Big Picture Singapore
БЪЛГАРСКИЯТ
ДЕРМАТОЛОГИЧЕН
ПОРТАЛ


 

Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?

Начало » Дерматология » Научни статии » Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?Акнето е възпалително кожно заболяване на мастните жлези, намиращи се в космено-мастните фоликули. Засяга кожата на лицето, горната част на гърдите и гърба.

Проявява се през пубертета заради повишената функция на жлезите с вътрешна секреция, което влияе и на продукцията на намиращите се в кожата – стимулират отделянето на повече себум от тях.

Заболяването обаче, освен от наличен хормонален дисбаланс, зависи от редица фактори като наследствена предразположеност, начин на хранене, двигателен режим, хигиена, замърсеност на околната среда, употреба на неподходяща козметика, ендокринни заболявания, прием на медикаменти, стрес... То може да е провокирано и от менструалния цикъл при жената, прием на хормонални, включително и контрацептивни таблетки, бременност.
Мнозина се сблъскат с проблема акне, който освен, че отнема самочувствието за определен период от време на засегнатите, крие сериозен риск от белези за години напред. Според данни на специалисти поне 85% от хората страдат от акне в даден етап от живота си, като през последните десетилетия възрастовите граници на заболяването сериозно се размиват и надскачат обичайния му период на изява – пубертета. Все по-често от акне се оплакват и по-възрастни, дори 35-годишни като това според експертите се дължи на качеството на консумираната храна заради добавките в нея и начините на добиването й, урбанизираната среда, използването на стероидни средства... Близо една четвърт от мъжете и половината от жените в зряла възраст днес се сблъскват с някаква форма на акне.

Проявата на акнето зависи от механизма основно на 4 взаимосвързани ключа, изразяващи се във:
 
Фоликуларна епидермална хиперпролиферация и хиперкератоза – заради повишено отделяне на кератин и на андрогена дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS), излъчван от надбъбречните жлези, по кожата се образуват комедони, които са първата форма на акнеични лезии. Фоликуларната епидермална хиперпролиферацията може да бъде стимулирана и от промяната в количеството и състава на кожния себум, както и от някои особености на имунна система като активност на определени цитокини.
 
Прекомерната мастна секреция сама по себе си е фактор за появата на акне, който също е зависим от хормоналния фон и до известна степен от андрогените. Смята се, че те стимулират прекомерната мастна продукция от кожата, докато естрогените – женски полови хормони – я потискат. Но тъй като при повечето засегнати нивата им са в нормите, по-скоро се предполага наличието на заложена чувствителност при тях към андрогените, която съответно да води до акне.
 
До тук се формират причините за леките форми на кожното заболяване, което би могло да се третира успешно, придържайки се стриктно към изпитани правила.
 
По кожата ни обаче обичайно се намират микроорганизми, които образуват нейната специфична микрофлора. Част от тях са Propionibacterium acnes, които при наличието на благоприятна среда – променено pH на себума, повишена мастна секреция, вроговяване на кожата и натрупване на мъртви клетки и замърсители по нея – се размножават и стават причина за възпалителните процеси в дълбочина, засягащи космено-мастните фоликули на кожата, което води до образуването на неприятните лезии като папули, пустули, възли и кисти и различна степен на образуване на белези.
 
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?
 
В повечето случаи тежката форма на акне е предотвратима (а и недопускането на проблема при склонната към него кожа въобще) при спазване на някои основни правила за грижа.
 
Омазняващата се и склонната към акне кожа трябва да се почиства редовно без да се стига до крайности. Дерматолозите препоръчват два пъти на ден лицето да се измива внимателно, използвайки подходящ продукт, съобразен с типа на кожата и неутрално pH. Не бива да се използва твърде агресивен продукт, като сапун или съдържащи алкохол средства, тъй като така се отстранява и повърхностният защитен липиден слой, което води до изсушаване на кожата, предразполагащо навлизането на бактериите в нея и съответно възпалителни процеси. Изсушаването само по себе си стимулира защитните функции на кожата, което се изразява в засилена мастна секреция, която вече действа като „запушалка“ на проникналите в слоевете й бактерии.
 
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?
 
Подходящ за отстраняване на замърсяванията по кожата е измиващият гел Eucerin DermoPurifyer, който е и идеално средство за нежно почистване на грима и подготвянето й за последващата грижа.
 
 
Зарази замърсената околна среда кожата се нуждае от допълнителни средства за почистване. От тази категория са ексфолиантите. Те обаче трябва да се употребяват не повече от два пъти в седмицата и да спомагат отстраняването на мъртви клетки и други упорити залепнали по кожата частици без да нараняват епидермиса и създават условия за възпаления. Идеален за целта е ексфолиращият гел на Eucerin DermoPurifyer, който почиства порите в дълбочина и премахва новообразувалите се черните точки. Гелът не изсушава кожата, тъй като действието му се дължи на капсулирана млечна киселина, която не е чужд продукт за кожата.
 
Мастните жлези продължават работата и през нощта. В този смисъл удачно е да се приложи подходящ активен нощен крем, който да противодейства на омазняването. Eucerin предлагат специален продукт в серията DermoPurifyer, който съдържа алфа-хидрокси киселини, които освен, че фино излющват мъртвите клетки и намаляват запушването на порите, действат противовъзпалително и регулират производството на себум. В състава му също е включена млечна киселина, чиято молекула е най-малка в сравнение с останалите хидрокси киселини, което гарантира успешното й проникване надълбоко в порите.
 
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?

 
В случай, че кожата е прекалено мазна и се получава неприятното лъщене в Т-зоната, както и при дискретни несъвършенства, по-удачен вариант е да се използва активният концентрат към същата серия - Eucerin DermoPurifyer Активен концентрат, който намалява проблема и образуването на черни точки. Той може да се нанася и през деня. Консистенцията му е почти течна, поради което попива бързо. Съчетава действието на две активни съставки – млечна киселина и диметикон, която се отличава с антибактериалното си действие, само по себе си предотвратяващо появата на нови възпаления. Освен, че отпушва порите, концентратът ги стяга и видимо подобрява вида на кожата.

Характерно при терапията на акнето е при използването на локални продукти след време да възникнат проблеми като зачервяване, чувствителност и дори лющене. За да се избегне това прекомерно изсушаване на кожата, е необходимо успоредно с почистващите и терапевтични продукти да се прилага продукт, който да я хидратира и успокоява. Това е необходимо, за да се възстанови и поддържа нормалният й баланс. Такъв продукт в серията е Eucerin DermoPurifyer Хидратиращ крем, който създава чувство на комфорт и еластичност и същевременно предоставя добра основа за грим.
 
Акне – какви грижи и средства предотвратяват проблема?

 
Кремът се предлага и във вариант със слънцезащитен фактор Eucerin DermoPurifyer Интензивен хидратиращ крем SPF30, който улеснява грижите за кожата през лятото и зимния сезон, като комбинира качествата на подходящия при акне продукт с необходимата интензивна хидратация и защита срещу ултравиолетовите лъчи.
____

Стаията е публикувана в puls.bg.
 
« Предишна   Следваща »
Анкета
Как мислите, че трябва да се провеждат научните конференции в условията на настоящата пандемия?
EADV
  

 

© 2016 PRODERMACLUB, всички права запазени