Berlin 2023
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Sqoom за атопичния дерматит- пилотни наблюдения

Начало
Sqoom за аточния дерматит- пилотни наблюденияАтопията е една от най-големите социални епидемии на двадесет и първи век. Известно е, че всяко второ дете днес е застрашено да развие елемент от атопичната триадa – астма, сезонен ринит или атопичен дерматит. В практиката си всеки дерматолог ежедневно се сблъсква със случаи на дифузна ксероза, генерализиран рефрактерен на терапия пруритус и кортико-зависими пациенти. Все по-младата възраст на пациентите, засегнати от заболяването, задължава специалистите да търсят комплексни, интегрирани подходи на лечение, осигуряващи максимална безопасност. Пациентите понякога развиват фобия към използването на кортикопрепарати, антихистамини и локални имуномодулатори като такролимус и пимекролимус.  Има ли алтернатива в морето от фармакологични средства и дерматокозметика, което залива поголовно специалистите дерматолози, педиатри и фамилни лекари?
Атопичният дерматит изисва интегрална професионална помощ от лекари, психолози, педагози и социални работници. Все повече се налага „природосъобразния начин” на лечение с различни физиотерапевтични прийоми. Приоритет на българската дерматологична школа са натуралните лечебни подходи като таласотерапията и високопланинското климатолечение. В условията на амбулаторната ежедневна грижа, обаче, интерес представляват ултравиолетовата терапия, акупунктурата, различните методи на ортомолекулярно лечение /терапия с витамини, ензими и микроелементи/. 
Една нова медицинска концепция на синергична йоно- и фонофоретична грижа стъпи на българския пазар преди около три месеца. Натрупаните данни от пациенти с хронично-рецидивиращи форми на атопичен дерматит, микробни екземи и дисхидрозиформена екзема показват обнадеждаващи резултати при включването на този нов вид лечение с комплексната терапевтична грижа за пациентите.
При дванадесет пациента с атопичен дерматит на хронична терапия с антихистамини и емолиенти се приложи лечение с апарат „Sqoom” в триразна седмична програма, използваща специално предназначения за целта гел “NE”, съдържащ пантенол и сребърни йони. Лечението продължи 4 седмици (фиг. 1,2 и 3) и даде добър терапевтичен резултат, позволявайки да се избегне включване на локални кортикостероидни медикаменти и имуномодулатори. Последващата хидратантна грижа бе достатъчна да продължи ремисията и да подсигури клиничен конфорт на пациентите.
Заключението е, че новият физиотерапевтичен подход спестява необходимостта от локална кортикотерапия при пациентите в субакутен и хроничен стадий на атопичен дерматит, приемащи пероорална терапия с антихистамини.
Изискват се допълнителни проучвания до получаване на статистически значими резултати, но текущите наблюдения показват, че един лесен за приложение, напълно безвреден и приложим във всяка ситуация медицински прийом може да доведе до дълги ремисии и да удължи морбистазата при пациенти с хронична екзема.
 
 
 
 
Sqoom за аточния дерматит- пилотни наблюдения
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
фиг. 1 Преди лечение 
 
 
Sqoom за аточния дерматит- пилотни наблюдения
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
фиг. 2 На втората седмица 
 
 
Sqoom за аточния дерматит- пилотни наблюдения
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
фиг. 3 На третата седмица 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени