Big Picture Geneva
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

"Отново" ли е полезно излагането на слънце?

Отново ли е полезно излагането на слънце?
Полезно ли е излагането на кожата на слънчева светлина? Вероятно съществуват толкова различни отговори на този въпрос, че можем спокойно да го наречем философски. 

Учени от Единбургския унивеститет, цитирани от BBC, предоставят нов аргумент в арсенала на привържениците на "здравия тен". Излагането на кожата на ултравиолетови лъчи води до отделяне на азотен оксид и значително спадане на кръвното налягане, което според авторите може да доведе до ползи за здравето и живота, многократно надхвърлящи рисковете от рак на кожата. В Обединеното кралство, свързаните с високо кръвно налягане сърдечни болести и инсулти, водят до близо 80 пъти по голяма смъртност, отколкото различните видове рак на кожата.

Проучването е проведено върху 24 доброволци, разделени на две групи. Първата група е изложена на UV лампа в продължение на 20 минути, докато при втората UV лъчите са блокиратни като единствено топлината от лапмата достига до доброволците. При първата група се измерва значително спадане на кръвното налягане в рамките на 1 час след излагане на ултравиолетови лъчи, докато при втората не се наблюдава промяна. Нивото на витамин Д остава непроменено и при двете групи.

До този момент като основно положително действие на UV лъчите се считаше тяхното участие в производството на витамин Д, който играе ключова роля в развитието на скелета, имунната функция и образуването на кръвни клетки. Според СЗО, обаче, за да се задържат нивата на витамин Д високи, са напълно достатъчни 5 до 15 минути излагане на слънце на ръцете, лицето и ръцете, два до три пъти седмично през летните месеци. Следователно, за повечето хора, дефицит на витамин D е малко вероятен. Възможни изключения са тези, които имат много ограничено излагане на слънце, като възрастните хора в старчески домове и тези със силно пигментирана кожа, които живеят в северни страни, където UV нивата са сравнително ниски. Признавайки необходимостта от витамин Д, в много държави бяха въведени добавки в храни като брашното, зърнените храни и млякото. Все пак, в светлината на последните открития, можем да се съмняваме, че допълнителният прием на витамин Д с храната е достатъчен, за да замести нормалното излагане на слънце.

Учените от Единбург планират да насочат усилията си към определяне на относителния риск за сърдечни заболявания и кожен рак при хора, изложени на различно количество слънчева светлина. Ако се потвърди хипотезата, че слънчевата светлина намалява общата смъртност, вероятно всички ние, включително и кожните лекари, ще трябва да преосмислим съветите към пациентите си относно излагането на слънце.

И все пак, като дерматолози сме длъжни да се отнесем и с определена доза скептицизъм към този опит за пореден драматичен обрат в науката. Пожелаваме успех на благородния тандем от UV лъчи и азотен оксид в борбата им със сърдечните заболявания и инсултите, без това да доведе до повишаване на подценения рак на кожата!
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени