Banner Milan
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Sqoom за псориазис

Начало
gel_complex_ps.jpg

Уважаеми колеги,

Представяме ви метода на синергична фоно- и йонофореза, предлаган под немската марка: Sqoom. Този терапевтичен подход е добре известен в Германия и Япония за лечение на псориазис вулгарис. Методът е безопасен и лесно приложим. Може да се прилага както в амубалторните практики, така и самостоятелно, от пациента в домашни условия.

 

Псориазисът е хронично-рецидивираща инфламаторна дерматоза, характеризираща се с еритемо-инфилтративни ламелозно десквамиращи плаки. Заболяването обхваща 1-3% от населението на планетата, няма расова или възрастова предиспозиция. Според съвременните разбирания псориазисът трябва да се разглежда като системно заболяване, често асоциирано с други състояния, описвани в контекстта на метаболитния синдром, а именно артериалната хипертония, захарния диабет, сърдечните, централно-мозъчните и периферните тромб-емболични инциденти. Известна е тясната връзка на псориазиса с климатичните фактори на средата и доброто му повлияване от ултравиолетова радиация, концентрираните солеви разтвори и пелотерапията. Сонографията е благоприятен терапевтичен метод при артропатични усложнения. Психо-емоционалният стрес, честите инфекции на горно-дихателните пътища и механичните травми са отдавна ивестни екзацербиращи и тригериращи заболяването фактори. Смята се, че нарушената регулация на имунологичните механизми, най-вече в Th1 отговора, лежат в основата на обострянето и рецидивния ход на заболяването.
Физиотерапевтичните методи са навлезли широко в комплексната терапевтична грижа за псориатиците. Източници на ултравиолетова А и В  светлина се използват самостоятелно или в комбинация с кератолитици и редукционни средства. Приоритет на българската дерматологична клиника е таласотерапията. Традицията датира повече от 50 години и е поставена на високо научно равнище от поколения дисертанти. Акупунктурата, лечението с витамини и микроелементи също се практикува от българските дерматолози, вече повече от 30 години. Спорадично се прилагат и прийоми на психо-динамично лечение. 
Все още не особено популярен е методът на синергична фоно- и йонофореза, предлаган под немската марка: Sqoom. Този терапевтичен подход е добре известен в Германия и Япония. Използва се при хронично-рецидивиращи форми на псориазис вулгарис. Методът е безопасен и лесно приложим. Може да се прилага както в амубалторните практики, така и самостоятелно, от пациента в домашни условия. Литературни данни показват много висока надежност на повлияването при случаи на псориатичен артрит – факт, който не е учудващ, като се има предвид доброто повлияване на артралгичния синдром от фонофореза. 
Настоящото наблюдение проследи 5 болни с плакатна форма на псориазис, локализирани по предилекционни зони и един пациент с гутатен псориазис, дисеминиран по горните и долни крайници. Пациентите прилагаха локална кератолитична терапия с 5% салицилов унгвент и емолиенти. Физикалните процедури се провеждаха 3 пъти седмично за срок от 4 седмици. По време на въздействието с апарата се втриваше специално предназначения за целта гел PS, съдържащ омега3- и омега6 пониненаситени мастни киселини, извлечени от магнолия, слънчогледово олио и невен. Клиничните резултати показаха изтъняване на плаките, редукция на еритема и големината на засягане. Пациентите съобщиха за повишен комфорт във връзка с по-добро хидратиране на кожата и намаляване на сърбежа. Субективно процедурите се понесоха добре и всички пациенти проявиха интерес да продължат използването на апарата за поддържащо лечение, включително и в домашни условия. 
Обнадеждаващият резултат дава основание да се заключи, че Sqoom е нов перспективен синергичен метод на физиотерапевтично въздействие с безопасен профил и лесна апликация. Обсъждането му в комплексната грижа за пациентите с псориазис както в стадий на обостряне, така и ремисия, би следвало да се обмисля от всеки специалист дерматолог, отворен за новостите и с мисъл за пациентите си.    

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени