Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Какви подаръци получават американските лекари

Начало » Дерматология » Какви подаръци получават американските лекари
Какви подаръци получават американските лекариСигурно сте се питали какви подаръци от пациенти получават колегите ни отвъд океана. Medscape публикува статия на тази тема, в която американски лекари разказват за малки и големи дарове, получени от пациенти в знак на признателност.
 
Преди да ви преразкажем някои от по-любопитните истории, ще се спрем накратко върху етичната страна на въпроса. В Кодекса на професионалната етика на Български лекарски съюз не се споменава нищо за приемането на подаръци от пациенти. Ето какво е залегнало в етичния кодекс на Американската медицинска асоциация:

"Подаръците, които пациентите предлагат на лекарите, често са израз на признателност и благодарност или отражение на културна традиция и могат да подобрят отношенията пациент-лекар. Някои подаръци са сигнал за психологически потребности, които изискват вниманието на лекаря. Някои пациенти могат да се опитат да повлияят върху грижите или да си осигурят преференциално отношение чрез предлагане на подаръци или пари. Приемането на такива подаръци може да навреди на връзката пациент-лекар. Лекарите трябва ясно да покажат, че подаръци, които са предложени, за да се осигури преференциално третиране, водят до компрометиране на задължението за предоставяне на медицински услуги по честен начин. Не съществуват ясни правила, които да определят кога лекар трябва или не трябва да приема подарък. Няма фиксирана стойност, която да определя целесъобразността или неуместността на подарък от пациент. Въпреки това, стойността на подаръка не трябва да бъде неподходящо или непропорционално голяма, отнесено към критериите на самия пациент или лекаря. Един от критериите е свързан с въпроса дали лекарят би се чувствал комфортно ако приемането на подаръка от негова страна е известно на колегите му или обществеността.”

След като си разяснихме официалните правила (или по-скоро липсата им) за приемане на подаръци от пациенти, нека видим какво споделят няколко американски колеги.

Общопрактикуващ лекар получава „скромен” подарък от пенсионер:
„Възрастна жена забеляза любовта ми към бейзбола и ме попита дали се интересувам от няколко стари картички с бейзболисти. Направих бърза оценка на картичките – бяха реликви на приблизителна стойност около 50 хиляди долара. Тя каза:
- Ваши са ако ми обещаете, че никога няма да ги продадете за по-малко от колкото струват.
Все още пазя картичките.”

Друг общопрактикуващ лекар споделя:
„При един от рутинните прегледи, пациентът ми подаде визитка с име и телефонен номер, на който да се обадя. На следващия ден се появи един господин, който ме помоли да си избера плат за костюм. След около шест седмици получих пакетиран костюм от Хонг Конг, заедно с 4 билета за предстоящ мач на Светците в Атланта. Към тях беше прикрепена бележка „Елате със семейството си в 7 в клиниката”. Когато се появихме ни чакаше лимузина, която ни закара до летището, откъдето със самолет ни транспортираха до Атланта, където в специална ложа гледахме мача. Пациентът ми почина на 82 години. Всяка година получавах нов костюм от шивача му в Хонг Конг.”

Какви подаръци получават американските лекариПоредният личен лекар разказва за типичен американски подарък.
„Пациентът ми подари автомат M-16 на стойност 2000 долара. Казах, че не мога да го приема, но общ приятел ми обясни, че пациентът колекционира оръжия и е лицензиран дилър. Имал стотици и най-вероятно щял да се обиди ако не приема. Аз написах писмо до пациента и приложих чек на стойността на автомата, който никога не беше осребрен. Все пак бях спасил живота на човека, така че не наруших правилото си „Никога не приемай подарък, който пациентът ти не може да си позволи”.
 
Американците реагират по доста забавен от наша гледна точка начин на следващата група подаръци.

„Най-необичайният подарък, който съм получавал от пациенти беше бутилка водка. Те бяха руски дипломати и мъжът с тежък акцент ми каза:
- Това е много специална водка от жито.
Прибрах водката вкъщи, но никога не пих от нея. Пациентите бяха от Украйна и беше много скоро след Чернобил, затова се притеснявах, че водката може да е радиоактивна”.

От интернист:
„Най-забавния подарък получих от възрастен човек, който ми донесе домашно вино в болницата. Той беше много доволен от подаръка и искаше да опитам виното още в клиниката. Трудно беше да го убедя, че е неприемливо да пия в болницата, въпреки че никой нямаше да разбере.”

Очакваме ваши истории за най-честите подаръци, които получавате от пациенти, както и за по-необичайните такива.
 
Източник: http://www.medscape.com
Смимки: интернет
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени