен принцип от 21 държави.
Информацията е събирана чрез въпросници раздавани на родителите. Децата са преглеждани за екземни лезии по флексорните повърхности на крайниците.
повече информация »
 

Pyoderma gangrenosum - коморбидност, клиника терапия

Научни статии
Pyoderma gangrenosum - коморбидност, клиника терапияАвтори от Масачузетс преглеждат "ИЗ" - тата на 103 пациенти с пиодерма гангренозум за 7 годишен период(едно от най-големите проучвания към днешна дата) и споделят извлечената информация с нас:
повече информация »
 

Очен псориазис

Научни статии
Очен псориазисПсориазисът има множество извън-кожни прояви. В литературата и клиничната практика, вниманието , което се обръща на очните изменения в нищожно. Още повече , че очните промени могат да са подмолни и трудно забележими. Поради тази причина , Лорънс и помощници преглеждат  прилежно Гугъл  и Пъбмед , за да ни направят едно ревю по въпроса.
повече информация »
 

Кожни промени при Обсесивно компулсивни разстройства (ОКР)

Научни статии

Кожни промени при Обсесивно компулсивни разстройства (ОКР)На този феномен би следвало да се обаърне сериозно внимание, тъй като близо 3% от населението страдаот ОКР, а при пациенти със сърбящи дерматози те могат да достигнат до 25%. Тези състояния могат значително да влошат качеството на живот на пациентите и често с тях първо се срещат дерматолози.

(снимка: интернет) 

повече информация »
 

FDA одобри устройство за откриване на меланом

Научни статии
FDA одобри устройство за откриване на меланомMelaFind от Mela Sciences Inc., включва ръчен скенер и компютърна програма, която анализира кожни лезии и ги сравнява с богата база данни от хиляди образи, търсейки белези на меланом. В клинично проучване, устройството пропуска само 2% от хистологично доказаните меланоми.

Въпреки това, устройството има висока степен на фалшиво положителни резултати. Оказва се, че около 90% от лезиите, идентифицирани като подозрителни от MelaFind, не са меланом. В същото клинично изпитване, обаче, група от дерматолози, които не използват устройството, показват още по-голям брой на фалшиво положителни резултати.
 

Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингит

Научни статии
Пероралните антибиотици за акне повишават риска от фарингитСпоред проучване на Университета в Пенсилвания, публикувано в Archives of Dermatology на 21-ви ноември, пероралният прием на антибиотици за акне може да бъде свързан с увеличаване на вероятността за развитие на фарингит.

Според изследователите, предишни проучвания показват връзката между употребата на перорални антибиотици при пациенти с акне и развитието на фарингит, вероятно в резултат на повишен процент на колонизация със стрептококи от група А.

Една от хипотезите гласи, че увеличената колонизация може да се дължи на намаляване на разпространението на микроорганизми като Streptococcus salivarius, за които е известно, че предотвратяват колонизацията със стрептококи от група А.
повече информация »
 

По-висок риск от тежки инфекции при пациентите с псориазис

Научни статии
По-висок риск от тежки инфекции при пациентите с псориазисПсориазисът или неговите лечения могат да окажат влияние върху риска от тежки инфекции.
По този повод 25 742 болни с псориазис са сравнени с 128 710 контролни пациенти и са проследени за 6 години.
повече информация »
 

Метотрексат - седмично или месечно приложение?

Научни статии
Метотрексат - седмично или месечно приложение ?Счита се че седмичното приложение на метотрексат е по-малко хепатотоксично в сравнение с дневното. Ето какво показва проучване върху 202 пациента с генерализиран плакатен псориазис.
101 пациента приемат 2,5 мг дневно, други 101 15 мг седмично в три дози през 12 часа.
Пациентите са проследени за 1 година.
повече информация »
 

Консервативно хирургично лечение на субунгвален меланом

Научни статии
Косервативно хирургично лечение на субунгвален меланомКласическата терапия на субунгвалния меланом е радикална ампутация на дисталната фаланга.
За Консервативната тераппия включваща широка ексцизия на нокътната единица, последвана от кожна присадка има малко данни в литературата въпреки, че  се извършва в много центрове.

Изследвани 7 случая лекувани с консервативна хирургична терапия в периода 2004 - 2009 в клиниката  по дерматология и венерология в Лион Франция.
повече информация »
 

Възможно лечение за някои видове албинизъм

Научни статии

Възможно лечение за някои видове албинизъм

Пациенти с албинизъм с кожно и очно засягане от тип 1 (OCA1), които имат бяла коса, много светла кожа и светло оцветени ириси, често се оплакват от нарушено зрение и повишен риск от кожен рак. Към момента терапевтичните възможности се ограничават в опити да се коригират проблемите със зрението и използване на фотопротекция. Екип от Националния очен институт на Бетесда прави проучване върху мишки, което дава многообещаващи резултати.

 

повече информация »
 

Колко струва хроничната екзема на дланите в Германия

Научни статии
Колко струва хроничната екзема на дланите в Германия
Говори се , че разходите за хронична екзема на дланите са значителни. Проучвания по темата обаче липсват. M. Augustin и компания се заемат да уточнят този въпрос. 
 
Проучени са 24 практики и клиники в Германия. Избрани са здравноосигурени болни резистентни на локални кортикостероиди.
 
повече информация »
 

Кохрейн ревю на терапиите за розацея

Научни статии
Кохрейн ревю на терапиите за розацея
Терапиите за розацея са многобройни, но не е ясно кои от тях са най-ефективни. Групата на Кохрейн по кожни заболявания (Cochrane Skin Group) се заема да отговори на този въпрос. Прегледани са 58 проучвания  включващи общо 6633 пациента.
повече информация »
 

Придружаващи заболявания при пациенти с булозен пемфигоид

Научни статии
Придружаващи заболявания при пациенти с булозен пемфигоид
Булозният пемфигоид е асоцииран с неврологични и психиатрични заболявания.  В литературата обаче липсват големи проучвания върху популацията по този въпрос. За това проучване е използвана националната база данни на здравеопазването в Тайван.
повече информация »
 

Колхицин в лечението на цикатризиращ пемфигоид

Научни статии
Колхицин в лечението на цикатризиращ пемфигоидЦикатризиращият пемфигоид има хроничен и опустошаващ ход.  Лечението му изисква продължителен прием на кортикостероиди поради което са необходими безопасни и ефективни кортикостероид - щадящи агенти.
повече информация »
 
Резултати 101 - 120 от 373
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени