Banner Madrid
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Изтеглят Efalizumab от американския пазар

Изтеглят Efalizumab от американския пазарEfalizumab (Raptiva, Genentech, Inc) ще бъде изтеглен поетапно от американския пазар.
Причината е потенциалния риск от развитие на прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия (PML). Краен срок за изтеглянето на препарата от американския пазар е 8 юни 2009 г.

"Целта на поетапното изтегляне е, лекарите работещи с  Efalizumab да имат достатъчно време да се свържат със своите пациенти ползващи медикамента и да ги уведомят за нуждата от спиране на лечението и преминаване към алтернативна терапия", съобщaват от
компанията производител.
"Рискът от развитие на PML е сравнително малък и е свързан най-често с продължителна употреба. Това заболяване се развива предимно при пациенти с тежко увредена имунна система, като най-често води до непоправими увреждания на нервната система и смърт." се отбелязва в съобщение на FDA.
FDA препоръчва да се следи състоянието на пациентите след прекратяването на лечението с Efalizumab за симптоми на PML, други инфекции или други нежелани реакции.
Efalizumab е anti-CD11a антитяло и представлява имуносупресор. PML е бързо-прогресираща инфекция на централната нервна система причиняваща се от John Cunningham (JC) virus и водеща до трайна инвалидизация и смърт. Лечение за това заболяване засега няма.
Първите съобщения за PML при пациенти на лечение с Efalizumab са от 16 октомври 2008 г., когато е съобщено за 4 случая, 3 от които завършват летално.

Оригинален текст - виж тук

 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени