Big Picture Vienna
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

"Здраве в болестта" ли е псориазисът?

Начало » Дерматология » Научни статии » "Здраве в болестта" ли е псориазисът?
Здраве в болестта ли е псориазисът?
"Ех, всяко зло за добро! Заедно със къщата изгоряха ми и цървулите, та сега ходя бос. Хем ми е леко, хем и ти няма да ме питаш защо ми са скъсани цървулите."
Ран Босилек
 
"Всяко зло за добро" е казал и кожният лекар в опит да успокои тревожните си пациенти. Съществува цял набор от дерматологични разновидности на този стар оксиморон - "псориазисът е здраве в болестта", "децата с атопичен дерматит са по-умни и будни", или "мазната кожа остарява по-бавно". За щастие от време на време в литературата се появяват научни публикации, които потвърждават тези мънички "предимства" на някои кожни болести, с което ни позволяват да ги представяме с чиста съвест на пациените си. 
 
Авторите на проучване, публикувано в Journal of Dermatological Science преди по-малко от седмица, извършват пънч биопсии върху здрава и лезионална кожа на болни с псориазис и наблюдават процесите на зарастване. И в двата случая те протичат значително по-бързо в сравнение със здравите контроли.  
В кератиноцитите на болните с псориазис е установена променена експресия на N-метил-D-аспартатния рецептор (NMDAR), който споменаваме единствено от уважение към труда на авторите. 
 
Още един малък "бонус" за болните с псориазис, който намира потвърждение в литературата, е намалената честота на стрептококови и стафолококови кожни инфекции, което вероятно се дължи на по-голямо количество епидермани антимикробни пептиди.
 
Все пак редица епидемиологични проучвания в последните години доведоха и до развенчаване на един от митовете за заболяването, а именно, че псориатиците по-рядко развиват рак на кожата. Рискът от развитие на висцерални и кожни карциноми при болни от псориазис е сравним или дори по-висок от този в общата популация, което изисква да се спазват стандартните мерки за профилактика. Слънцето е приятел на болния от псориазис при умерена експозиция, достатъчна за постигане на терапевтичен ефект, но ексцесивно излагане на слънце трябва стриктно да се избягва, поради увеличения риск от рак на кожата. Използването на UVB терапия при тези пациенти не увеличава риска, а според някои публикации дори намалява честотата на злокачествени заболявания.
 
___
 
Литература:
 
Morhenn VB et al. The rate of wound healing is increased in psoriasis. J Dermatol Sci. 2013 Jun 12
Zasloff M. Antimicrobial peptides in health and disease. N Engl J Med. 2002 Oct 10
Wang YN et al. Survey on skin aging status and related influential factors in Southeast China. J Zhejiang Univ Sci B. 2009 Jan 
Chen YJ et al. The risk of cancer in patients with psoriasis: a population-based cohort study in Taiwan. J Am Acad Dermatol. 2011 Jul
Maleszka R et al. Psoriasis vulgaris and familial cancer risk- a population-based study. Hered Cancer Clin Pract. 2013 Jun 28
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени