Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Мезотерапията - интервю с Д-р Емил Бърдаров

Начало » Естетична медицина » Мезотерапията - интервю с Д-р Емил Бърдаров

Д-р Емил Бърдаров за мезотерапиятаМезотерапията, която също е известна и с термина "интрадермална терапия" не е просто техника, а нова философия за лечение.  За първи път през 1952г. френският лекар  Д-р Мишел Пистор (1924-2003) въвежда този метод, първоначално  в лечението на ревматологични и травматологични заболявания. През 1958г. публикува своите  клинични проучвания и въвежда термина  "Мезотерапия", който термин се приема и популяризира от френската преса. През 1987г. методът мезотерапия се приема от Френската Академия по Медицина като интегрална част от традиционната медицина. Към настоящия момент над 18 000 лекари в цял свят практикуват тази техника.

Какво представлява мезотерапията?

Методът представлява серия от микроинжекции, които се инжектират в слоевете на кожата произлизащи от ембрионалната мезодерма, откъдето произлиза и термина мезотерапия. Реално инжектиранията се правят в епидермиса, дермата или хиподермата, което зависи от третирания проблем. Убожданията се правят през интервал от 0.5 до 2 см. и на дълбочина от 1 до 10мм. Използват се тънки игли 27, 30 или 32G и с дължина от 4 до 10мм. Инжектират се различни "коктейли" от традиционни или хомеопатични медикаменти, витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина, въглероден двуокис и др. Инжектирането на продуктите става ръчно или със специални пистолети.

Какви са показанията на мезотерапията?

Специално в областта на естетичната медицина мезотерапията се прилага при третирането на целулит (това е най-ефективния метод за разрешаване на проблема), локализирани мастни натрупвания, стрии, дефлувиум и алопеция, хидратиране, стягане и лифтинг на кожата на лицето и тялото, третиране на бръчки, подмладяване кожата на лицето, шията, деколтето  и  гърба на ръцете и др.

Какво е основното предимство на мезотерапията?

Активните  вещества се инжектират директно в зоната на третирания проблем, което позволява да се прилагат по-високи концентрации от тях, като се избягва тяхното системно действие. Липсват белези след терапията, за разлика от липосукцията, а самите убождания пък подпомагат стягането на кожата.

Колко процедури са необходими?  

Броят на процедурите се определя от вида на третирания проблем и неговата тежест, като той може да варира от 3 до 15-20 терапии през интервал от 1 до 3-6 седмици. Продължителността на една терапия е около 20-30 мин. и не изисква специална подготовка и възстановяване.

Колко дълготраен е резултата?

Трайността на ефекта зависи от начина на живот на пациента и физическата активност. В зависимост от третирания проблем се провеждат 1 или 2 серии от процедури през годината, които задължително се последват от поддържащи терапии през 1, 2 или 3 месеца.

Болезнена ли е терапията?

Манипулацията е слабо болезнена и голяма част от пациентите изпитват само известен дискомфорт, разбира се трябва да се има предвид, че при хората има различен праг на чувствителност. За обезболяване на процедурата се прилагат обезболявящи кремове или в инжисктираните коктейли се добавят обезболяващи средства.

Какви са нежеланите ефекти?

Основният нежелан ефект е, че на местата на убожданията се появяват доста често синини (изчезват за около една седмица), което зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациента и от уменията на лекаря. Задължително е 2 дни преди и след терапията пациента да не приема Аспирин. Други нежелани ефекти са зачервяването и леката оточност в третираната зона, сърбеж, парене, чувство на натъртено, които изчезват в рамките на няколко часа до 4-5 дни.

Какви са цените на процедурата?

Цената зависи от вида на третирания проблем и качеството на използваните продукти за инжектиране и тяхното количество. Цената варира от около 70 до 400 лева. Тъй като продуктите могат да се инжектират със специални пистолети и ръчно, в чужбина цената на ръчното инжектиране е по-висока, докато у нас тя е еднаква. За предпочитане е пациента да предпочете ръчното инжектиране тъй като при инжектирането с пистолет се губи част от материала, който клиента реално заплаща.


Увеличаващата се продължителност на живота, стремежът към здравословен начин на живот, карат все повече хора да се интересуват от процедури, които да запазят или възстановят младежкия външен вид. В съвременното общество е факт,  че красивата външност е един от ключовете за успех в живота.

Стареенето на кожата е процес който се изразява в променени контури на лицето, формиране на повърхностни и дълбоки бръчки, смаляване и деформация на устните. Тези промени се дължат на загубата на подкожната мастна тъкан, намаления синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина - изключително важна за хидратацията на кожата.

Преди около 20 години около ¾ от процедурите, извършвани за подмладяване са били хирургични, докато в наши дни те представляват едва ¼ от всички терапии извършвани за подмладяване. Предпочитат се минимално инвазивни, с малък риск и кратко време за възстановяване процедури. Към тази група спадат дермалните филъри, инжекциите с ботулинов токсин, мезотерапията, микродемоабразиото, химическите пилинги, фотоподмладяването и др.

Какво представляват дермалните филъри?


Дермалните филъри са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето и тялото.

Видове дермални филъри
Те се разделат на три вида според трайността на резултата от терапията:
     - Временни /трайност на ефекта от 2 до 12месеца/ - те съдържат предимно хиалуронова киселина и са най-масово използваните поради тяхната безопасност.
     - Полу-перманентни /от 1 до 5 години/
     - Перманентни /не се разграждат/

Защо да предпочетем временните филъри?


     - Те имат по-малко  и временни  странични ефекти /особено тези съдържащи хиалуронова киселина/.
     - Висок риск от гранулом тип чуждо тяло и други тежки усложнения при перманентните и полу-перманентните филъри
     - Отпускането на кожата с възрастта  и смаляване на лицевия череп водят до промени в структурата на лицето, което изисква корекции адекватни към момента.
     - Промени в модата – например модата във формата и големината на устните се променя на всеки 5 години.
     - Невъзможност за инжектиране на друг филър, когато преди това е инжектиран перманентен или полу-перманентен, тъй като не са проучени възможните реакции между тях. Това лишава клиентите от възможността да се възползват от достиженията на съвременната наука и новите технологии.

Към настоящия момент най-широко използвани, най-безопасни са монофазните филъри, съдържащи кръстосаносвързана хиалуронова киселина, която е продукт на бактериална ферментация.
Приложението на перманентни и полу-перманентни филъри е силно ограничено, а в много държави употребата им не е разрешена , поради множеството им сериозни странични ефекти.

Д-р Емил Бърдаров - дерматолог

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени